C: Na szczęście uzupełnianie niedoborów mikroelementu zazwyczaj nie jest tak trudne i nie wymaga leczenia farmakologicznego. Bardzo ważne będzie jednak stosowanie odpowiedniej diety. Samo spożywanie żelaza nie wystarczy, gdyż na jego przyswajalność wpływa wiele czynników. Zatem co jeść przy anemii w ciąży?
Czym jest anemia w ciąży?
Anemia, inaczej określana mianem niedokrwistości, to dolegliwość wynikająca ze zbyt małej ilość krwinek czerwonych we krwi. Mikroelement ten stanowi istotny składnik hemoglobiny - białka transportującego tlen. Niedobór składnika prowadzi do przewlekłego niedotlenienia tkanek organizmu, co w perspektywie jest niezwykle niebezpieczne.
Niedobory żelaza dotykają często osoby młode, w wieku dojrzewającym, kobiety w ciąży czy osoby, które nie zwracają większej uwagi na to, co jedzą. W odniesieniu do ciąży, niedokrwistość stanowi niezwykle niebezpieczny stan, gdyż zagraża nie tylko matce, ale i dziecku.
Z czego wynika anemia ciążowa - powody
Anemia w ciąży wynika głównie z większego zapotrzebowania dwóch organizmów na mikroelement. W czasie ciąży w organizmie kobiety zwiększa się ilość osocza, które rozrzedza krew. To redukuje poziom hemoglobiny we krwi, co daje w efekcie objawy anemii.
Do innych czynników zaliczyć można:
· dietę zbyt ubogą w pierwiastek,
· zbyt wysokie wydalanie mikroelementu z organizmu,
· niską efektywność przyswajania żelaza.
Anemia w ciąży - objawy
· Blada cera,
· Przewlekłe zmęczenie,
· Brak witalności,
· Obniżenie sprawności umysłowej,
· Zredukowana odporność organizmu,
· Pogorszenie koncentracji,
· Zaburzenia snu,
· Spowolnione gojenie się ran,
· Osłabione włosy i paznokcie.
W przypadku ciąży kobieta może nie zdawać sobie sprawy z niedokrwistości. Większość objawów tłumaczone jest “stanem błogosławionym” kobiety, a tymczasem brak żelaza niepostrzeżenie niszczy organizm kobiety i płodu.
Czym grozi anemia w ciąży?
Niedokrwistość u kobiet w ciąży jest szczególnie niebezpieczna nie tylko dla niej samej, ale również dla dziecka. Przewlekły niedobór pierwiastka może okazać się przyczyną niskiej masy urodzeniowej noworodka.
Anemia może warunkować również słabość dziecka, a co za tym idzie - podatność na choroby. Obniżona odporność jest jednym z głównych objawów niedoborów żelaza u nowonarodzonych dzieci.
Anemia w ciąży - leczenie
Na szczęście leczenie anemii nie jest tak trudne, gdyż bardzo skuteczna okazuje się tutaj odpowiednia dieta. Dostarczenie żelaza do organizmu kobiety ok. 15 mg/dobę (co jest normą) może jednak okazać się zbyt niskie. Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wzrasta nawet do 26 mg/dobę.
Warto więc włączyć do diety produkty obfite w ten ważny mikroelement. Niekiedy jednak spożycie w jadłospisie takiej ilości pierwiastka jest niemożliwe. Wtedy wprowadza się suplementację.
Anemia w ciąży - wyniki morfologii
Stężenie tego pierwiastka w czasie ciąży to wielka niewiadoma. Objawy mogą okazać się mało widoczne, przez zarówno mama, jak i dziecko cierpią w nieświadomości. Warto więc profilaktycznie wykonywać badania morfologiczne - najlepiej co miesiąc. Takie podejście zagwarantuje nam dokładny wgląd w stan zdrowia organizmu i umożliwi ułożenie odpowiedniej diety.
Dieta przy anemii w ciąży
Dieta w anemii to dieta bogata w żelazo . Oczywiście nie jest to tak proste, jak może się wydawać, gdyż źródeł żelaza jest bardzo dużo. Dzieli się je na źródła żelaza hemowego i niehemowego. Hemowe pochodzi z wyrobów zwierzęcych, niehemowe - z roślinnych. Warto wiedzieć, że to pierwsze źródło jest dużo lepiej przyswajalne przez organizm.
Źródła żelaza hemowego:
· mięso czerwone,
· stek wołowy.
Źródła żelaza niehemowego:
· sałata,
· orzechy arachidowe,
· soja.
Warto pamiętać jednak, że samo spożywanie odpowiednich produktów nie wystarczy. Żelazo jest niezwykle wrażliwe na wszystkie inne składniki pożywienia, dlatego jego wspólne spożycie z wapniem (produkty mleczne) czy taninami (herbata, kawa) zmniejsza jego biodostępność.
Aby temu zapobiec, warto spożywać wyroby obfite w żelazo w połączeniu z witaminą C, która potęguje przyswajalność pierwiastka.
Domowe sposoby na niedokrwistość
Sok z buraków na anemię w ciąży
Przyjęło się, iż buraki to panaceum na choroby krwi. Ich charakterystyczny krwisty kolor może nawiązywać do elementów morfotycznych krwi, jednak zawartość żelaza w tym produkcie jest niska. Do uzupełniania nieodoborów pierwiastka lepiej wykorzystać obfitsze jego źródła.
Pokrzywa na anemię w ciąży
Pokrzywa to roślina o wysokiej zawartości tego cennego mikroelementu. 1 g liści zawiera aż 1,7 mg żelaza. Spożywanie 5 g w postaci naparu z dodatkiem cytryny może dostarczyć do organizmu spory zapas pierwiastka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN