Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego

Ziemniaki w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Czy wiesz, że to warzywo sprzyja dobrej pracy jelit, ma więcej witaminy C niż dynia lub jabłka i ma właściwości przeciwwirusowe? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z ziemniakami.

Idealne frytki

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków typu B najlepiej z czerwoną skórką
    • 1 litr oleju do smażenia
      • sól rozmarynowo-cytrynowa
        • 3 łyżki soli gruboziarnistej
          • skórka otarta z jednej cytryny
            • łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu

              Przygotowanie:

              Ziemniaki obrać i pokroić na duże frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i schłodzić. Następnie usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. W moździerzu utrzeć rozmaryn, skórkę z cytryny i sól.

              Żurek z soczewicą i pieczonymi ziemniakami

              Składniki:

              Pieczone ziemniaki:

              • 1 kg małych ziemniaczków do pieczenia
                • oliwa z oliwek
                  • 5 ząbków czosnku

                    Zupa:

                    • 1 cebula
                      • 4 ząbki czosnku
                        • 1 marchewka
                          • mały kawałek selera
                            • kawałek pietruszki
                              • 2-3 łyżki oleju
                                • 2-3 łyżki masła
                                  • sól i pieprz
                                    • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
                                      • 1 łyżeczka majeranku
                                        • 200 g zielonej soczewicy
                                          • 0,5 żurku
                                            • kwaśna śmietana do podania

                                              Sposób przygotowania:

                                              Ziemniaki umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.

                                              W tym czasie w garnku rozgrzać olej z masłem. Warzywa pokroić w kostkę i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać soczewicę i wszystko razem przez chwilę podsmażyć. Następnie podlać odrobiną wody i gotować aż soczewica będzie miękka, jeśli będzie potrzeba nalać więcej wody. Pod koniec dodać żurek i całość zagotować. Przyprawić świeżo przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

                                              Upieczone ziemniaczki ułożyć na talerzu i zalać zupą. Podawać z łyżka kwaśnej śmietany.

                                              Zapiekanka Dauphinoise

                                              Składniki:

                                              • 1 kg ziemniaków
                                                • 400 ml śmietany kremówki
                                                  • 200 ml mleka
                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                      • 100 g dobrego żółtego sera np. Gruyere
                                                        • sól i pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki (jeśli mamy to najlepiej użyć do tego mandoliny. Włożyć do miski z wodą żeby nie ściemniały. W rondlu na wolnym ogniu gotować śmietanę, mleko i czosnek. Ziemniaki osuszyć na ręczniku i ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Co jakiś czas przyprawić solą i pieprzem i zapiec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut. Posypać startym serem i zapiekać jeszcze 15 minut.

                                                          Sałatka kartoflana

                                                          Składniki:

                                                          • 800 g małych ziemniaków
                                                            • 1 czerwona cebula
                                                              • 0,5 litra bulionu mięsnego
                                                                • 2-3 łyżki białego octu winnego
                                                                  • 3-4 łyżki oleju
                                                                    • 2 kiszone ogórki
                                                                      • 1 pęczek szczypiorku
                                                                        • sól i pieprz
                                                                          • 4 śledzie w oleju

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Ziemniaki ugotować w mundurkach, tak aby były delikatnie niedogotowane. Następnie jeszcze ciepłe obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski aby nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Bulion podgrzać, wymieszać z octem winnym i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłym bulionem zalać ziemniaki, odstawić na około 15 min. Ogórki pokroić na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze śledziami.

                                                                            >>> Czytaj na zdrowie.tvn.pl: Ziemniak - właściwości odżywcze i zdrowotne

                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości