Przepisy kulinarne

Zapiekanka z fasolą szparagową

Dzisiaj w naszej kuchni królują smaczne i chrupiące zapiekanki gorące - dzieło mistrza Andrzeja Polana.

Zapiekanka z fasolą szparagową

Składniki:
500 g ziemniaków
masło
śmietana
ser parmezan
gałka muszkatołowa
sól
pieprz biały
200 g fasoli szparagowej
1 pęczek cebuli dymki
300 g mięsa mielonego
1 pomidor w puszce
rozmaryn świeży
papryka w proszku
oregano

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, miażdżymy i doprawiamy śmietaną, masłem oraz przyprawami. Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy mięso i smażymy. Teraz pora na dodanie pomidorów oraz przypraw. Wszystko razem dusimy i spokojnie czekamy aż nadmiar płynu odparuje. Formę do zapiekanek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na dno wykładamy mięso, następnie kładziemy ugotowaną fasolkę z rozmarynem i kremowe puree z ziemniaków. Posypujemy wszystko serem tartym i buch do pieca. Temperatura 200 stopni około 25 minut.

Zapiekanka z domowych kopytek z kurkami, oscypkiem i lubczykiem

Składniki:
400 g kopytek
1 pęczek cebuli dymki
1 oscypek
2 pomidory
150 g kurek
150 ml śmietany
lubczyk
pieprz
sól

Przygortowanie:
Kopytka gotujemy. Kurki przesmażamy na maśle. Dodajemy cebulkę, śmietanę, odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Do sosu dodajemy kopytka, świeży lubczyk i starty oscypek. I jak każdą zapiekankę, tak i tę wkładamy do piekarnika i czekamy aż nasze cudo będzie w pięknym żółtym kolorze.

Zapiekanka z piernika i Kukułek (cukierków mojego dzieciństwa)

Składniki:
2 paczki pierników
100 g masła
300 g wiśni mrożonych
100 g cukru
1 opakowanie Kukułek
200 ml śmietany
4 jaja

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i łączymy z rozdrobnionymi pierniczkami. Powstanie nam coś nieregularnego, ale to nie problem. Tak ma być. Tym czymś wykładamy dno formy do zapiekania. Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy - niechaj puszczą sok. Odcedzamy, sok używamy do herbaty lub kompotu, a owoce wykładamy na warstwę z piernika. Śmietanę zagotowujemy z kukułkami. Powinna nam powstać mocno czekoladowa masa. Jajka ubijamy i zalewamy gorącą śmietaną. Całość wylewamy na wierzch piernikowo-wiśniowy. Zapiekamy w temp. 200 stopni około 15 minut.

Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0