Materiał promocyjny

Zapiekanka z fasolą szparagową

Dzisiaj w naszej kuchni królują smaczne i chrupiące zapiekanki gorące - dzieło mistrza Andrzeja Polana.

Zapiekanka z fasolą szparagową

Składniki:

500 g ziemniaków

masło

śmietana

ser parmezan

gałka muszkatołowa

sól

pieprz biały

200 g fasoli szparagowej

1 pęczek cebuli dymki

300 g mięsa mielonego

1 pomidor w puszce

rozmaryn świeży

papryka w proszku

oregano

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, miażdżymy i doprawiamy śmietaną, masłem oraz przyprawami. Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy mięso i smażymy. Teraz pora na dodanie pomidorów oraz przypraw. Wszystko razem dusimy i spokojnie czekamy aż nadmiar płynu odparuje. Formę do zapiekanek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na dno wykładamy mięso, następnie kładziemy ugotowaną fasolkę z rozmarynem i kremowe puree z ziemniaków. Posypujemy wszystko serem tartym i buch do pieca. Temperatura 200 stopni około 25 minut.

Zapiekanka z domowych kopytek z kurkami, oscypkiem i lubczykiem

Składniki:

400 g kopytek

1 pęczek cebuli dymki

1 oscypek

2 pomidory

150 g kurek

150 ml śmietany

lubczyk

pieprz

sól

Przygortowanie:

Kopytka gotujemy. Kurki przesmażamy na maśle. Dodajemy cebulkę, śmietanę, odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Do sosu dodajemy kopytka, świeży lubczyk i starty oscypek. I jak każdą zapiekankę, tak i tę wkładamy do piekarnika i czekamy aż nasze cudo będzie w pięknym żółtym kolorze.

Zapiekanka z piernika i Kukułek

(cukierków mojego dzieciństwa)

Składniki:

2 paczki pierników

100 g masła

300 g wiśni mrożonych

100 g cukru

1 opakowanie Kukułek

200 ml śmietany

4 jaja

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i łączymy z rozdrobnionymi pierniczkami. Powstanie nam coś nieregularnego, ale to nie problem. Tak ma być. Tym czymś wykładamy dno formy do zapiekania. Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy - niechaj puszczą sok. Odcedzamy, sok używamy do herbaty lub kompotu, a owoce wykładamy na warstwę z piernika. Śmietanę zagotowujemy z kukułkami. Powinna nam powstać mocno czekoladowa masa. Jajka ubijamy i zalewamy gorącą śmietaną. Całość wylewamy na wierzch piernikowo-wiśniowy. Zapiekamy w temp. 200 stopni około 15 minut.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!