Zaparcia w ciąży - czy to normalne? Czy interwencja lekarza jest niezbędna? Domowe sposoby na zaparcia w ciąży

Kobieta w ciąży pije wodę
Dougal Waters / Getty Images
Źródło: Digital Vision
Większość przyszłych matek w trakcie ciąży doświadcza nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego. Chodzi tutaj o zaparcia, które są wynikiem spowolnionej pracy jelit. Gorsza perystaltyka wynika ze zmian hormonalnych występujących w ciąży Powstaje więc pytanie, jak radzić sobie z zaparciami w ciąży?

Rozwiązaniem tych bolączek może być zastosowanie kilku domowych sposobów, które wykazują wysoką skuteczność. Zaparcia w ciąży to naturalna kolej rzeczy, dlatego podstawą będzie zachowanie zimnej krwi.

Zaparcia w ciąży - z czego wynikają?

Problem nieregularnych wypróżnień kobiet w ciąży dotyka ponad połowę matek spodziewających się dziecka. Jest to więc problem znany, więc również łatwy do rozwiązania. Do głównych przyczyn takiego stanu zaliczyć można zmiany w gospodarce hormonalnej.

W ciąży poziom progesteronu u kobiet gwałtownie wzrasta. Efektem tego jest oddziaływanie na pracę jelit, które z biegiem czasu stają się coraz bardziej leniwe.

Czy zatwardzenie może mieć wpływ na życie płodu?

Wiele młodych kobiet obawia się, kiedy po raz pierwszy doświadczają nieprzyjemnych posiedzeń w toalecie w czasie ciąży. Niekiedy treść kałowa sprawia, że kobiety bardzo mocno przymuszają się do parcia na stolce. Jest to rozwiązanie mało rozsądne, ponieważ takie podejście może spowodować powstawanie hemoroidów.

Hemoroidy to żylaki odbytu, które wywołują nieprzyjemne odczucia, a niekiedy również ból. Trudno sobie wyobrazić nieprzyjemną wizytę w toalecie w towarzystwie żylaków, dlatego warto uchronić się przed ich powstaniem.

Słaba perystaltyka jelit nie zagrozi dziecku, jeśli kał nie znajduje się w jelitach matki więcej niż 5 - 10 dni. Po upływie tego czasu organizm matki na pewno odczuje nie tylko dyskomfort, ale także ból.

Zaparcia w ciąży - czy można przeć?

Parcie na stolec nie powinno wywołać poronienia bądź niespodziewanych narodzin dziecka, jednak może stać się przyczyną hemoroidów. Dlatego o wiele rozsądniej będzie już na początku włączyć do żywienia składniki, które wspomogą pracę jelit.

Leczenie: domowe sposoby na zaparcia w ciąży kontra środki farmakologiczne

Leczenie zaparć w ciąży może przyjąć dwie postaci. Jedną z nich są domowe sposoby, które wykazują wysoką skuteczność, o ile wprowadzone są do życia matki konsekwentnie.

Prewencja zaparć (metody niefarmakologiczne):

· pij dużo wody: 2,5 - 3 litrów na dobę,

· włącz do diety soki owocowe obfite w błonnik,

· włącz do diety warzywa, soki warzywne, szczególnie polecany jest sok z buraków (pobudza wydzielanie tlenku azotu, który z kolei pobudza ruchy perystaltyczne jelit),

· codziennie zjadaj do 5 porcji owoców i warzyw,

· unikaj produktów powodujących zaparcia: banany, kakao, czekolada, biały ryż,

· włącz do codziennej racji pokarmowej produkty ułatwiające wypróżnianie: produkty pełnoziarniste, suszone owoce, kompot z suszu,

· włącz kurację probiotyczną, najlepiej naturalnie: produkty mleczne fermentowane (jogurt, kefir),

· wybieraj się na spacery, staraj się uprawiać umiarkowaną, ale regularną aktywność fizyczną.

Metody farmakologiczne:

· Laktuloza - łagodny lek osmotyczny wywołujący efekt lekkiego przeczyszczenia,

· Czopki glicerynowe,

· Uważaj na suplementy i preparaty z żelazem - jego duża ilość wywołuje zaparcia.

Dieta na zdrowe jelita

Siemię lniane na zaparcia w ciąży

Jednym z bardzo dobrym pomysłów na rozwiązanie problemów natury jelitowej jest stosowanie wyrobów dedykowanych specjalnie na takie przypadłości. Siemię lniane to jeden z najlepszych naturalnych środków przeczyszczających. Roślina zawiera w sobie ogromne ilości błonnika w postaci pektyn i śluzów (błonnik rozpuszczalny), który wyściela wewnętrzną stronę jelit. Dzięki temu treść pokarmowa przemieszcza się o wiele łatwiej. Warunkiem skutecznego działania rośliny jest picie dużej ilości wody. Błonnik musi się w czymś rozpuścić, gdyż w innym wypadku będzie nasilać zaparcia.

Herbata na zaparcia w ciąży

Picie herbaty wydaje się naturalną i skuteczną metodą na problemy z brzuchem. W rzeczywistości jest jednak inaczej. Czarna herbata, która spożywana jest najczęściej, wywołuje efekt spowolnienia pracy jelit. W czasie ciąży warto więc zastąpić ten wyrób herbatkami owocowymi.

Na rynku znaleźć można również wiele herbat wspomagających wypróżnianie. Zawierają one wyciągi roślinne z karczocha, ananasa, szałwii, czy kopru włoskiego, które poprawiają pracę wątroby i jelit, udrażniają drogi żółciowe oraz ułatwiają pozbyć się złogów z jelit.

Zobacz film: Słodki ciężar. 34-35 tydzień. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości