Parówki, kabanosy, wursty, kiełbaski . Bartek Kasprzykowski oraz Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali: szynkę pieczoną z żurawiną, sałatkę z chrupiącej żywieckiej, dyni i fig, kiełbasę wiejską z jarmużem i dynią i brusznicą oraz kabanosy w cieście.

Szynka pieczona, żurawina
Składniki:
Szynka wędzona gotowana bez konserwantów - 2kg
Miód - 200g
Musztarda Dijon - 4 łyżki
Musztarda francuska - 4 łyżki
Bulion wołowy -  500ml
Ziemniaki - 1kg
Żurawina - 400g
Sok żurawinowy - 200ml
Cebula- 2szt
Papryka ostra  - 2szt
Czosnek - 2 ząbki

Przygotowanie:
Szynkę pozbywamy przędzy, która znajduje się wokół i umieszczamy ją w misce z zimną wodą na kilka godzin, dzięki temu będzie mniej słona po upieczeniu. Po wymoczeniu, szynkę nacinamy do połowy w plastry. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, wlewamy ją pomiędzy każdy plaster, wierzch dodatkowo polewamy pozostałą marynatą. Taką szynkę związujemy sznurkiem i  umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na plastrach cebuli. Pieczemy około 1 godziny w temp. 190 stopni. podajemy z ziemniakami puree z chrzanem i żurawiną gotowaną w soku żurawinowym z dodatkiem miodu.

Sałatka z chrupiącej żywieckiej, dyni i fig
Składniki:
Kiełbasa żywiecka - 200g
Dynia - 500g
Figi świeże - 4szt
Rukola - 200g
Pestki dyni - 50g
Pestki słonecznika - 50g
Oliwa

Przygotowanie:
Dynię kroimy w cienkie plastry, skrapiamy, oliwą, posypujemy pieprzem i solą. Tak przygotowaną wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni na około 10 minut. kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plastry i pieczemy w piekarniku na chrupiąco. Ziarna słonecznika i dyni podsmażamy na suchej patelni. I tak naprawdę to już sałatka prawie gotowa. Na talerzu rozkładamy rukolę, następnie układamy upieczone plastry dyni, chrupiącą myśliwską, i plasterki fig. Wszystko posypujemy ziarnami prażonymi. Skrapiamy jeszcze oliwą i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Kiełbasa wiejska z jarmużem i dynią i brusznicą
Składniki:
Kiełbasa wiejska - 600g
Dynia - 1kg
Miód - 2 łyżki
Chrzan - 2 łyżki
Brusznica - 400g
Imbir świeży - 2cm
Pieprz, sól
Jarmuż
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Kiełbasę dzielimy na kawałki 4-5cm, układamy na blaszce i wstawiamy do pieczenia. Dynię kroimy na kawałki oprószamy pieprzem, polewamy miodem, dodajemy plasterki imbiru świeżego i wstawiamy do piekarnika na pieczenie. Upieczoną miksujemy do uzyskania puree, dodajemy chrzan i doprawiamy raz jeszcze. Brusznicę przesmażamy na miodzie. Jarmuż smażymy na chips w rozgrzanym oleju. Kiełbasę podajemy z puree z dyni i chrzanu, z brusznicą w miodzie i chrupiącym jarmużem.

Kabanosy w cieście
Składniki:
Kabanosy - 300g
Mąka - 500g
Mleko - 100ml
Woda - 100ml
Olej - 50ml
Sól - 1 łyżeczka
Drożdże  - 30g
Jajko - 1szt
Z mąki, ciepłej wody, mleka drożdży, soli oraz oleju przygotowujemy ciasto , rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy musztardą. Na cieście układamy kabanosy zwijamy. Po zwinięciu kroimy w 4 cm porcje. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do pieczenia.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0