Wursty w szynkwasie!

PB1_3652.JPG
PB1_3652.JPG
Parówki, kabanosy, wursty, kiełbaski . Bartek Kasprzykowski oraz Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali: szynkę pieczoną z żurawiną, sałatkę z chrupiącej żywieckiej, dyni i fig, kiełbasę wiejską z jarmużem i dynią i brusznicą oraz kabanosy w cieście.

Szynka pieczona, żurawina

Składniki:

Szynka wędzona gotowana bez konserwantów - 2kg

Miód - 200g

Musztarda Dijon - 4 łyżki

Musztarda francuska - 4 łyżki

Bulion wołowy - 500ml

Ziemniaki - 1kg

Żurawina - 400g

Sok żurawinowy - 200ml

Cebula- 2szt

Papryka ostra - 2szt

Czosnek - 2 ząbki

Przygotowanie:

Szynkę pozbywamy przędzy, która znajduje się wokół i umieszczamy ją w misce z zimną wodą na kilka godzin, dzięki temu będzie mniej słona po upieczeniu. Po wymoczeniu, szynkę nacinamy do połowy w plastry. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, wlewamy ją pomiędzy każdy plaster, wierzch dodatkowo polewamy pozostałą marynatą. Taką szynkę związujemy sznurkiem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na plastrach cebuli. Pieczemy około 1 godziny w temp. 190 stopni. podajemy z ziemniakami puree z chrzanem i żurawiną gotowaną w soku żurawinowym z dodatkiem miodu.

Sałatka z chrupiącej żywieckiej, dyni i fig

Składniki:

Kiełbasa żywiecka - 200g

Dynia - 500g

Figi świeże - 4szt

Rukola - 200g

Pestki dyni - 50g

Pestki słonecznika - 50g

Oliwa

Przygotowanie:

Dynię kroimy w cienkie plastry, skrapiamy, oliwą, posypujemy pieprzem i solą. Tak przygotowaną wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni na około 10 minut. kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plastry i pieczemy w piekarniku na chrupiąco. Ziarna słonecznika i dyni podsmażamy na suchej patelni. I tak naprawdę to już sałatka prawie gotowa. Na talerzu rozkładamy rukolę, następnie układamy upieczone plastry dyni, chrupiącą myśliwską, i plasterki fig. Wszystko posypujemy ziarnami prażonymi. Skrapiamy jeszcze oliwą i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Kiełbasa wiejska z jarmużem i dynią i brusznicą

Składniki:

Kiełbasa wiejska - 600g

Dynia - 1kg

Miód - 2 łyżki

Chrzan - 2 łyżki

Brusznica - 400g

Imbir świeży - 2cm

Pieprz, sól

Jarmuż

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Kiełbasę dzielimy na kawałki 4-5cm, układamy na blaszce i wstawiamy do pieczenia. Dynię kroimy na kawałki oprószamy pieprzem, polewamy miodem, dodajemy plasterki imbiru świeżego i wstawiamy do piekarnika na pieczenie. Upieczoną miksujemy do uzyskania puree, dodajemy chrzan i doprawiamy raz jeszcze. Brusznicę przesmażamy na miodzie. Jarmuż smażymy na chips w rozgrzanym oleju. Kiełbasę podajemy z puree z dyni i chrzanu, z brusznicą w miodzie i chrupiącym jarmużem.

Kabanosy w cieście

Składniki:

Kabanosy - 300g

Mąka - 500g

Mleko - 100ml

Woda - 100ml

Olej - 50ml

Sól - 1 łyżeczka

Drożdże - 30g

Jajko - 1szt

Z mąki, ciepłej wody, mleka drożdży, soli oraz oleju przygotowujemy ciasto , rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy musztardą. Na cieście układamy kabanosy zwijamy. Po zwinięciu kroimy w 4 cm porcje. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do pieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości