Przepisy kulinarne

Tradycyjna kuchnia kurpiowska: tort chlebowy i hreczuchy

Agnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska w kuchni Dzień Dobry TVN pokazały jak przygotowuje się tradycyjne dania kurpiowskie: tort chlebowy, hreczuchy, racuchy drożdżowe i kapustę po kurpiowsku. Wszystkie przepisy zostały uratowane od zapomnienia przez Adama Chętnika - badacza kultury i historii kurpiowskiej. Czy wiesz co to makutra?

Tort z razowego chleba

Chleb
Arak - alkohol
0,5 kg słodkich migdałów nieobranych
0,4 kg cukru pudru
12 jaj
2 cytryny
2 pomarańcze
Cynamon
Goździki
1 kg cukru
Mrożone wiśnie
Świeża mięta
Jeśli to możliwe likier miętowy dla złamania smaku

Hreczuchy

0,5 kg mąki gryczanej
Masło
0,5 kg niekwaśnego twarogu
2 jajka
Masło klarowane do smażenia
Kwaśna śmietana

Kapusta po kurpiowsku

1 główka młodej kapusty
2 pęczki koperku
0,5 kg kasza jaglana
0,3 dag boczku
Sól
Pieprz

Drożdżowe racuchy

1 kg mąki
Opakowanie drożdży
Mleko
6 żółtek
Powidła śliwkowe
Cukier puder

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0