Kiełbasa salami pochodzi z Włoch, jednak ze względu na swój niepowtarzalny smak bardzo szybko rozprzestrzeniła się w całej Europie. Nazwa wędliny pochodzi od włoskiego czasownika “salare”, który oznacza po prostu solić. Obecnie produkowana jest w Niemczech, na Węgrzech, w Hiszpanii oraz Francji. Spianata to specyficzny rodzaj salami pochodzący z Kalabrii.

Większość kiełbas sprzedawanych w sklepach produkowana jest z wieprzowiny, rzadziej z wołowiny, dziczyzny, koniny czy mięsa drobiowego. Bardzo często spotkamy również mieszkanki. Salami spianata ma charakterystyczny, pikantny smak, który zawdzięcza ostrej papryczce. Intensywny, czerwony kolor sprawia, że łatwo odróżnić je od innych gatunków długo dojrzewającej kiełbasy.

Jak powstaje salami spianata?

Wiele osób twierdzi, że prawdziwe salami produkowane jest z osła. Nie jest to prawdą, gdyż tylko jeden gatunek kiełbasy o nazwie salame di asino produkowany jest z dodatkiem tego mięsa. Jak wygląda proces produkcji kiełbasy? Na początku mięso zostaje zamrożone, następnie drobno pokrojone. Na tym etapie dodaje się słoninę oraz inne dodatki, takie jak czosnek, ostra papryka oraz pieprz. We włoskim salami znajdziemy również wątróbkę oraz gałkę muszkatołową. Spianata zawiera dużą ilość papryki, dlatego ma charakterystyczny jasnoczerwony kolor. Tak przygotowany farsz jest nadziewany i wędzony. Gdy proces wędzenia dobiegnie końca, kiełbasa przenoszona jest do specjalnych pomieszczeń, w których panuje odpowiednia temperatura oraz wilgotność. Tam wędlina dojrzewa minimum 60 dni, zostaje również zaszczepiona bakteriami pleśniowymi. Proces fermentacji zapewnia intensywny smak oraz aromat, przedłuża również trwałość produktu. To właśnie wtedy powstaje charakterystyczny biały nalot.

Salami spianata jest tłustą kiełbasą, dlatego zaleca się spożywanie jej w ograniczonych ilościach. Jej wyrazisty smak sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Pierwszą z nich jest sałatka. W wersji dla 2 osób potrzebujemy ok. kilkanaście listków rukoli i tyle samo roszponki, 50 gramów sałaty oraz 4 pomidory. Kolejnymi składnikami są 2 łyżki musztardy, 20 gramów startego parmezanu oraz grillowana czerwona papryka. Jeśli sezon letni dawno się skończył, możemy przypiec paprykę nad kuchenką gazową.

Sałatę myjemy i rozdzieramy na mniejsze kawałki, dodajemy listki rukoli i roszponki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i kroimy na małą kostkę. Dodajemy dwie łyżki musztardy i parmezan. Czas na salami . Spianata powinno być pokrojone w drobną kostkę, aby równomiernie dodać smaku całej sałatce. Potrzebujemy 150 gramów kiełbasy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Aby uniknąć mieszania się zapachów, najlepiej szczelnie zamknąć miskę.

Spianata – najlepszy dodatek do pizzy

W pizzeriach na całym świecie znajdziemy okrągły placek z dodatkiem salami. Dziś prezentujemy nieco odmienną wersję jednego z najpopularniejszych dań na świecie. Nie będzie to jednak tradycyjne drożdżowe ciasto, tylko staropolski podpłomyk.

Składniki, jakich potrzebujemy, to:

· 10 łyżek mąki pszennej,

· szczypta soli oraz ziół prowansalskich

· 3 łyżki przecieru pomidorowego,

· suszone pomidory,

· 30 g parmezanu,

· 1 łyżka ketchupu,

· 3 łyżki passaty z ziołami,

· salami spianata,

· rukola.

Mąkę przesiewamy do miski, doprawiamy solą oraz ziołami według uznania. Następnie stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek. Do osobnej miseczki dodajemy przecier, następnie passatę i łyżkę ketchupu, doprawiamy solą oraz ziołami. Całość mieszamy i odstawiamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na placki nieco mniejsze niż nasza patelnia. Jeśli ciasto nadal się klei, możemy dodać odrobinę mąki. Podpłomyk powinien być stosunkowo cienki, dlatego używajmy patelni średniej wielkości. Ciasto przekładamy na patelnię (bez żadnego tłuszczu) i ustawiamy średni ogień. Kiedy spód się zarumieni, przewracamy placek na drugą stronę i smarujemy naszym sosem. Spianata powinno być pokrojone w średniej wielkości plasterki, układamy je na całej powierzchni podpłomyka. Wolne przestrzenie uzupełniamy suszonymi pomidorami. Na sam koniec dodajemy starty parmezan oraz kilka liści rukoli. Ustawiamy mały ogień i nakrywamy patelnię, po kilku minutach ciasto będzie przypieczone z obu stron, a podpłomyk gotowy do spożycia. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Przepis idealnie sprawdzi się jako pomysł na kreatywną kolację we dwoje.

Spianata – przekąski na ciepło

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości niecodziennymi przekąskami, warto przetestować tę recepturę. Potrzebne będą:

· salami spianata ,

· 20 dag aromatycznego sera gorgonzola,

· ok. 20 suszonych pomidorów,

· ok. 20 oliwek,

· bazylia.

Ser kroimy na małe kawałki, to samo robimy z oliwkami oraz suszonymi pomidorami. Mieszamy wszystkie składniki i wypełniamy nimi plastry salami spianata . Polecamy kupować kiełbasę o dużej średnicy. Końcówki wędliny łączymy i posypujemy bazylią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż salami się przyrumieni. Przekąski szczególnie dobrze smakują na ciepło, dlatego polecamy zawinąć je przed przybyciem gości. Samo pieczenie może odbyć się podczas trwania imprezy. Salami jako dodatek nadaje się do wielu potraw. Znajdziemy je w tortilli i różnego rodzaju przekąskach, a nawet w spaghetti.

Zobacz film: Kiełbasa z ziemniakami i sosem z rzodkiewki


Kiełbasa z ziemniakami i sosem z rzodkiewki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
54
6