Wiadomość

Znudziły ci się ziemniaki i masz już dosyć dań z makaronem? Sięgnij po ryż do obiadu. Jeśli nie lubisz zwykłego, białego ryżu, wybierz kolorowy ryż do obiadu z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Pomysłów jest wiele, może być on ugotowany, podsmażony lub przyrządzony w formie klasycznego risotto.

Ryż do obiadu zamiast ziemniaków? Świetny pomysł. Warto go jeść nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale też wartości odżywcze. Ryż to źródło węglowodanów (ryż brązowy i inne tylko częściowo obłuskane odmiany mają więcej błonnika niż ryż biały), zawiera śladowe ilości tłuszczu. Może być stosowany w diecie osób z nietolerancją glutenu. Co więcej, nie trzeba długo zastanawiać się, co do ryżu na obiad podać, ponieważ pasuje on do wielu rodzajów mięsa, do grzybów i warzyw. Zyskuje też w smaku po odpowiednim przyprawieniu.

Jak doprawić ryż do obiadu? Ryż do obiadu inaczej

Dobry ryż do obiadu powinien być albo sypki, albo kremowy, ale zawsze al dente , czyli na ząb. Rozgotowany ryż nie tylko jest nieapetyczny, ale też może sprawiać, że po obiedzie szybko pojawi się uczucie głodu. Wynika to z tego, że rozgotowany biały ryż ma wysoki indeks glikemiczny, czyli po spożyciu powoduje duży wyrzut insuliny w organizmie. W rezultacie zmniejsza się poziom glukozy w organizmie i pojawia się uczucie głodu.

Żeby znać sposób, jak zrobić ryż do obiadu, który będzie pyszny i zdrowy , warto wiedzieć, jakie przyprawy najlepiej dodawać do ryżu, by podnieść jego walory smakowe. Sprawdzoną metodą na kolorowy ryż jest mieszanka curry i kurkumy. Obie przyprawy w niewielkiej ilości wystarczy dodać do ugotowanego ryżu, by nadać mu intensywny, żółty kolor i wyjątkowy smak.

Ryż do obiadu można też ugotować z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw takich jak goździki czy ostra papryczka . Inna opcją jest przygotowanie smażonego ryżu. Po ugotowaniu ryż wystarczy podsmażyć na patelni z ulubionymi przyprawami lub warzywami. Ryż z warzywami do obiadu łatwo można zrobić przy użyciu gotowej mieszanki warzyw mrożonych . Do smażonego ryżu pasują suszone lub świeże zioła , np. zioła prowansalskie.

Dobry pomysł na ryż do obiadu to także zapiekanka z ryżu i warzyw. Jest bardziej pracochłonna niż ryż gotowany czy smażony, ale też może okazać się smaczniejsza.

Sposobem na to, jak przyrządzić ryż do obiadu , jest też zrobienie risotto. To wywodzące się z Włoch danie może być samodzielną potrawą lub dodatkiem np. do mięsa. Szczególnie dobrze komponuje się z warzywami i delikatnym mięsem z piersi kurczaka.

Przepisy na ryż do obiadu – ryż z warzywami do obiadu, risotto

Jeśli chcesz zrobić ryż do obiadu, przepis na dobrze ugotowany ryż powinieneś mieć w małym palcu. Biały ryż wystarczy gotować od 10 do 15 minut, brązowy od 25 do 30 minut, a czarny około 35 minut, ale najpierw trzeba przez kilka godzin wymoczyć go w wodzie. Ogólnie przyjętą zasadą jest, żeby gotować ryż w wodzie w proporcjach 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) z dodatkiem soli.

Smaczny ryż do obiadu – prosty przepis

Składniki:

· 1 szklanka ryżu lub 2 woreczki ryżu,

· 0,5 l wody lub 1 l wody w przypadku ryżu w woreczku,

· szczypta soli,

· 2 łyżeczki przyprawy curry.

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

2. Do gorącego ryżu dodaj curry i dobrze wymieszaj, przykryj na około 2 minuty pokrywką.

Pomysł na ryż z warzywami – przepis

Składniki:

· 1 szklanka lub 2 woreczki ryżu,

· woda do gotowania,

· warzywa na patelnię mrożone,

· sól i pieprz,

· przyprawa curry, zioła prowansalskie lub inna ulubiona mieszanka ziół,

· 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, dopraw curry.

2. Na patelni rozgrzej olej i włóż warzywa, dodaj sól. Smaż, aż warzywa będą al dente.

3. Dodaj na patelnię ryż i pieprz, dopraw ziołami.

Risotto – przepis

Składniki:

· 200 g ryżu do risotto,

· 1 l bulionu,

· 1 cebula,

· 100 ml białego wina wytrawnego,

· 40 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,

· 50 g startego parmezanu,

· 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Oliwę rozgrzej na patelni lub w garnku, cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie.

2. Podgrzej bulion (powinien być bardzo gorący).

3. Do cebuli dodaj ryż do risotto i smaż go, mieszając, aż stanie się przezroczysty.

4. Dodaj wino i poczekaj, aż ryż je wchłonie, mieszaj.

5. Dodaj chochlę bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj tę czynność, aż zużyjesz cały bulion, powinno ci to zająć około 20 minut.

6. Zestaw ryż z ognia.

7. Po 2 minutach dodaj masło i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj parmezan i ponownie wymieszaj wszystko.

Risotto możesz zrobić z dodatkiem szafranu, owoców morza, grzybów czy warzyw.

Ryż do obiadu można zrobić w bardzo łatwy sposób. Skoro już wiesz, jak przyprawić ryż do obiadu, popracuj nad sposobem jego podania . Ryż można uformować np. w kulki, można też włożyć porcję do filiżanki lub małej miseczki, uklepać ryż, a następnie przewrócić naczynko na talerz, by powstał równy, ładny i aromatyczny kopczyk z ryżu. To, jak podasz ryż do obiadu, zależy od twojej inwencji twórczej.

Zobacz film: Jak gotować różne rodzaje kaszy i ryżu. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
91
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0