Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z najdroższych na świecie. Między innymi dlatego, że jest bardzo bogata w owoce oraz warzywa. Sztandarowym daniem kuchni włoskiej są pierożki ravioli. Przepis nie jest zbyt skomplikowany ani czasochłonny, dlatego stanowi świetny sposób na przygotowanie szybkiego obiadu lub kolacji, które spędzimy w gronie bliskich nam osób.

Ogromną zaletą potrawy jest to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne i znajdziemy je w każdym większym warzywniaku. Potrzebujemy około godziny wolnego czasu oraz odrobinę chęci, aby zaimponować naszym gościom włoskimi specjałami.

Makaron ravioli – przepis na ciasto

Podstawą ciasta jest mąka pszenna, którą przed użyciem należy przesiać przez bardzo drobne sitko. Kolejny składnikiem są jajka. Jeżeli mamy taką możliwość, wybierajmy te z oznaczeniem ,,0”. Cyfra ta gwarantuje nam, że kury miały wolny wybieg i karmiono je ekologiczną paszą bez dodatku hormonów i pestycydów. Przepis na ciasto ravioli wymaga użycia oliwy z oliwek (najlepiej tej tłoczonej na zimno), wody oraz soli. Procedura jest następująca – dwie szklanki mąki należy wymieszać z jedną czwartą łyżeczki soli. W dalszej kolejności wlewamy jedną łyżkę oliwy, jedno całe jajko oraz dwa żółtka. Białka z dwóch jajek odstawiamy do lodówki i wracamy do przygotowania ravioli. Przepis wymaga dodania wody, bądźmy jednak z tym bardzo ostrożni. Na początek warto wlać dwie łyżki chłodnej wody i sprawdzić konsystencję, jeśli będzie za sucha, znowu dodajemy odrobinę, aż do momentu, w którym ciasto będzie elastyczne. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 25 minut. Po upływie tego czasu, otrzymany gotowy makaron ravioli. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Pierożki ravioli – przepis na farsz

Na początek receptura na tradycyjną odmianę pierożków . Wszystkie składniki są łatwo dostępne i kupimy je w każdym hipermarkecie. Zaczynamy od szpinaku – może być mrożony lub świeży. W pierwszej wersji najczęściej sprzedawany jest w postaci drobno posiekanego, sprasowanego brykietu. Przygotowując włoskie ravioli, przepis zakłada użycie sera ricotta, tradycyjnie produkowanego z serwatki, która pozostała po serach podpuszczkowych. Jest to miękki, niedojrzewający ser, w smaku przypominający niedosolony twaróg. Kolejnym składnikiem jest szalotka, potocznie nazywana cebulą szalotką, choć tak naprawdę jest to czosnek askaloński. W sklepach jednak rzadko spotkamy tę nazwę. Z przypraw niezbędne będą: pieprz, sól, gałka muszkatołową oraz czosnek.

Kiedy nasze ciasto spokojnie dojrzewa w folii, czas zająć się farszem. Zaczynamy od głównego składnika, którym jest szpinak. Jeśli kupiliśmy mrożony, wrzucamy pół kilo na patelnię, podlewamy wodą oraz oliwą, przykrywamy i ustawiamy średni ogień. Ważne jest, aby większość wody wyparowała, uważajmy jednak, by nie przypalić szpinaku. Jeśli kupiliśmy świeży, należy dokładnie go umyć, a następnie bardzo drobno posiekać i – podobnie jak w wersji mrożonej – wrzucić na patelnię z odrobiną wody oraz oliwy z oliwek. Kiedy większość wody odparuje, wyciągamy zieleninę na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru wilgoci. Czym jeszcze uzupełnimy pierożki ravioli ? Przepis wymaga szalotki, kroimy ją razem z jednym ząbkiem czosnku na jak najmniejsze kawałeczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy do momentu, aż składniki staną się szkliste. Następnie wrzucamy wcześniej odsączony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. To już prawie koniec farszu ravioli. Przepis zakłada użycie około 200 gramów sera ricotta, dodajemy go jednak dopiero po ostudzeniu reszty farszu. Całość energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w jedną masę.

Wracamy do makaronu ravioli . Przepis na ciasto , wymaga jego rozwałkowania na duży kwadrat i poprzecinania na 4 równe części. Dwie z nich smarujemy białkiem, idealnie nadaje się do tego pędzelek. Co około 5 centymetrów układamy małą górkę farszu. Następnie przykrywamy drugą warstwą (tą nieposmarowaną białkiem) i dociskamy. Kroimy na równe kwadraciki i zaciskamy palcami krawędzie. Jeśli zrobimy to niedbale, farsz z pewnością wypłynie podczas gotowania. Z dwoma pozostałymi częściami ciasta postępujemy analogicznie. Do gotującej się wody dodajemy szczyptę soli oraz łyżkę oliwy i wrzucamy kilka sztuk pierożków. Jeśli wypłyną na powierzchnię, to znak, że są gotowe. Na talerzu posypujemy je odrobiną startego parmezanu oraz świeżo zmielonego pieprzu.

Sałatka z pierożkami ravioli – przepis

Drugą opcją jest zrobienie sałatki . Skoro pierożki są już gotowe, zabieramy się za pozostałe składniki. Potrzebne będą nam suszone pomidory z żurawiną (100 gramów bez oleju), parmezan (20 gramów), świeża rukola (300 gramów), oliwki, pieprz, sól oraz oliwa. Do dużej szklanej miski wrzucamy pierożki ravioli. Przepis na 2 osoby zakłada dodanie 15 sztuk. Następnie wrzucamy rukolę i drobno posiekane, suszone pomidory z żurawiną. Całość posypujemy parmezanem, solą oraz pieprzem. Dodajemy dwie łyżki oliwy oraz same oliwki (czarne lub zielone, około 10 sztuk). Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie sałatka z pierożkami ravioli będzie gotowa. Przepis jest szybki , a śródziemnomorski charakter dania z pewnością zasmakuje naszym gościom.

Zobacz film: Wiosenna sałatka


Wiosenna sałatka. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
62
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0