Oto nasz przepis na ogórki małosolne. Ta pyszna przekąska to typowo polski specjał, nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. A jeśli zostawimy warzywa w zalewie odrobinę dłużej, możemy również cieszyć się smakiem ogórków kiszonych!
W dzisiejszym artykule dowiecie się przede wszystkim, jak zrobić ogórki małosolne, ile soli potrzebują, jak wykonać najlepszą zalewę, a także jakie właściwości mają ogórki małosolne. Zapraszamy!
Ogórki małosolne - królowie na polskim talerzu!
Sezon na ogórki małosolne rozpoczyna się zazwyczaj w czerwcu, choć niektórzy zaczynają kisić już w maju. Szczyt sezonu następuje w okolicach lata (najczęściej w lipcu). Do kiszenia ogórków potrzeba naprawdę niewiele - w wakacje targowe stragany obfitują we wszystkie potrzebne składniki - koper, chrzan, czosnek, liście wiśni lub porzeczki. Do tego niezbędne są także przyprawy, takie jak: ziele angielskie, sól, pieprz, gorczyca, liść laurowy. Zazwyczaj ogórki małosolne przygotowuje się w glinianym naczyniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ogórki małosolne w słoiku - duży szklany słój będzie idealny do ogórków małosolnych czy kiszonych. Kruche, jędrne ogórki małosolne to świetny dodatek do obiadów, kanapek czy sałatek.
Przepis na ogórki małosolne jest prosty, potrzebne nam będą następujące składniki:
· 1 kilogram ogórków (muszą być twarde, chrupiące),
· 1 i ½ litra wody,
· koper,
· 5 ząbków czosnku,
· korzeń chrzanu,
· sól kamienna,
· liście porzeczki lub wiśni (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ogórki należy moczyć kilka godzin w chłodnej wodzie. Kolejnym krokiem jest umycie ich i umieszczenie w słoikach lub naczyniach glinianych. Następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku, obrany, pokrojony korzeń chrzanu, koper oraz wspomniane liście drzew owocowych. Wszystkie składniki układamy w słoikach naprzemiennie.
Zalewa do ogórków małosolnych, inaczej znana jako woda na ogórki małosolne, to bardzo istotny element przepisu na tak zrobione warzywa. Oto przepis na zalewę:
· Na 1 litr wody dodajemy łyżkę stołową soli. Sól wsypujemy do wrzącej wody. Następnie studzimy.
Tak przygotowaną wodą zalewamy ogórki. Powinny być całe przykryte zalewą. Następnie przykrywamy słoje gazą i zabezpieczamy za pomocą gumki recepturki. Odstawiamy ogórki na kilka dni. Znakiem, że ogórki są gotowe, jest mętniejąca woda.
Ogórki małosolne bez wody
Można też przygotować ogórki małosolne na sucho , czyli bez użycia wody. To bardzo popularna ostatnio metoda. Wszystkie przygotowania są bardzo podobne, jak w przypadku ogórków małosolnych przygotowywanych w tradycyjny sposób, jedynie nie dodajemy zalewy. Składniki potrzebne do przyrządzenia ogórków umieszczamy w woreczku, z którego usuwamy nadmiar powietrza. Najpierw należy przez kilka godzin trzymać woreczek w lodówce, a następnie przez około 20 godzin przechowywać ogórki w temperaturze pokojowej. Po otwarciu warzywa trzeba trzymać w lodówce. Ogórki przygotowane za pomocą tej metody są delikatniejsze i bardziej chrupiące niż te tradycyjne.
Ogórki małosolne - właściwości
Ogórki małosolne mają podobne właściwości, co ogórki kiszone. Kiszonki są niesamowicie zdrowe dla naszego organizmu. Przede wszystkim:
· zawierają korzystne dla naszych jelit bakterie probiotyczne,
· usprawniają metabolizm,
· wspomagają odporność,
· minimalizują obrzęki,
· usuwają nagromadzoną wodę w organizmie,
· mają niewiele kalorii,
· odkwaszają organizm,
· wspomagają wytwarzanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu dobrze wpływają na zgagę.
A ponadto zawierają mnóstwo witamin, głównie witaminę C, witaminy z grupy B (witaminę B2, B3, B6, B12), witaminę E oraz witaminę K, która bardzo dobrze wpływa na proces krzepnięcia krwi i wspomaga (w połączeniu z witaminą D3) odpowiednie wchłanianie wapnia.
Ogórki małosolne a kiszone
Różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a ogórkami kiszonymi to przede wszystkim czas fermentacji. Przygotowuje się je w identyczny sposób, jednak na ogórki kiszone trzeba dłużej czekać. Nasze ogórki małosolne są gotowe już po kilku dniach (zazwyczaj po 2-3), gdy woda zaczyna mętnieć. Natomiast ogórki kiszone otrzymujemy dopiero po kilkunastu dniach. Jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne na zimę , warto jest dodać trochę więcej soli (w celu lepszej konserwacji).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Enrique Díaz 7cero/Getty Images