Agnieszka Maciąg, ambasadorka zdrowej żywności, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: cynamonowe ciastka wigilijne z migdałami i orzechami, migdały z miodem i świeżym imbirem, zimowe ciastka z masłem orzechowym. Smacznego!


Cynamonowe ciastka wigilijne z migdałami i orzechami
Składniki:
100 g cukru trzcinowego
200 g masła
300 g mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
½ - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu
50g migdałów
50g orzechów laskowych
50g orzechów włoskich
Białko jajka

Wykonanie:
Ze wszystkich pierwszych sześciu składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 1cm.
Z wierzchu posmaruj białkiem, a następnie posyp drobno posiekanymi migdałami i orzechami.
Z ciasta wykrawaj półksiężyce lub inne kształtu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C, aż staną się złociste.

Migdały z miodem i świeżym imbirem
Składniki:
100g migdałów
Ok. 4cm korzenia imbiru startego na tarce 
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki jasnego miodu płynnego (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy)

Wykonanie:
Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj migdały i imbir. Podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając, aż migdały zaczną się rumienić. Gdy będą lekko przysmażone dodaj miód. Całość dokładnie wymieszaj, by migdały zostały pokryte miodowo- imbirową miksturą.

Zimowe ciastka z masłem orzechowym
Składniki
170g masła w temperaturze pokojowej
¾ lub 1 szklanka (ok. 200g) cukru trzcinowego
1 duże jajko
3/4 szklanki (ok.185g) masła orzechowego
260g (ok. 2 szklanki) mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu
naturalny aromat wanilii
1/2 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów oraz sezamu

Sposób wykonania
W misce (najlepiej w mikserze) wymieszaj ze sobą masło i cukier, aż staną się puszyste (ok. 2-3 minut). Dodaj jajko, masło orzechowe i naturalny aromat wanilii.
W innej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do mieszanki z masłem orzechowym i wymieszaj na jednolite, miękkie ciasto. Włóż je do foliowego woreczka i umieść w lodówce na ok. 1 godzinę. Z ochłodzonego ciasta uformuj w dłoniach równie kulki o średnicy ok 2,5 cm (możesz odmierzać łyżeczką od herbaty). Kulki układaj w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniataj je z wierzchu delikatnie widelcem, by uformować płaskie ciasta, z odciśniętą kratkę (ślad wierzchu widelca).   Uwaga: Dodatkowe orzechy, migdały lub sezam można wgnieść w ciasto lub udekorować nimi ciasteczka -  w zależności od naszej fantazji.  Piekarnik nagrzej do 180C i piecz ciasteczka ok 10 minut, aż staną się lekko rumiane.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0