Makaron to danie, którego pomysłodawcami byli prawdopodobnie Chińczycy, natomiast propagatorami stali się Włosi i to im właśnie cały świat zawdzięcza możliwość delektowania się pastą. Makaron jest oczywiście powszechnie stosowany, ale także często krytykowany. Uważa się bowiem, że to skromne i pyszne jest równie niezdrowe, co popularne. Nie jest to prawda. Istnieje wiele zarzutów ze strony środowiska fit (zwłaszcza internetowego), jakoby gluten zawarty w makaronie był dla nas szkodliwy. Póki co teoria ta nie została w żaden sposób udowodniona i obawiać się glutenu powinni tylko ludzie uczuleni i cierpiący na celiakię. Tymczasem osoby zdrowe mogą jeść makaron bez wyrzutów sumienia i strachu. Dla odchudzających się polecamy makaron razowy, który łatwiej się trawi (posiada dużą zawartość błonnika) oraz nie powoduje niepotrzebnych skoków insuliny.
Jak wybrać składniki do dietetycznego obiadu z makaronem
Na dietetyczny obiad powinien przede wszystkim składać się makaron razowy . Zrezygnujmy z gotowych sosów kupowanych w sklepach (są często dosładzane, wysokokaloryczne i po prostu niezdrowe). Lepiej przygotujmy sos samodzielnie. Do tego celu najczęściej wystarczy nam kilka pomidorów świeżych albo tych z puszki, odrobina przypraw i ziół.
Miłośnicy sera żółtego mogą go zastąpić płatkami drożdżowymi, które nadają potrawie serowy posmak. Do tego dobierzmy trochę warzyw – świeżych, mrożonych lub nawet tych z puszki, aby ograniczyć czas gotowania. Taki szybki obiad z makaronem może zawierać w sobie na przykład fasolę lub ciecierzycę z puszki albo szpinak mrożony i garść pestek słonecznika. Możliwości jest mnóstwo.
Pomysł na obiad z makaronem
Składniki na szybki obiad z makaronem (dla 2 osób):
· makaron zwykły lub razowy (tagliatelle),
· opakowanie szpinaku mrożonego,
· pestki słonecznika,
· pestki dyni,
· ser feta (ilość wedle upodobań, ale minimum 150 g),
· oliwa z oliwek,
· sól, pieprz.
Przepis na szybki obiad z makaronem:
1. Wrzuć makaron do gotującej się i osolonej wody. Makaron gotujemy tak, żeby był lekko twardy, czyli al dente . Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ tagliatelle ma większą niż inne rodzaje makaronów skłonność do sklejania się.
2. Podczas gotowania makaronu upraż na suchej patelni słonecznik i pestki dyni. Uprażone odłóż na bok, żeby ostygły.
3. Na skropionej oliwą patelni rozpuść mrożony szpinak. Kiedy będzie już ciepły, dopraw go solą i pieprzem. Kiedy szpinak będzie już usmażony, dodaj do niego słonecznik i pestki dyni.
4. Ugotowany makaron wymieszaj na patelni ze szpinakiem. Smaż chwilę, aż składniki porządnie się wymieszają, a makaron będzie gorący.
5. Po wyłączeniu ognia, dodaj ser feta i wymieszaj, aż cały się rozpuści.
Pomysł na fit obiad z makaronem
Składniki na fit obiad z makaronem (dla 2 osób ):
· makaron razowy (penne lub farfalle),
· 2 puszki pomidorów krojonych,
· puszka cieciorki,
· 1 cukinia,
· sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przepis na fit obiad z makaronem:
1. Wrzuć makaron do gotującej się i osolonej wody. Gotuj tak długo, by był al dente .
2. Pokrój cukinię w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą.
3. Dodaj pomidory i opłukaną w durszlaku cieciorkę.
4. Dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość duś około 15 minut pod przykryciem.
5. Sos wymieszaj z makaronem. Danie możesz podawać przybrane listkiem bazylii.
Pomysł na zdrowy obiad z makaronem i kurczakiem
Składniki na zdrowy obiad z makaronem i kurczakiem (dla 2 osób):
· makaron razowy (penne lub farfalle),
· dwie piersi z kurczaka,
· 400 g pieczarek,
· oliwa z oliwek,
· 1 cukinia,
· 1 papryka,
· 15 świeżych pomidorków koktajlowych,
· płatki drożdżowe,
· sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano.
Przepis na zdrowy obiad z makaronem i kurczakiem:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
2. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, następnie pieczarki.
3. Dodaj do kurczaka pokrojoną drobno paprykę i cukinię. Po dodaniu wszystkich przypraw duś 10 minut pod przykryciem.
4. W tym czasie wysmaruj brytfannę oliwą z oliwek.
5. Makaron wymieszaj z otrzymanym sosem i przełóż do brytfanny.
6. Na wierzch wrzuć pokrojone pomidorki koktajlowe i przykryj całość cienką warstwą płatków drożdżowych.
7. Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN