Zdrowe odżywianie

Które produkty spożywcze obniżają odporność naszych dzieci?

Co dzieci powinny jeść, a czego unikać zimą, kiedy wszędzie może dopaść je wirus grypy? Rozmawialiśmy o tym w studiu z dr Danutą Myłek i Agnieszką Cegielską.

Co nasze dzieci powinny jeść, jeśli chcemy żeby były zdrowe i nie łapały wszystkich wirusów, z którymi mają styczność w szkole czy w przedszkole? Jednym z podstawowym czynników, które mogą zapobiec chorobom, jest dieta.

Czego dzieci NIE powinny jeść, by nie chorować?

Dzieci powinny unikać jedzenia:

  • cukru - w każdej postaci. Cukier jest dodawany praktycznie wszędzie.
  • mleka. Oczywiście mleko w niewielkiej ilości nie zaszkodzi, jednak nie należy go nadużywać.

Dzieci powinny za to jeść:

  • jak najwięcej warzyw.


Podstawą jest oczywiście zachowanie umiaru - nie zabraniajmy na siłę dziecku jeść tego co lubi, ale pamiętajmy, że każdy produkt w nadmiarze może szkodzić.

autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
3
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
2
19.01.2019
Ania
Świetne panie ! Ja bym prosiła o więcej takich spotkań. Panie powiedziały cała prawdę :)
18.01.2019
Maggda
Śmiem się kłócić. Jako dziecko jadłam dużo płatków na mleku, piłam na śniadanie kakao - codziennie, aż do 19 r.ż., bo potem zaczęłam jeść konkrety, do tego sporo słodyczy i znam niewiele osób, które mogą poszczycić się odpornością lepszą ode mnie.