Przepisy kulinarne

Grillowane grzyby z kiwi i fetą oraz inne smakołyki

Zobacz, co z kiwi przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph "Józek" Seelestso.

Grillowane grzyby z kiwi i fetą

Składniki:


200 g boczniaków


200 g obranych i pokrojonych w plastry owoców kiwi


120 g fety


50 g uprażonych pestek słonecznika


50 ml oliwy



Przygotowanie:


Posmaruj grzyby oliwą i zgrilluj na patelni (po 4-5 minut z każdej strony). Dodaj pozostałe składniki i polej dressingiem z kiwi.



Dressing:


100 ml oliwy


100 g pokrojonych w plastry owoców kiwi


sól, pieprz


cukier



Przygotowanie:


Pokrój kiwi w cienkie plastry, posyp cukrem i wstaw na 12 godzin do piekarnika, żeby wyschły. Wymieszaj z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.



Grillowana karkówka marynowana w kiwi

Składniki:


4 kotlety z karkówki


1 obrane i posiekane owoce kiwi


2 ząbki czosnku


4 łyżki sosu worcestershire


2 łyżki sosu sojowego


1 łyżeczka posiekanej szałwii



Przygotowanie:


Wymieszaj wszystko razem w misce i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Wyjmij mięso z marynaty, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, dodaj na każdy kawałek mięsa po łyżce marynaty. Piecz w 180 st przez 15-20 minut.



Parfait z kiwi z pralinką z orzechami brazylijskimi

Składniki:


2 litry śmietany 30% (ubitej)


10 białek


500 g cukru


400 g orzechów brazylijskich


400 g obranych owoców kiwi


100 ml likieru miętowego



Przygotowanie:


Wrzuć 200 g cukru na patelnię, dodaj orzechy i smaż, aż cukier zamieni się w złocisty karmel. Przelej zawartość patelni do naoliwionej formy. Ostudź. Kiedy karmel zrobi się twardy i powstanie orzechowa pralinka, połam ją wałkiem kuchennym na małe kawałeczki. 100 g cukru wsyp na patelnię i podgrzewaj tak długo, aż powstanie karmel. Dodaj kiwi i smaż 5 minut. Przetrzyj przez sitko. Ubij białka z resztą cukru, żeby powstała sztywna beza. Dodaj likier, przetarte kiwi, połamaną pralinkę orzechową i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej folią plastikową. Wstaw do zamrażalnika. Podawaj z sałatką z kiwi. Moje rady: kiwi zawiera naturalne enzymy, które zmiękczają duże kawałki mięsa – ale tylko przez 2 godziny. Jeśli używasz nabiału, kiwi musi być ugotowane, ponieważ enzymy w świeżym owocu mogą rozłożyć molekuły mleka – a deser się nie zsiądzie.



Przepisy autorstwa



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0