Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Zupa truskawkowa
Składniki:
800 g truskawek, drobno pokrojonych
2 łyżki cukru
około 700 ml wody
2 łyżki gęstej śmietany 12%
1 łyżki mąki ziemniaczanej
miniwafelki ryżowe KUPIEC -do podania
200 g truskawek, drobno pokrojonych- do podania
Przygotowanie:
Truskawki, cukier i wodę zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dolać do gotującej się zupy ciągle mieszając. Przelać do miseczek na wierzchu ułożyć po jednym miniwafelku i posypać truskawkami. Na talerzyku obok ułożyć miniwafelki i posypać truskawkami.
Ryba w liściach pora z ryżem
(4 porcje)
Składniki:
4 kawałki ryby np. łososia (150 g/sz.)
sól i pieprz
4 liście młodej kapusty
200 g ryżu naturalnego parboiled Kupiec
1 brokuł, podzielony na różyczki
100 g mrożonego groszku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rybę przyprawić solą i pieprzem.Wstawić wodę na ryż, gdy się zagotuje wrzucić liście kapusty na kilka minut aby się zblanszowały. Wyjąć, wystudzić i w każdy zawinąć kawałek ryby.Do gotującej się wody włożyć ryż, brokuł i groszek ułożyć w sitku, które ustawić na garnku z gotującym się ryżem. Przykryć i gotować około 10 minut.
W tym czasie na patelnie wlać 3-4 łyżki oliwy i tyle samo wody. Na patelni ułożyć ryby zawinięte w liście kapusty, dusić pod przykryciem około 10-15 minut.
Ryż wymieszać z brokułem i groszkiem, podawać z rybą.
Babeczki jaglane z musem truskawkowym
Składniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka kaszy jaglanej KUPIEC
1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele
2-3 łyżki miodu
0,5 łyżeczki kurkumy
300 g truskawek
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować, dodać kaszę jaglaną, bakalie i kurkumę. Zmniejszamy ogień, gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż kasza będzie miękka. Przełożyć do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć z filiżanek.
Truskawki obrać z szypułek i zmiksować blenderem na mus. Babeczki polać musem.
Lody waniliowo-jogurtowe
Składniki:
5 żółtek
7-8 łyżek cukru
800 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 laska wanilii
100 g granulowanych otrębów KUPIEC
Chrunchella waniliowo-maślana do podania
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem na parze na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wyskrobać ziarna i dodać do żółtek w trakcie ubijania. Pianę z żółtek wystudzić i delikatnie wymieszać z jogurtem. Przelać do aluminiowej formy do zamrażania. Wstawić do zamrażarki na 12 godzin. Można co jakiś czas przemieszać masę widelcem aby była bardziej puszysta. Lody podawać z chrunchellą waniliowo-maślaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN