Materiał promocyjny

Emilia Stachurska z "Niani" gotuje! I to całkiem nieźle!

W serialu „Julia” wcieliła się w postać zbuntowanej Poli . Ale dla większości z nas już zawsze pozostanie uroczą Zuzią z serialu „Niania”. Teraz Emilka, to już Emilia - z eterycznej blondynki stała się dojrzałą brunetką. I na dodatek umie nieźle gotować! W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła lody malinowo - jogurtowe, zupę truskawkową oraz rybę w liściach pora. Towarzyszył jej Piotr Kucharski.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Zupa truskawkowa

Składniki:

800 g truskawek, drobno pokrojonych

2 łyżki cukru

około 700 ml wody

2 łyżki gęstej śmietany 12%

1 łyżki mąki ziemniaczanej

miniwafelki ryżowe KUPIEC -do podania

200 g truskawek, drobno pokrojonych- do podania

Przygotowanie:

Truskawki, cukier i wodę zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dolać do gotującej się zupy ciągle mieszając. Przelać do miseczek na wierzchu ułożyć po jednym miniwafelku i posypać truskawkami. Na talerzyku obok ułożyć miniwafelki i posypać truskawkami.

Ryba w liściach pora z ryżem

(4 porcje)

Składniki:

4 kawałki ryby np. łososia (150 g/sz.)

sól i pieprz

4 liście młodej kapusty

200 g ryżu naturalnego parboiled Kupiec

1 brokuł, podzielony na różyczki

100 g mrożonego groszku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rybę przyprawić solą i pieprzem.Wstawić wodę na ryż, gdy się zagotuje wrzucić liście kapusty na kilka minut aby się zblanszowały. Wyjąć, wystudzić i w każdy zawinąć kawałek ryby.Do gotującej się wody włożyć ryż, brokuł i groszek ułożyć w sitku, które ustawić na garnku z gotującym się ryżem. Przykryć i gotować około 10 minut.

W tym czasie na patelnie wlać 3-4 łyżki oliwy i tyle samo wody. Na patelni ułożyć ryby zawinięte w liście kapusty, dusić pod przykryciem około 10-15 minut.

Ryż wymieszać z brokułem i groszkiem, podawać z rybą.

Babeczki jaglane z musem truskawkowym

Składniki:

2 szklanki mleka

1 szklanka kaszy jaglanej KUPIEC

1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele

2-3 łyżki miodu

0,5 łyżeczki kurkumy

300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować, dodać kaszę jaglaną, bakalie i kurkumę. Zmniejszamy ogień, gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż kasza będzie miękka. Przełożyć do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć z filiżanek.

Truskawki obrać z szypułek i zmiksować blenderem na mus. Babeczki polać musem.

Lody waniliowo-jogurtowe

Składniki:

5 żółtek

7-8 łyżek cukru

800 ml gęstego jogurtu naturalnego

1 laska wanilii

100 g granulowanych otrębów KUPIEC

Chrunchella waniliowo-maślana do podania

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem na parze na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż wyskrobać ziarna i dodać do żółtek w trakcie ubijania. Pianę z żółtek wystudzić i delikatnie wymieszać z jogurtem. Przelać do aluminiowej formy do zamrażania. Wstawić do zamrażarki na 12 godzin. Można co jakiś czas przemieszać masę widelcem aby była bardziej puszysta. Lody podawać z chrunchellą waniliowo-maślaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości