Przepisy kulinarne

Czas na kapustę!

„Kapuściane” wariacje w kuchni DDTVN zaserwowały mistrzynie najlepszego smaku - Beata Kartowicz wraz z córką Anną. Quiche z młodą kapustą i boczkiem wędzonym, krokiety ziemniaczane z kapustą i sosem pomidorowym i łosoś w liściach kapusty z sosem śmietanowo–serowym... a na deser serduszka z kremem i truskawkami. A na co ty masz ochotę?

QUICHE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM WĘDZONYM

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 główki kapusty młodej
20 dkg boczku wędzonego
2 duże cebule
5 jaj
śmietana szczecinecka
200 ml śmietanki 30% kremówki
5 dkg masła klarownego
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
kminek mielony
szczypta cukru

Przygotowanie:
Przygotować formę do tortu 23 cm. Wyłożyć ją ciastem francuskim i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 o C. Do miski wkładamy śmietankę 30%, śmietanę szczecinecką, 5 żółtek, przesmażoną wcześniej kapustę, cebulę i boczek wędzony. Dokładamy ubitą pianę z 5 białek ze szczyptą soli oraz doprawiamy do smaku i wykładamy do pieca nagrzanego do 180 o C na 30-40 minut. Podajemy Quiche 30 minut po wyjęciu z pieca.

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I SOSEM POMIDOROWYM

Krokiety:
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
1 główki kapusty młodej
3 szalotki
majeranek
1 łyżeczka musztardy
4 jajka
150 g bulki tartej
50 g mąki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Purée ziemniaczane łączymy z przesmażoną kapustą, dodajemy usmażoną wcześniej cebulę, przyprawy, 2 jajka. Formujemy krokiety i panierujemy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Sos pomidorowy:
Składniki:
2 cebule
3 dkg masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
śmietanka 12%
bulion warzywny
sól, pieprz, cukier do smaku, bazylia

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, kroimy cebulę i ją przesmażamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy bulionem i na koniec dodajemy śmietankę.

ŁOSOŚ W LIŚCIACH MŁODEJ KAPUSTY Z SOSEM ŚMIETANKOWYM I SEROWYM

Składniki:
1 kg fileta z łososia
2-3 kulki mozzarelli
1 główka kapusty młodej
250 g serka „Mascarpone”
250 ml śmietanki 18%
125 ml śmietanki 30%, kremówki
100 ml białego wina
100 g masła klarownego
3 łyżki oliwy
1 pęczek koperku
3-4 szalotki (duże)
2 cytryny limonki (skórka + sok)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
Filet z łososia kroimy na porcje 150 g. Kapustę wkładamy do garnka z gorącą wodą i oddzielamy liście. Każdy kawałek łososia nakładamy na liść kapusty z koperkiem i mozzarellą, zawijamy tak jak gołąbki. Dodajemy przyprawy i wkładamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem, smażymy około 5 minut podlewając winem i śmietanką. Dusimy jeszcze 10 minut. Posypujemy koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką z cytryny.

SERDUSZKA Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

Składniki:
Ciasto kruche:
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła lub margaryny
1 jajko
50 g cukru
skórka z 1 cytryny

Nadzienie:
500 g truskawek
4 łyżki konfitury truskawkowej
sok z 1 cytryny
1 op. (= 16 g) cukru waniliowego)
2-3 łyżeczki żelatyny
350 g serka mascarpone (lub mielonego twarogu)
2 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
1 białko
Do dekoracji:
cukier puder
listki świeżej mięty

Przygotowanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać pokrojony w kostkę tłuszcz i pozostałe składniki przeznaczone na ciasto. Całość szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyć truskawki. Odłożyć do późniejszej dekoracji 10 najładniejszych, małych truskawek. Pozostałe owoce odszypułkować i pokroić w plasterki.Podgrzać w rondelku konfiturę. Dodać do konfitury połowę soku z cytryny , cukier waniliowy i pokrojone truskawki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wykroić z ciasta 20 serduszek ( lub 20 okręgów o średnicy ok. 5 cm) i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia: piekarnik elektryczny 175 o C z termoobiegiem 155 o C gazowy – stopień 2. Czas pieczenia: ok. 12 minut

Przygotowanie:
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, skórką startą z cytryny i reszta soku z cytryny. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem mascarpone. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Rozłożyć na 10 serduszkach truskawkową masę, a następnie krem mascarpone. Nakryć pozostałymi serduszkami. Ciasteczka posypać przesianym cukrem pusdrem. Udekorować rozkrojonymi truskawkami i listkami świeżej mięty.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0