Materiał promocyjny

Czas na kapustę!

„Kapuściane” wariacje w kuchni DDTVN zaserwowały mistrzynie najlepszego smaku - Beata Kartowicz wraz z córką Anną. Quiche z młodą kapustą i boczkiem wędzonym, krokiety ziemniaczane z kapustą i sosem pomidorowym i łosoś w liściach kapusty z sosem śmietanowo–serowym... a na deser serduszka z kremem i truskawkami. A na co ty masz ochotę?

QUICHE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM WĘDZONYM

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1/2 główki kapusty młodej

20 dkg boczku wędzonego

2 duże cebule

5 jaj

śmietana szczecinecka

200 ml śmietanki 30% kremówki

5 dkg masła klarownego

sól, pieprz czarny

pieprz ziołowy

gałka muszkatołowa

kminek mielony

szczypta cukru

Przygotowanie:

Przygotować formę do tortu 23 cm. Wyłożyć ją ciastem francuskim i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 o C. Do miski wkładamy śmietankę 30%, śmietanę szczecinecką, 5 żółtek, przesmażoną wcześniej kapustę, cebulę i boczek wędzony. Dokładamy ubitą pianę z 5 białek ze szczyptą soli oraz doprawiamy do smaku i wykładamy do pieca nagrzanego do 180 o C na 30-40 minut. Podajemy Quiche 30 minut po wyjęciu z pieca.

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I SOSEM POMIDOROWYM

Krokiety:

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę

1 główki kapusty młodej

3 szalotki

majeranek

1 łyżeczka musztardy

4 jajka

150 g bulki tartej

50 g mąki

tłuszcz do smażenia

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Purée ziemniaczane łączymy z przesmażoną kapustą, dodajemy usmażoną wcześniej cebulę, przyprawy, 2 jajka. Formujemy krokiety i panierujemy je w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Sos pomidorowy:

Składniki:

2 cebule

3 dkg masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego

śmietanka 12%

bulion warzywny

sól, pieprz, cukier do smaku, bazylia

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, kroimy cebulę i ją przesmażamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy bulionem i na koniec dodajemy śmietankę.

ŁOSOŚ W LIŚCIACH MŁODEJ KAPUSTY Z SOSEM ŚMIETANKOWYM I SEROWYM

Składniki:

1 kg fileta z łososia

2-3 kulki mozzarelli

1 główka kapusty młodej

250 g serka „Mascarpone”

250 ml śmietanki 18%

125 ml śmietanki 30%, kremówki

100 ml białego wina

100 g masła klarownego

3 łyżki oliwy

1 pęczek koperku

3-4 szalotki (duże)

2 cytryny limonki (skórka + sok)

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Filet z łososia kroimy na porcje 150 g. Kapustę wkładamy do garnka z gorącą wodą i oddzielamy liście. Każdy kawałek łososia nakładamy na liść kapusty z koperkiem i mozzarellą, zawijamy tak jak gołąbki. Dodajemy przyprawy i wkładamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem, smażymy około 5 minut podlewając winem i śmietanką. Dusimy jeszcze 10 minut. Posypujemy koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką z cytryny.

SERDUSZKA Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

Ciasto kruche:

160 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g masła lub margaryny

1 jajko

50 g cukru

skórka z 1 cytryny

Nadzienie:

500 g truskawek

4 łyżki konfitury truskawkowej

sok z 1 cytryny

1 op. (= 16 g) cukru waniliowego)

2-3 łyżeczki żelatyny

350 g serka mascarpone (lub mielonego twarogu)

2 łyżki cukru pudru

skórka z 1 cytryny

1 białko

Do dekoracji:

cukier puder

listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać pokrojony w kostkę tłuszcz i pozostałe składniki przeznaczone na ciasto. Całość szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyć truskawki. Odłożyć do późniejszej dekoracji 10 najładniejszych, małych truskawek. Pozostałe owoce odszypułkować i pokroić w plasterki.Podgrzać w rondelku konfiturę. Dodać do konfitury połowę soku z cytryny , cukier waniliowy i pokrojone truskawki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wykroić z ciasta 20 serduszek ( lub 20 okręgów o średnicy ok. 5 cm) i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia: piekarnik elektryczny 175 o C z termoobiegiem 155 o C gazowy – stopień 2. Czas pieczenia: ok. 12 minut

Przygotowanie:

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, skórką startą z cytryny i reszta soku z cytryny. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem mascarpone. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Rozłożyć na 10 serduszkach truskawkową masę, a następnie krem mascarpone. Nakryć pozostałymi serduszkami. Ciasteczka posypać przesianym cukrem pusdrem. Udekorować rozkrojonymi truskawkami i listkami świeżej mięty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości