Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.
Dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i dietetyk Udo Pollmer - wraz z Juttą Muth, Moniką Niehaus, Andreą Fock - postanowił przyjrzeć się informacjom na temat m.in. produkcji żywności, bio-certyfikatom i szczepionkom. Następnie, na podstawie wyników badań, grupa wydała książkę, w której wyjaśnia, w jaki sposób wielkie koncerny wykorzystują naszą niewiedzę. W Dzień Dobry TVN Pollmer powiedział, dlaczego - jego zdaniem - surowe warzywa wcale nie są takie zdrowe, jak się uważa. Dowiedzieliśmy się również, z jakich powodów powinniśmy podawać dzieciom frytki, a nie ziemniaki w mundurkach.
Ella Woodward przez wiele miesięcy cierpiała na chorobę, która wykluczyła ją z życia. W końcu postanowiła pomóc samej sobie i - zmieniając swoje nawyki - zmieniła też życie Brytyjczyków. Jej blog kulinarny każdego miesiąca odwiedza ponad 2 mln internautów, a jej książki kucharskie rozchodzą się w setkach tysięcy egzemplarzy. Ellę odwiedziła Ula Chincz. Dziennikarka Dzień Dobry TVN poprosiła ją o rady związane ze zdrowym odżywianiem. Zobaczcie, jakie danie Ella przygotowała dla Uli.
Naturoterapeutka, ekspertka od pielęgnacji włosów dr Nigma Talib przekonuje, że nieodpowiednie nawyki żywieniowe to szybka droga do przedwczesnego starzenia się skóry. Swoją tezę opiera na dziesięcioletnich obserwacjach, podczas których przebadała tysiące osób. Spotkała się z nią Ula Chincz. Dr Talib powiedziała dziennikarce Dzień Dobry TVN, co można odczytać z twarzy, z którymi celebrytkami współpracuje i co robi dla samej siebie. Pani doktor zdradziła również swój wiek.
Okazuje się, że produkt oznaczony etykietką "bio" czy "eko" wcale nie daje nam gwarancji, że kupujemy zdrowszą żywność. Jakie trzeba spełniać warunki, by uzyskać certyfikat ekologicznego sposobu produkcji? Dlaczego ceny produktów "bio" są droższe od żywności konwencjonalnej? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec.
Posiłki powinny być zdrowe i zbilansowane. Jak jeść rozsądnie i oduczyć się ciągłego podjadania? Co zrobić, gdy towarzyszy nam ciągłe uczucie głodu? Jakie produkty hamują apetyt? O tym, co daje nam uczucie sytości opowiedziała dietetyk Anna Jelonek.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował potrawy, od których nie utyjemy, a wręcz pozbedzimy się nadmiaru kilogramów. Zatem jedz i chudnij!