Kompost to nieoceniony dla ogrodników nawóz organiczny, nazywany przez nich czarnych złotem. Można go kupić już w gotowej formie, ale też z powodzeniem zrobić w domu. Sposób na to pokazała Klaudia Sidorowicz. Do jakich roślin nie powinno się go używać?
Miejski ogród społeczny to piękne dzieło Katarzyny Staniak i Karoliny Duchińskiej. Inicjatywa gromadzi wiele osób chętnych do wspólnego działania dla wzajemnej korzyści. Dzięki ich pracy rosną smaczne i zdrowe i warzywa, które będą dostępnego dla każdego.
Nie są trudne w uprawie, ale wymagają stałej opieki. Paprocie to niezwykłe rośliny, a o ich pielęgnacji opowiedział Kasi Olubińskiej, dr Wojciech Podstolski z ogrodu botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.
Młoda rzodkiewka to nieodłączny element wiosny – jako jedna z pierwszych nowalijek pojawia się w naszych ogrodach już w połowie maja. Uprawa rzodkiewki jest bardzo prosta, a ze względu na krótki okres wegetacyjny i odporność na przymrozki rzodkiewka doskonale nadaje się do uprawy wczesnowiosennej.
Cebula, bardzo popularna w Polsce i całej Europie, to dwuletnia roślina charakteryzująca się silnym smakiem i zapachem. Uprawa cebuli nie jest skomplikowana ‒ możemy wyhodować ją na działce i balkonie, a nawet w doniczce na parapecie. Radzimy, jak uprawiać cebulę, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty.
Roślinność w domu przynosi wiele korzyści. Takie uprawy jak bazylia, pomidorki koktajlowe możemy uprawiać na oświetlonym parapecie. Swoimi pomysłami na domowe uprawy podzieliła się z nami Katarzyna Dulko-Gaszyna, ekspert IKEA.