Cebula zwyczajna (łac. Allium cepa) to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest to warzywo polecane do uprawy dla początkujących ogrodników, nie wymaga bowiem wiele troski i prawie zawsze się udaje. Uprawa cebuli doskonale udaje się zarówno z siewu, jak i z dymki i z rozsady. Uprawa cebuli na szczypior możliwa jest na kuchennym parapecie i świetnie sprawdzi się jako pierwsze ogrodnicze wyzwanie dla dzieci.
Cebula ‒ uprawa i zbiór
Uprawa cebuli na polu zajmuje znaczną część polskich gruntów, co czyni ją jednym z najważniejszych gatunków warzyw uprawianych w naszym kraju. Cebula jest rośliną dwuletnią, najczęściej uprawia się ją jednak tylko przez jeden rok. Wyjątkiem jest uprawa cebuli na nasiona, ponieważ dopiero w drugim roku roślina kwitnie i wydaje owoce. Cebula nie ma dużych wymagań glebowych, jest jednak wrażliwa na brak niektórych składników, takich jak azot, fosfor i potas. Ze względu na płytki system korzeniowy jest również wrażliwa na niedobory wody.
Rośliny i kwiaty
Cebulę możemy wysiewać wprost do gruntu, sadzić z rozsady lub uprawiać z dymki. Jakie są wady i zalety różnych sposobów uprawy cebuli?
- U ‒ wysiewanie cebuli wprost do gruntu wymaga najmniejszych nakładów pracy, daje jednak nieco gorsze rezultaty niż pozostałe metody uprawy cebuli ‒ plon nie jest zbyt obfity, a same warzywa niewielkie. Uprawa cebuli z siewu wiosennego powinna zacząć się pod koniec marca lub w pierwszej połowie kwietnia.
- Możliwa jest również uprawa cebuli zimowej, którą wysiewamy do gruntu w drugiej połowie sierpnia. Cebula ozima pozwala uzyskać plon nawet dwa miesiące przed cebulą z siewu wiosennego, trzeba jednak pamiętać o wybraniu odpowiedniej dla tego terminu odmiany.
- Uprawa cebuli z rozsady ‒ zwykle daje lepsze rezultaty niż uprawa z siewu, pod warunkiem, że zaopatrzymy się w sadzonki wysokiej jakości. Możemy również wyhodować sadzonki samodzielnie w skrzynkach, szklarni lub tunelu. Cebulę do rozsady wysiewamy na początku lutego, a gotowe rozsady wysadzamy na polu pod koniec kwietnia.
- Uprawa cebuli z dymki ‒ to najczęstszy a zarazem najlepszy i najbardziej wydajny sposób uprawy cebuli. Zbiór cebuli z dymki jest wcześniejszy niż zbiór cebuli z siewu, a plony większe i dorodniejsze. Podobnie jak w przypadku siewu, możliwa jest również uprawa cebuli ozimej z dymki . Pozwala to zmniejszyć ryzyko wymarznięcia i przyspiesza plony.
Uprawa cebuli ‒ najlepsze odmiany do domu i ogrodu
Oprócz najpopularniejszej cebuli żółtej mamy do dyspozycji całą gamę innych odmian, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem i smakiem.
Jaka odmiana cebuli najlepiej sprawdzi się w domu i w ogrodzie?
- Cebula czerwona ‒ uprawa cebuli czerwonej nie różni się znacznie od uprawy odmiany żółtej, również wymaga obfitego podlewania i gleby bogatej w składniki mineralne. Czerwona cebula ma dużo łagodniejszy smak od odmiany żółtej, bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do sałatek i dań na zimno.
- Cebula siedmiolatka ‒ uprawa tej odmiany bardzo dobrze sprawdzi się na działce i w przydomowym ogrodzie. Jest ona bardzo odporna na przymrozki i zwykle pojawia się jako jedna z pierwszych wiosennych roślin. W odróżnieniu od większości rodzajów cebuli, siedmiolatka może rosnąć na jednym stanowisku nawet do 10 lat, choć najbardziej produktywna jest przez pierwsze 3-4 lata.
- Cebula szalotka ‒ uprawa cebuli szalotki możliwa jest zarówno w ogrodzie, jak i na domowym parapecie. Szalotka jest jest znacznie mniejsza i ma bardziej owalny kształt od cebuli zwyczajnej. Różni się również aromatem ‒ jest mniej ostra, a bardziej słodka.
- Cebula wolska ‒ uprawa cebuli wolskiej nie jest polecana dla początkujących ogrodników, roślina ma bowiem dość duże wymagania dotyczące warunków uprawy. Polecana raczej do uprawy ogrodowej, daje późny, lecz bardzo obfity plon, bardzo dobrze nadaje się również do przechowywania. Charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem.
- Cebula czosnkowa ‒ uprawa cebuli czosnkowej (zwanej też cebulą białą) polecana jest na działce i w ogrodzie. Cebula czosnkowa charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i zapachem niż cebula zwyczajna, i jest szczególnie polecana dla osób, które nie tolerują cebuli w potrawach.
- Cebula na szczypiorek ‒ uprawa cebuli na szczypiorek możliwa jest na domowym parapecie, w działce i w ogrodzie. Szczypior to po prostu liście cebuli, do jego uprawy możemy więc wykorzystać różne odmiany. Uprawa na domowym parapecie zapewni nam dostęp do świeżych liści o każdej porze roku. Jeśli chcemy otrzymać nieco delikatniejszy szczypior możemy wykorzystać cebulę dymkę.
- Cebula cukrowa ‒ uprawa cebuli cukrowej nie różni się zbytnio od uprawy zwyczajnej cebuli. Cebula cukrowa ma słodki i łagodny aromat, jest polecana osobom, które nie przepadają za specyficznym ostrym smakiem zwyczajnej cebuli.
Zobacz także:
- Kwiaty wiosenne - jakie są i kiedy dokładnie kwitną?
- Jak przygotować ogród na przyjście wiosny? Które gatunki roślin warto sadzić wczesną wiosną?
- Pierwsze oznaki wiosny w przyrodzie. Jak las szykuje się do wiosny?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Jonas Rönnbro/Getty Images