Bardzo charakterystyczna, wykwintna, teraz może być na wyciągniecie ręki. Kuchnia francuska jest uwielbiana na całym świecie. Skosztuj wyjątkowych produktów dostępnych w sklepach Biedronka i przekonaj się, czy zachwyci także Ciebie.
Francuska kuchnia jest podziwiana przez miliony ludzi na całym świecie. Mało kto wie jednak, że jeden z największych jej przysmaków ma polskie korzenie. Do Saint-Tropez udała się Patrycja Wanat, by na własne oczy zobaczyć tajemniczy proces powstawania La Tarte Tropézienne. Poznajcie niezwykłą historię owego deseru.
Bazą dla zupy cebulowej może być wywar mięsny, mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Często podawana jest z serem topionym lub warstwą startego żółtego sera. Z zupą cebulową doskonale komponują się różnego typu grzanki. Sprawdź, jak ją przygotować i cieszyć się pysznym i gorącym daniem w zimne dni.
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana Marczewska i jej inspirowane wycieczką do Francji zupy cebulowe. Jedna zdecydowanie francuska, a druga z polskimi akcentami. Smacznego!
Amerykanka Susan Herrmann Loomis jest zakochana w kuchni francuskiej, mało tego - wyjechała do Francji, aby Francuzów uczyć gotowania ich narodowych potraw. My też mogliśmy się przekonać o jej mistrzostwie. W kuchni Dzień Dobry TVN jest przygotowała dla nas specjały znad Sekwany: sałatkę z klasycznym sosem winegret, muszle Michała w czekoladzie oraz jagnięcinę z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś David Gaboriaud, który przygotował specjały kuchni francuskiej. Na naszym stole pojawił się takie potrawy jak: Foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym, Tournedos z fileta z gęsi z ziołami, jabłkami i karmelizowanymi śliwkami oraz Supreme z perliczki i sosem z koziego sera. Co o tym myślicie?
W rezydencji Ambasadora Francji dwóch wybitnych szefów kuchni: Francois Adamski i Michel Roth przyszykowało kolację na cztery ręce. Ostatnim przygotowaniom przyglądała się dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz. Zobaczcie, jakie pyszności kuchni francuskiej zaserwowali gościom i jak wygląda odprawa kelnerów. Ula miała też okazję skubnąć klika dań.
Kucharz David Gaboriaud radzi w Dzień Dobry Wakacje, jak przygotować potrawy wykwintne i niedrogie. Skorzystajcie z jego przepisów na: carpaccio z melona, maliny, sera bleu d'auvergne i dressingu z miodem pitnym, sałatkę z soczewicą, wędzonym pstrągiem i jajkiem "poché" oraz smażone brzoskwinie z rozmarynem i lodami waniliowymi. Palce lizać!
Francuski posiłek został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Z tej okazji odbywa się Gout de France. W wielkiej uczcie udział biorą tylko najlepsze restauracje specjalizujące się w kuchni francuskiej. Jak wyglądają przygotowania do polskich obchodów Gout de France i co serwują wówczas restauracje, opowiedział sam ambasador Francji w Warszawie - Pierre Buhler i redaktor naczelna przewodnika kulinarnego Gault & Millau - Justyna Adamczyk. Co więcej, osobisty kucharz ambasadora przygotował jedno z popisowych dań. Z gośćmi Dzień Dobry TVN spotkał się Marcin Sawicki.
David Gaboriaud i jego francuska kuchnia na Święto Trzech Króli. Skorzystajcie z przepisów na: roladki z chlebem tostowym, szynkę i pesto z suszonych pomidorów, sałatkę z roszponki z wędzonej piersi kaczki i pierożki z kozim serem na ciepło oraz ciasto trzech króli.
Stek z antrykota z masłem pietruszkowym, tosty francuskie z musem jabłkowym i gougere (francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere) - takie specjały kuchni francuskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Lubicie francuską kuchnię?
Julien Secher, który niestety odpadł z Mastechefa, oraz Anna Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: naleśniki suzette z dynią, zapiekankę ziemniaczano - dyniową, zupę cebulową z dynią oraz polędwicę wołową w sosie madera, a także żabie udka. A na deser banany z rumem.
W kuchni Dzień Dobry TVN, Ania Starmach przedstawiła francuską wersje obiadu, która nie jest skomplikowana w wykonaniu i można zrobić ją na słodko lub na słono!