Paryskie inspiracje. Zupa cebulowa

W kuchni Dzień Dobry TVN - Adriana Marczewska i jej inspirowane wycieczką do Francji zupy cebulowe. Jedna zdecydowanie francuska, a druga z polskimi akcentami. Smacznego!

Zupa cebulowa „Paryska”

Składniki:

1 kg cebuli (można kupić kila odmian, ważne żeby była „biała”

300 ml białego wytrawnego wina

1 l bulionu warzywnego lub wołowego

50 gr masła

3 łyżki oliwy

rozmaryn

bagietka

200 gr sera gruyère lub mozzarelli lub dobrego żółtego

50 ml opcjonalnie koniaku, brandy lub sherry

sól/pieprz

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle i oliwie razem z rozmarynem, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni. Dolewamy wino i koniak i gotujemy kilka minut, aż wyparuje alkohol i płyn delikatnie się zredukuje. Dodajemy bulion i gotujemy około pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w grube plastry, ścieramy na nią ser i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się dobrze rozpuści.

Serwujemy zupę z serową grzanką w misce. Cała zabawa polega na tym, żeby bagietka nasiąknęła esencjonalną zupą.

Zupa cebulowa na cydrze

Składniki: 

1 kg cebuli (można kupić kilka odmian, ważne żeby była „biała”)

300 ml wytrawnego cydru

1 l bulionu warzywnego lub wołowego

50 gr masła

3 łyżki oliwy

rozmaryn i tymianek

czosnek

100 gr sera typu dziugas

10 gr świeżego chrzanu

50 ml koniaku, brandy lub sherry (opcjonalnie)

sól/pieprz

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle i oliwie razem z rozmarynem, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy 2 ząbki czosnku w plasterkach. Dolewamy cydr i koniak i gotujemy kilka minut, aż wyparuje alkohol i płyn delikatnie się zredukuje. dodajemy bulion i gotujemy około pół godziny. doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na drobnych oczkach. na papierze do pieczenia układamy z niego płaskie krążki i posypujemy świeżo tartym chrzanem

Zapiekamy krążki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuść i i delikatnie zrumieni

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!