Zupa cebulowa „Paryska”
Składniki:
1 kg cebuli (można kupić kila odmian, ważne żeby była „biała”
300 ml białego wytrawnego wina
1 l bulionu warzywnego lub wołowego
50 gr masła
3 łyżki oliwy
rozmaryn
bagietka
200 gr sera gruyère lub mozzarelli lub dobrego żółtego
50 ml opcjonalnie koniaku, brandy lub sherry
sól/pieprz
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle i oliwie razem z rozmarynem, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni. Dolewamy wino i koniak i gotujemy kilka minut, aż wyparuje alkohol i płyn delikatnie się zredukuje. Dodajemy bulion i gotujemy około pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w grube plastry, ścieramy na nią ser i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się dobrze rozpuści.
Serwujemy zupę z serową grzanką w misce. Cała zabawa polega na tym, żeby bagietka nasiąknęła esencjonalną zupą.
Zupa cebulowa na cydrze
Składniki:
1 kg cebuli (można kupić kilka odmian, ważne żeby była „biała”)
300 ml wytrawnego cydru
1 l bulionu warzywnego lub wołowego
50 gr masła
3 łyżki oliwy
rozmaryn i tymianek
czosnek
100 gr sera typu dziugas
10 gr świeżego chrzanu
50 ml koniaku, brandy lub sherry (opcjonalnie)
sól/pieprz
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle i oliwie razem z rozmarynem, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy 2 ząbki czosnku w plasterkach. Dolewamy cydr i koniak i gotujemy kilka minut, aż wyparuje alkohol i płyn delikatnie się zredukuje. dodajemy bulion i gotujemy około pół godziny. doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na drobnych oczkach. na papierze do pieczenia układamy z niego płaskie krążki i posypujemy świeżo tartym chrzanem
Zapiekamy krążki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuść i i delikatnie zrumieni
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN