Czym zajmuje się bartnik? Dzikie pszczoły to jego powołanie

Marek Grabowski, jak sam mówi, zajmuje się: prymitywną i pierwotną formą hodowli pszczół w warunkach naturalnych. Czym jest bartnictwo i jaką ma historię?

Bartnictwo dziś

Bartnictwo to dawna forma pszczelarstwa leśnego, polegająca na chowie pszczół, głównie tych leśnych w specjalnych dziuplach wydrążonych w drzewach, czyli barciach.

Bartnictwo, w tym powszechnym rozumieniu, jest to pszczelarstwo leśne

- powiedział bohater naszego reportażu, bartnik, Marek Grabowski.

Miody bartne nie są miodami smakowymi. Są to miody zawierające wszystkie pyłki, to są miody wielokwiatowe

- dodał.

Konsystencja miodu jest dość twarda, co ekspert od bartnictwa pokazał na antenie.

Bartnictwo kiedyś - skąd się wzięło

Pan Grabowski przypomniał co nieco o historii bartnictwa. Co najciekawsze, w 1864 roku za uprawianie bartnictwa groziła kara śmierci. Car zaś same barcie kazał wówczas palić. Cóż za strata - chciałoby się powiedzieć.

Barć, która się uchowała, i z której wydobywa Pan Marek, jest więc ewenementem na skalę kraju.

Kiedyś bartnicy w społeczeństwie stanowili elitę. Byli to ludzie na stanowiskach, mający wiele do powiedzenia

- przyznał Grabowski.

Bartnik był człowiekiem bezwzględnie uczciwym, zwolnionym z przysięgi sądowej

- dodał. Bartnictwo nie wiązało się więc jedynie z zawodem, ale także z kierowaniem się określonymi wartościami w życiu.

Marek Grabowski swoją barć kupił około 30 lat temu. Szybko stało się to dla niego ogromną życiową pasją.

W naszym materiale pokazał z bliska, jak wygląda barć, i opowiedział o naturalnej hodowli pszczół tak bardzo uzależnionej od procesów zachodzących w przyrodzie. Nic więc dziwnego, że bartnictwo wymaga olbrzymiego doświadczenia i wiedzy. Za jeden błąd można płacić nawet cały rok.

Obejrzyj niezwykły reportaż z udziałem prawdziwego pasjonata miodu.

Zobacz także:

Agnieszka Woźniak-Starak i Ewa Drzyzga - nowa para prowadzących w Dzień Dobry TVN

Katarzyna Kozłowska i jej samotna wyprawa dookoła świata. "To jest moja szajba"

Magda Gessler zdradza, od czego zaczyna dzień

Autor: Anna Mierzejewska

Reporter: Katarzyna Chętnik, Iza Kaczyńska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana