Dania z rybami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował Fish Pie, paluszki rybne z płatkami owsianymi, tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami, a także placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią.
Szczaw nadaje się tylko do zupy? Nic podobnego. Poznaj ciekawe przepisy na sałatkę, drugie danie i deser. Szef kuchni Sebastian Olma pokazuje także, jak zrobić szczawiową z młodymi ziemniakami
Bób powoli pojawia się na straganach warzywnych. Postanowił to wykorzystać szef kuchni Sebastian Olma, który pokazał, jak przygotować pyszne dania właśnie z tą rośliną strączkową. Na jego stole pojawiły się: ravioli z bobem i kozim serem, krem ziemniaczany z wasabi i bobem, a także placki ziemniaczane z bobem, ziołami i kwaśną śmietaną.
Sałatka kojarzy nam się jako dodatek do obiadu, nigdy jako jego zastępstwo. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma udowadnia, że może być inaczej. Te potrawy nasycą i dadzą dużo energii do działania przez cały dzień.
Świeże, lekkie i pyszne dania według Sebastiana Olmy. Przygotuj leczo warzywne z ryżem i rzodkiewką, spring rollsy z sałatą masłową i barszcz ukraiński z botwinką.
Przygotuj pyszne dania na bazie ziemniaków. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą, ziemniaki zapiekane w stylu francuskim lub ziemniaczaną pizzę z salami. Wypróbuj niebanalne przepisy.
Desery na słodko i na wytrwanie z dżemem lub powidłami. Poznaj przepisy szefa kuchni na kruche ciasto z dżemem wiśniowym i kozim serem, torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym lub panna cottę z powidłami węgierkowymi.
Dziś słodkie przekąski. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami, smażone tosty francuskie z dżemem wiśniowym i Camembertem, zapiekany ryż z dżemem jabłkowym lub dżem truskawkowy z nasionami chia, jogurtem i domową granolą.
Mini quiche warzywne z wykorzystaniem tortilli, tarta z cukinią, pomidorkami i sosem z sera Gorgonzola i klasyczne quiche Lorraine z bekonem, serem Gruyère i sosem jajecznym – takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma. Wszystkie są potrawami kuchni francuskiej.
Stek nie tylko z grilla. Szef kuchni Sebastian Olma zdradza, w jaki sposób przygotować je w domu. W kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział o tym, jak rozpoznać dobry kawałek mięsa, jakie są rodzaje steków i jak je smażyć. Gotowe steki testował Robert Burneika.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma przygotował dania z gęsi: bulion z gęsi z chili, imbirem i kolendrą, gęś z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i sosem winnym, a także gęś faszerowaną kaszą gryczaną, grzybami i tymiankiem. Natomiast Mikołaj Rey zabrał nas do stolicy gęsiny na Kujawach - Kołudy Wielkiej.