Chutney pomidorowo jabłkowy do samosy
Składniki:
Pomidory 4 szt
Papryka czerwona 1 szt
Jabłka 3 szt
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Sambal oelek 1 łyżeczki
Ocet winny 1 szklanki
Cukier 4 łyżki
Sól
Pieprz
Imbir proszek
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki, wypestkować. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Jabłka obrać, wypestkować, czosnek obrać. Wszystko pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, krótko smażyć, dołożyć pozostałe składniki i gotować na małym ogniu przez 45 minut. Następnie wszystko zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Podawać na ciepło lub zimno.
Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami
Składniki:
Ciasto pierogowe
Mąka 400 g
Jajko 1 szt
Śmietanka 30% 50 g
Sól
Woda ciepła około 125 g
Nadzienie:
Wieprzowina od szynki 500 g
Kasza jęczmienna 100 g
Grzyby suszone 40 g
Masło 2 łyżki
Cebula 1 duża
Jajko 1 szt
Sól
Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę wymieszać dokładnie z solą, zrobić dołek wbić jajko i śmietankę, oraz ciepłą wodę. Dobrze wyrobić. Odstawić do lodówki na godzinę. Kaszę wsypać do wrzącej wody (dwa razy tyle wody co kaszy). Kiedy kasza ugotuje się na pół sypko, przykryć rondel z kaszą i wstawic do nagrzanego piekarnik na 30 minut. Mięso najlepiej przygotować poprzedniego dnia, upiec lub udusić w małej ilości sosu, następnie zmielić. Grzyby namoczyć, ugotować i drobno pokroić. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dołożyć grzyby, krótko smażyć. W misce wymieszać razem kaszę, mięso i cebulę z grzybami, gdy ostygnie dodać jajko, formować kulki. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka nakładać przygotowane nadzienie i gotować w osolonej wodzie. Podawać polane stopioną słoniną lub boczkiem z cebulką.
Pierogi z serem i truskawkami w cieście francuskim
Składniki:
Ciasto francuskie 400 g
Ser biały 300 g
Truskawki świeże 200 g
Cukier 50 g
Cukier waniliowy 10 g
Żółtka 2 szt
Cukier puder 2 łyżki
Żółtko z 1 łyżką mleka do posmarowania pierogów
Przygotowanie:
Truskawki oczyścić, umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać ser biały. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180°. Z ciasta francuskiego wykroić dużą szklanką kółka, posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i nałożyć przygotowaną masę serową. Zamykać przyciskając lekko palcami. Gotowe pierogi układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać sosem waniliowym.
Pierogi ze szpinakiem i gruszką w sosie serowym
Składniki:
Ciasto francuskie klasyczne 300 g
Gruszki bardzo dojrzałe 2 szt
Sok z 1 cytryny
Cukier drobny 100 g
Masło 50 g
Szpinak małe liści bez ogonków 250 g
Sól
Pieprz świeżo zmielony
Orzeszki pinii lekko uprażone 30 g
Żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Mąka 1 łyżka
Masło 1 łyżka
Mleko 150 g
Śmietanka 30% 75 ml
Parmezan świeżo starty lub inny twardy ser 75 g
Przygotowanie:
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka. Wlać sok z cytryny i wodę, wsypać cukier, przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie podgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i smażyć przez 2-3 minuty, po czym odcedzić włożyć do miski i doprawić . odcedzić gruszki, pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do szpinaku razem z orzeszkami. Delikatnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Pokroić ciasto na cztery równe części. Z każdej rozwałkować krążek grubości 3 mm, przyciąć tak, by powstało koło o średnicy 14 cm. Rozłożyć mieszaninę gruszek i szpinaku na jednej połowie każdego z nich, pozostawiając wolne 1,5 cm od brzegu. Posmarować ten brzeg żółtkiem z mlekiem, potem nakryć wolną połową ciasta, by powstał pieróg, i lekko docisnąć brzegi do siebie. Położyć na blasze do pieczenia i wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200°. Posmarować pierożki jajkiem z mlekiem, lekko naciąć zewnętrzny brzeg. Posypać ziarnami kopru włoskiego i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180° i piec następne 15 minut. Wyjąć upieczone pierożki na talerz. Podgrzać beszamel. Kiedy zacznie wrzeć, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Wsypać połowę parmezanu i doprawić do smaku. Położyć każdy pieróg na osobnym talerzu. Sos polać wokół niego i posypać resztą parmezanu.
Samosa wegetariańska
Składniki:
Ciasto pszenne do spring rolls 12 arkuszy
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Cebula 2 szt
Czosnek 1 ząbek
Chilii świeże 1 strąk (mały)
Sól
Kolendra
Przecier pomidorowy 1 łyżka
Curry 2 łyżeczki
Sok cytrynowy 1 łyżeczka
Ciecierzyca 100 g
Fasola mung 100 g
Papryka czerwona 100 g
Marchewka 100 g
Seler 100 g
Por 80 g
Bulion warzywny 1/8 l
Jajko 1 szt
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w paski, cebulę w kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilii. Krótko smażyć. Następnie dodać warzywa, ugotowaną ciecierzycę, fasolę mung, zalać bulionem i dusić do miękkości. przed końcem dodać sproszkowane przyprawy, przecier pomidorowy, sok cytrynowy. Przyprawić do smaku, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto pokroić na paski 8 x 20 cm, posmarować rozmąconym jajkiem, nakładać przygotowany farsz i zawijać trójkąty. Smażyć w głębokim tłuszczu około 5 minut. Podawać z chutneyem z pomidorów i jabłek.
Won ton z krewetkami
Składniki:
Ciasto won ton 20 płatków (można kupić gotowe w marketach)
Grzyby suszone tonga 15 g
Polędwiczka wieprzowa 35 g
Kasztany wodne 30 g
Krewetki surowe 75 g
Kapusta chińska 75 g
Mąka ziemniaczana 1 łyżki
Jajka 1 szt
Cebula dymka 1 łodyga
Kolendra lub pietruszka 1/2 łyżeczki
Pieprz
Cukier
Olej sezamowy
Przygotowanie:
Grzyby Tonga zalać ciepłą wodą i gotować 30 minut. Następnie pokroić w paseczki. Mięso krewetek, polędwiczki, kasztany, kapustę i dymkę, posiekać, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawić. Na kwadraty ciasta nakładać nadzienie i zamykać, zlepiając zewnętrzne wierzchołki kwadratu. Gotować na parze. Podawać z zupą.
Zupa Tom kha gai
Składniki:
Grzyby mun 15 g
Wywar z kurczaka 500 ml
Filet z kurczaka 200 g
Imbir świeży 2 plasterki
Mleczko kokosowe 500 ml
Sok z cytryny 2-3 łyżki
Cukier trzcinowy 1 łyżka
Sos rybny lub ostrygowy 1 łyżka
Chilii 1-2 szt
Kolendra świeża 1 łyżka
Przygotowanie:
Ugotuj grzyby mun. Pokrój w paseczki. Do gotującego wywaru z kurczaka dodaj pokrojone piersi z kurczaka, pokroje grzyby, imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodaj mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chilii. Zagotuj. Dopraw, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posyp kolendrą posiekaną kolendrą
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN