Materiał promocyjny

Pierogi świata

"Niby kawałek ciasta z czymś w środku, a jednak pierogi to jedno z najbardziej wyrafinowanych i trudnych do wykonania dań świata..."

Chutney pomidorowo jabłkowy do samosy

Składniki:

Pomidory 4 szt

Papryka czerwona 1 szt

Jabłka 3 szt

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Czosnek 2 ząbki

Sambal oelek 1 łyżeczki

Ocet winny 1 szklanki

Cukier 4 łyżki

Sól

Pieprz

Imbir proszek

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki, wypestkować. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Jabłka obrać, wypestkować, czosnek obrać. Wszystko pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, krótko smażyć, dołożyć pozostałe składniki i gotować na małym ogniu przez 45 minut. Następnie wszystko zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Podawać na ciepło lub zimno.

Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami

Składniki:

Ciasto pierogowe

Mąka 400 g

Jajko 1 szt

Śmietanka 30% 50 g

Sól

Woda ciepła około 125 g

Nadzienie:

Wieprzowina od szynki 500 g

Kasza jęczmienna 100 g

Grzyby suszone 40 g

Masło 2 łyżki

Cebula 1 duża

Jajko 1 szt

Sól

Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę wymieszać dokładnie z solą, zrobić dołek wbić jajko i śmietankę, oraz ciepłą wodę. Dobrze wyrobić. Odstawić do lodówki na godzinę. Kaszę wsypać do wrzącej wody (dwa razy tyle wody co kaszy). Kiedy kasza ugotuje się na pół sypko, przykryć rondel z kaszą i wstawic do nagrzanego piekarnik na 30 minut. Mięso najlepiej przygotować poprzedniego dnia, upiec lub udusić w małej ilości sosu, następnie zmielić. Grzyby namoczyć, ugotować i drobno pokroić. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dołożyć grzyby, krótko smażyć. W misce wymieszać razem kaszę, mięso i cebulę z grzybami, gdy ostygnie dodać jajko, formować kulki. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka nakładać przygotowane nadzienie i gotować w osolonej wodzie. Podawać polane stopioną słoniną lub boczkiem z cebulką.

Pierogi z serem i truskawkami w cieście francuskim

Składniki:

Ciasto francuskie 400 g

Ser biały 300 g

Truskawki świeże 200 g

Cukier 50 g

Cukier waniliowy 10 g

Żółtka 2 szt

Cukier puder 2 łyżki

Żółtko z 1 łyżką mleka do posmarowania pierogów

Przygotowanie:

Truskawki oczyścić, umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać ser biały. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180°. Z ciasta francuskiego wykroić dużą szklanką kółka, posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i nałożyć przygotowaną masę serową. Zamykać przyciskając lekko palcami. Gotowe pierogi układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać sosem waniliowym.

Pierogi ze szpinakiem i gruszką w sosie serowym

Składniki:

Ciasto francuskie klasyczne 300 g

Gruszki bardzo dojrzałe 2 szt

Sok z 1 cytryny

Cukier drobny 100 g

Masło 50 g

Szpinak małe liści bez ogonków 250 g

Sól

Pieprz świeżo zmielony

Orzeszki pinii lekko uprażone 30 g

Żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Mąka 1 łyżka

Masło 1 łyżka

Mleko 150 g

Śmietanka 30% 75 ml

Parmezan świeżo starty lub inny twardy ser 75 g

Przygotowanie:

Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka. Wlać sok z cytryny i wodę, wsypać cukier, przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie podgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i smażyć przez 2-3 minuty, po czym odcedzić włożyć do miski i doprawić . odcedzić gruszki, pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do szpinaku razem z orzeszkami. Delikatnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Pokroić ciasto na cztery równe części. Z każdej rozwałkować krążek grubości 3 mm, przyciąć tak, by powstało koło o średnicy 14 cm. Rozłożyć mieszaninę gruszek i szpinaku na jednej połowie każdego z nich, pozostawiając wolne 1,5 cm od brzegu. Posmarować ten brzeg żółtkiem z mlekiem, potem nakryć wolną połową ciasta, by powstał pieróg, i lekko docisnąć brzegi do siebie. Położyć na blasze do pieczenia i wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200°. Posmarować pierożki jajkiem z mlekiem, lekko naciąć zewnętrzny brzeg. Posypać ziarnami kopru włoskiego i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180° i piec następne 15 minut. Wyjąć upieczone pierożki na talerz. Podgrzać beszamel. Kiedy zacznie wrzeć, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Wsypać połowę parmezanu i doprawić do smaku. Położyć każdy pieróg na osobnym talerzu. Sos polać wokół niego i posypać resztą parmezanu.

Samosa wegetariańska

Składniki:

Ciasto pszenne do spring rolls 12 arkuszy

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Cebula 2 szt

Czosnek 1 ząbek

Chilii świeże 1 strąk (mały)

Sól

Kolendra

Przecier pomidorowy 1 łyżka

Curry 2 łyżeczki

Sok cytrynowy 1 łyżeczka

Ciecierzyca 100 g

Fasola mung 100 g

Papryka czerwona 100 g

Marchewka 100 g

Seler 100 g

Por 80 g

Bulion warzywny 1/8 l

Jajko 1 szt

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w paski, cebulę w kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilii. Krótko smażyć. Następnie dodać warzywa, ugotowaną ciecierzycę, fasolę mung, zalać bulionem i dusić do miękkości. przed końcem dodać sproszkowane przyprawy, przecier pomidorowy, sok cytrynowy. Przyprawić do smaku, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto pokroić na paski 8 x 20 cm, posmarować rozmąconym jajkiem, nakładać przygotowany farsz i zawijać trójkąty. Smażyć w głębokim tłuszczu około 5 minut. Podawać z chutneyem z pomidorów i jabłek.

Won ton z krewetkami

Składniki:

Ciasto won ton 20 płatków (można kupić gotowe w marketach)

Grzyby suszone tonga 15 g

Polędwiczka wieprzowa 35 g

Kasztany wodne 30 g

Krewetki surowe 75 g

Kapusta chińska 75 g

Mąka ziemniaczana 1 łyżki

Jajka 1 szt

Cebula dymka 1 łodyga

Kolendra lub pietruszka 1/2 łyżeczki

Pieprz

Cukier

Olej sezamowy

Przygotowanie:

Grzyby Tonga zalać ciepłą wodą i gotować 30 minut. Następnie pokroić w paseczki. Mięso krewetek, polędwiczki, kasztany, kapustę i dymkę, posiekać, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawić. Na kwadraty ciasta nakładać nadzienie i zamykać, zlepiając zewnętrzne wierzchołki kwadratu. Gotować na parze. Podawać z zupą.

Zupa Tom kha gai

Składniki:

Grzyby mun 15 g

Wywar z kurczaka 500 ml

Filet z kurczaka 200 g

Imbir świeży 2 plasterki

Mleczko kokosowe 500 ml

Sok z cytryny 2-3 łyżki

Cukier trzcinowy 1 łyżka

Sos rybny lub ostrygowy 1 łyżka

Chilii 1-2 szt

Kolendra świeża 1 łyżka

Przygotowanie:

Ugotuj grzyby mun. Pokrój w paseczki. Do gotującego wywaru z kurczaka dodaj pokrojone piersi z kurczaka, pokroje grzyby, imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodaj mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chilii. Zagotuj. Dopraw, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posyp kolendrą posiekaną kolendrą

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości