Materiał promocyjny

Guru zdrowego jedzenia w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN gościła znana dietetyczka Gilian McKeith, która przygotowała kilka zdrowych i smacznych potraw.

Zupa z zielonego groszku z miętą

Czas przygotowania: 3 minuty

Czas gotowania: 6 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

1 duża cebula, drobno posiekana

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżka wody

1 łyżeczka bulionu warzywnego bez pszenicy w proszku lub jedna kostka bulionowa

200 g mrożonego zielonego groszku

Duża garść świeżych liści mięty

Płatki nori lub kilka dodatkowych groszków do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do średniego garnka wlać oliwę i wodę, dodać cebulę i dusić na średnim ogniu przez 4 minuty lub aż cebula stanie się szklista i miękka. Dodać 500 ml wrzącej wody, groszek i bulion w proszku lub kostce i gotować powoli przez 2 minuty. Dodać miętę i zdjąć z ognia, a następnie zmiksować na gładką masę. Wlać do 2 misek i podawać udekorowaną płatkami nori lub groszkiem.

Fasola Adzuki z czerwoną cebulą i salsą z kukurydzy

Czas przygotowania: 2-3 minuty (tyle, ile zajmuje otwarcie 2 puszek i posiekanie cebuli)

Liczba porcji: 2

Składniki:

1 puszka (400 g) fasoli adzuki, osączonej (175 g po osączeniu)

80 g ekologicznej kukurydzy cukrowej

75 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej

2 łyżki octu jabłkowego

Garść świeżej natki pietruszki, posiekanej

Sposób przygotowania:

wymieszać wszystkie składniki razem i podawać.

Kremowy koktajl czekoladowy

Czas przygotowania: 5 min

Składniki:

120 ml mleka ryżowego

2 czubate łyżki kakao w proszku

1 banan

1 łyżeczka surowych nasion kakaowca (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Dokładnie zmiksować i wypić. Doskonale smakuje z malinami.

UWAGA:

W celu spowolnienia uwalniania się cukru z koktajli, a tym samym utrzymania stałego poziomu energii, dodaj do każdej z mieszanek awokado lub sproszkowany superpokarm.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości