Przepisy kulinarne

Zupy z czterech stron świata

Stawia na nogi, rozgrzewa i inhaluje. Gorąca i ożywcza zupa, trochę jak sos, jest prawdziwą chlubą kucharza i sprawdzianem jego umiejętności. Najlepsze, gotowane na prawdziwych głębokich bulionach, są doskonałe w mroźne dni. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak polecają zupy z czterech stron świata.

Miso udon z kurą z Japonii

Składniki:


1,5 l domowego bulionu z kurczaka


1/2 zagrodowego kurczaka


1 mała marchew posiekana w zapałkę


1 mały por posiekany w zapałkę


Garść boczniaków, pieczarek


10 g namoczonych glonów wakame


Kilka kropli oleju sezamowego


3 cm utartego korzenia imbiru


3 posiekane ząbki czosnku


Szczypiorek, kolendra - posiekane


Łyżka miso


Sos sojowy do smaku



Przygotowanie:


Marchew, por i grzyby kroimy w zapałkę. Kurczaka kroimy w mniejsze części lub samo mięso siekamy w drobne płatki. Bulion zagotowujemy dodajemy do niego mięso i wcześniej ugotowany makaron udon. Na osobnej patelni na największym ogniu smażymy warzywa i grzyby. Po chwili dodajemy je do bulionu razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Mieszamy zupę by smaki się połączyły i serwujemy gorący bulion ze świeżym aromatem szczypiorku i kolendry.



Żur z mlekiem kokosowym

Składniki:


1/2 l domowego zakwasu


ok. 2 l mocnego bulionu na wędzonce, grzybach i białej kiełbasie


2 cebule


ok. 300 ml mleka kokosowego – najlepiej świeżego


8 białych kiełbas z gotowania bulionu


Grzyby z gotowania bulion i ew. dodatkowo pieczarki lub mrożone borowiki


250 g wędzonego domowego boczku


Czosnek do smaku



Przygotowanie:


Bulion gotujemy samodzielnie z dodatkiem namoczonych wcześniej suszonych grzybów, białej kiełbasy i boczku. Kiedy będzie gotowy mięsną wkładkę wyciągamy. Grzyby i kiełbasę kroimy w plastry, a boczek w kostkę, a następnie przesmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) razem z posiekaną cebulą. Zawartość patelni dodajemy do bulionu. Dodajemy też mleko kokosowe (warto spróbować zrobić mleko domowym sposobem) i pokrojone pieczarki (ew. ziemniaki). Zupa jest gotowa. Rozgrzewająca, pachnąca i pyszna.



Góralska zupa czosnkowa z surowym żółtkiem

Składniki:


1 główka czosnku


Pół cebuli


2 ziemniaki


Kawałek mocno uwędzonego boczku


Szczypta majeranku


1 l bulionu drobiowego


Łyżka tłuszczu kaczego


250 ml maślanki


Łyżka posiekanej natki pietruszki


Łyżka oleju rzepakowego


4 żółtka


Garść grzanek przyrumienionych na masełku



Przygotowanie:


Główkę czosnku lekko zwilżamy olejem rzepakowym i umieszczamy w piecu czekając, aż się lekko spali, ale nie za mocno. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie – obieramy z łupin. Obrany czosnek miażdżymy. Na kaczym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę, boczek i ziemniaki (jeśli boczek wytopi zbyt dużo tłuszczu odlewamy) a na końcu dodajemy czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą się lekko rozpadały, zagęszczając nam zupę. Doprawiamy maślanką, majerankiem i natką pietruszki. Zupę podajemy wrzącą, posypaną grzankami a obok surowe żółtko.



Meksykańska zupa fasolowa z guacamole

Składniki:


1/2 kg różnych rodzajów fasoli (wcześniej namoczonych) może być tylko Jaś


25 dkg boczku lub jagnięciny


Puszka posiekanych pomidorów pelatti


Szczypta kminu rzymskiego


Garść świeżej kolendry


Papryczka chilli


2 cebule czerwone posiekane w drobna kostkę


1 marchewka


Kawałek posiekanego selera naciowego


Sok i skórka z 1 limonki


1,5 l bulionu gotowanego z tymiankiem, liściem laurowym i kolendrą



Guacamole

Składniki:


1 dojrzałe awokado


Pół ząbka czosnku


Łyżka świeżo posiekanej kolendry


Sok z połowy limonki


3-4 łyżki kwaśnej śmietany


Sól / pieprz



Przygotowanie:


W rondlu o grubym dnie smażymy kolejno: boczek, cebule, marchew, seler naciowy i pomidory poczym doprawiamy kminem rzymskim i skórką z limonki. Zalewamy bulionem wsypujemy fasolę i gotujemy tak długo aż fasola się rozgotuję a zupa będzie gęsta. Doprawiamy świeżą kolendrą, chilli i sokiem z limonki. Guacamole: wszystkie składniki za pomocą widelca miażdżymy na gładka masę. Zupę podajemy z guacamole!



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0