Przepisy kulinarne

Zobacz, jak poprawnie wyfiletować karpia

Święta już za kilka dni. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiedział,  jak wyfiletować karpia, ile trzeba moczyć grzyby na uszka i mak na makowiec. Piotr przygotował takie smakołyki jak: zupa rybna oraz uszka z grzybami.

Bulion rybny

Składniki:

4 szt. kręgosłupów i głów z ryby

3 marchewki

2 korzenie z pietruszki

1 średni seler

1 por

2 cebule

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę, seler i por dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Pokroić, ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku pod mocno rozgrzaną górną grzałką. Następnie przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Z głów ryb usunąć skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podobnie jak warzywa podpiec pod górną grzałką. Następnie dodać do garnka z warzywami. Na ogniu przypalamy obraną cebulę. Dorzucamy do wywaru. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu, następnie przecedzamy przez sito, najlepiej przez gazę tak aby wywar był klarowny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa rybna z pulpecikami

Składniki:

1 por

2 łyżki masła

1 marchewka

kawałek selera

3 litry bulionu rybnego

400 g mięsa z karpia

natka pietruszki

sól i pieprz

kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Por pokroić w krążki i podsmażyć na maśle. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i seler. Wszystko razem smażyć przez chwilę. Zalać bulionem rybnym i gotować aż warzywa zmiękną. Mięso z karpia drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać i uformować pulpeciki które dodać do zupy i gotować bez mieszania na wolnym ogniu przez 10 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką kwaśniej śmietany.

Filety z karpia

klarowane masło do smażenia

4 filety z karpia

sól i pieprz

mąka pszenna

Sos:

120 ml wytrawnego białego wina

50 ml białego octu winnego

1 szalotka

200 g masła

pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Filety z karpia przyprawić solą i pieprzem, delikatnie opanierować w mące, strzepnąć jej nadmiar i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika. W tym czasie przygotować sos.

Wino, ocet i posiekaną szalotkę gotować na patelni aż całość się zredukuje do 2 łyżek płynu. Masło pokroić w kostkę i dodawać partiami do zredukowanego płynu. Cały czas mieszać trzepaczką. Gdy zostaną nam dwie ostatnie kosteczki masła. Zdjąć patelnie z kuchenki i dodać zimne masło i dokładnie wymieszać aby sos zgęstniał. Doprawić solą. Dodać posiekany szczypiorek. Karpia podawać polanego sosem.

Uszka z ciasta makaronowego

Farsz:

20 g suszonych podgrzybków

20 g suszonych prawdziwków

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki masła

sól i pieprz

Ciasto:

4 jajka rozmiar L

400 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Grzyby przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić do nasiąknięcia na około 30 minut. Łyżką zebrać grzyby z wierzchu a wodę z moczenia delikatnie zlać ale nie do końca ponieważ na dnie zbierze się piasek który mógł być w grzybach.

Na patelni na maśle podsmażyć dobrze posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone grzyby i całość dusić aż grzyby będą miękkie. Można podlewać woda z moczenia grzybów.

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić przez kilka minut. Następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy lub podzielić na 4 części i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu. Wycinamy kółka małą szklanką. Nakładamy farsz na środek i zlepiamy.

Uszka można podawać z zupą lub polać masłem z podprażonymi posiekanymi orzechami włoskimi

Co sądzisz o tym artykule?
87
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0