Rozszerzenie diety po 4. miesiącu. Jak karmić niemowlę?

Matka karmi niemowlaka przez butelkę
Fot. GettyImages Miguel Sanz
Zdrowa dieta to zdrowe maleństwo. W pewnym momencie każda mama musi urozmaicić menu opierające się dotychczas na mleku lub specjalnie przygotowanych mieszankach. Część kobiet robi to już w czwartym miesiącu, chcąc zapoznać maluszki z nowymi smakami, kolorami, zapachami. Zanim jednak wprowadzisz dziecko w krainę warzyw i owoców, sprawdź, jakie są zalecenia pediatrów.

Poznawanie nowych smaków może być dla dziecka wspaniałą przygodą. Aby Twoja pociecha była zdrowa, a jej początki z bardziej dorosłym menu udane, należy dobrze zaplanować rozszerzenie jej diety. Jeśli z wyboru lub konieczności musisz przestać karmić piersią po 4. miesiącu, zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Dlaczego jest to takie ważne? Odpowiedź jest prosta: odpowiedni plan żywieniowy zwiększa szansę na prawidłowy rozwój każdego dziecka.

Kiedy jest czas na pierwsze warzywo?

W opinii lekarzy najlepiej, aby dziecko spożywało wyłącznie mleko z piersi mamy do 6. miesiąca życia. Później również warto zadbać o to, aby stanowiło ono fundament jadłospisu. Można jednak – według Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci – wprowadzić nowy pokarm już pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia.

Nie należy się zatem spieszyć, ale też nie opłaca się odkładać rozszerzania dziecięcego menu na ostatni moment. Dlaczego? W 6. miesiącu organizm niemowlęcia sygnalizuje większe zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze , które mają w założeniu zapewnić mu większą odporność, właściwe tempo rozwoju oraz prawidłowy przyrost masy ciała.

Jeśli dziecko jest gotowe na przyjmowanie nowych pokarmów, prawdopodobnie wysyła Ci już pierwsze sygnały. Z reguły, jeśli ma ochotę na naukę gryzienia i połykania, ssie swoje paluszki, pewnie trzyma główkę, rozglądając się za nowym jedzeniem, do ust wkłada różne przedmioty. Dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy nie wypycha ono z ust pożywienia swoim językiem. Zanim zdecydujesz się wzbogacić dietę niemowlaka w 4. miesiącu, możesz wcześniej porozmawiać o tym z lekarzem.

Jakie produkty do dziecięcego menu wprowadzić?

Rozszerzanie diety niemowlaka po 4. miesiącu polega przede wszystkim na wprowadzeniu do jadłospisu warzyw. Jest to ważne, gdyż uczymy w ten sposób dziecka prawidłowych zasad żywieniowych. Jak wskazują badania, w dziecięcym menu wciąż jest za mało warzyw. Warto więc wykorzystać takie dobra natury, jak:

  • marchewki,
  • ziemniaki,
  • dynie.

Rzecz jasna, na początku powinniśmy podawać dziecku posiłki jednoskładnikowe . Warzywa warto ugotować, można też w tym okresie pokusić się o podanie na talerzyku starkowanego jabłka. Powoli warto zapoznawać maluszka z jego nowymi znajomymi: brokułem, kalafiorem, selerem i pietruszką. Deserek można spędzać także w towarzystwie czarnych jagódek i dzikiej róży. Nieco później warto poszukać przepisów na zupki: marchewkową, brokułową lub jarzynową.

Od czego rozpocząć rozszerzanie diety?

Ze względu na to, że warzywa mogą wydawać się mniej smaczne od owoców , warto właśnie od nich rozpocząć nowy plan żywieniowy – po spróbowaniu cukru dużo trudniej będzie przekonać maluszka do smaku marchewki czy zielonego groszku. Kiedy wprowadzić owoce do dziecięcej diety? Jak sugerują eksperci, najlepiej po dwóch tygodniach od wprowadzenia warzyw.

Aby dziecku pozytywnie kojarzył się rytuał jedzenia nowych posiłków, warto przy stole zadbać o odpowiednią atmosferę. Na początku wprowadzania rozszerzonego menu warzywa dobrze jest podawać około 30-45 min po karmieniu mlekiem . Wystarczyć podać maluszkowi wtedy 2-4 łyżeczki, aby przyzwyczaiło się do nowego smaku i konsystencji.

Co prawda, nie każde spotkanie z owocami i warzywami musi kończyć się spektakularnym sukcesem i zjedzeniem całych porcji, mamy powinny być w tym momencie cierpliwe i wyrozumiałe. Jeżeli niemowlę będzie głodne, zasygnalizuje swój głód np. poprzez płacz, ogólną ruchliwość, otwieranie buzi. W przypadku sytości zwykle obserwuje się u maluchów najczęściej grymasy, zasypianie i wypluwanie posiłków.

I już na koniec dobra rada: wybierając odpowiednie produkty spożywcze, dobrze jest zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz dowiedzieć się, w jaki sposób były one przechowywane. Sam wygląd powinien być dla nas dużo mniej istotny, a jak powszechnie wiadomo – na piękną skórkę jabłka łatwo jest się nabrać. Nie należy solić warzyw ani dosładzać owoców.

Zobacz także: Polskie niemowlęta są źle żywione?

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Konsultant: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości