Skaleczenia i oparzenia są w kuchni na porządku dziennym. Jak wygląda pierwsza pomoc w takich przypadkach? O tym w Dzień Dobry TVN mówił ratownik medyczny Ariel Szczotok. Pierwsza pomoc przy skaleczeniach w kuchni
Skaleczenie to przerwanie ciągłości tkanki skórnej, które powstaje na skutek zranienia.
W kuchni może do niego dojść głównie podczas krojenia produktów spożywczych.
W przypadku drobnego skaleczenia wystarczy dokładne przemyć je czystą wodą. Później można zdezynfekować preparatem do oczyszczania i przemywania ran, który ograniczy ryzyko infekcji, a następnie założyć plaster z opatrunkiem.
Jeżeli rana silnie krwawi, należy delikatnie uciskać ją czystym gazikiem przez ok. 5 minut.
Warto też wiedzieć, że do oczyszczania głębokich ran nie powinno używać się spirytusu, ponieważ może on uszkodzić wewnętrzne tkanki.
Pierwsza pomoc przy oparzeniach w kuchni
Podczas pracy w kuchni czasami dochodzi do oparzeń gorącą wodą lub olejem, ogniem, naczyniami, albo parą wodną.
Oparzenia dzielimy na:
- oparzenia pierwszego stopnia - pojawia się na skórze bolesne zaczerwienienie, któremu może towarzyszyć obrzęk;
- oparzenia drugiego stopnia - na skórze, oprócz zaczerwienienia, wyskakują pęcherze wypełnione płynem surowiczym, ból jest większy niż w przypadku oparzenia pierwszego stopnia;
- oparzenie trzeciego stopnia - dochodzi do uszkodzenia skóry i tkanek podskórnych, powierzchnia skóry staje się sucha, przybiera biały odcień i nie reaguje na dotyk lub ukłucie.
W przypadku oparzenia pierwszego i drugiego stopnia poparzone miejsce trzeba włożyć pod letnią, bieżącą wodę i chłodzić je przez 15-20 minut. Przyniesie to nie tylko ulgę, lecz także obniży temperaturę tkanek i zapobiegnie ich dalszemu uszkodzeniu. Następnie, do poparzonego miejsca warto przyłożyć opatrunek hydrożelowy.
Jeśli przy oparzeniu pojawi się rana otwarta, trzeba zabezpieczyć ją "oddychającym" opatrunkiem i przemywać ją regularnie preparatem do oczyszczania i przemywania ran. Ma on na celu złagodzenie bólu, zmniejszenie ryzyka infekcji i przyspieszenie gojenia.
Bąbli, które pojawiają się przy oparzeniach drugiego stopnia nie wolno przekłuwać, ponieważ płyn surowiczy, który się w nich znajduje chroni tkankę. Należy poczekać, aż sam się wchłonie, a skóra opadnie. W przeciwnym razie możemy zafundować sobie poważną infekcję.
Jeżeli doszło do oparzenia przez ubranie, należy odciąć materiał wokół rany, ale nie wolno odrywać go od skóry!
Przy oparzeniach trzeciego stopnia poparzone miejsce trzeba chłodzić wodą tylko przez kilka minut, żeby nie wprowadzić poszkodowanej osoby w stan hipotermii. Nie wolno jej również zanurzać w wannie z wodą, okładać śniegiem bądź lodem. W przypadku poparzeń trzeciego stopnia, należy niezwłocznie zadzwonić po karetkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"