Ossobuco to tradycyjna włoska potrawa, najczęściej przyrządzana z mięsa cielęcego pokrojonego w plastry. Mięso obsmaża się na maśle, a następnie dusi w białym winie z pomidorami, czosnkiem i cebulą. W Mediolanie potrawę podaje się z sosem i ryżem z dodatkiem szafranu.

Choć danie to najczęściej można spotkać jako ossobuco cielęce, do jej przygotowania można również użyć mięsa indyczego, wołowego, a nawet przyrządzić ossobuco z jelenia. Nazwa potrawy oznacza “kość z dziurą”, co oddaje doskonale jej charakter. Danie porównywane jest z popularną w Polsce golonką, choć jest na pewno dużo bardziej wyszukane.

Przepis na ossobuco

Jak przyrządzić tradycyjną włoską potrawę zwaną ossobuco? Potrzebne będą następujące składniki:

· 1 kg giczek cielęcych (pokrojonych w poprzeczne plastry),

· 100 ml białego wytrawnego wina,

· 2 marchewki,

· 1 mała pietruszka,

· ¼ selera,

· ½ pora (jasna część),

· ½ cebuli,

· mąka,

· otarta skórka z cytryny,

· liście świeżego majeranku,

· 1 liść laurowy,

· 1 l rosołu,

· sok z ½ cytryny,

· oliwa,

· sól,

· pieprz.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na brązowy kolor. Podlewamy białym winem. Następnie przekładamy do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy warzywa pokrojone w kostkę. Gdy zmiękną i nabiorą złotego koloru, dodajemy je do garnka z mięsem. Całość doprawiamy majerankiem, liściem laurowym i skórką z cytryny. Wlewamy rosół do takiego poziomu, by zakrył mięso. Gotujemy dwie i pół godziny. Do przygotowanego ossobuco możemy podać bób z cebulką. Podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulę i bób. Całość smażymy, aż bób będzie miękki. Na koniec doprawiamy go solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane ossobuco cielęce pozwoli nam poczuć się jak na włoskich wakacjach.

Ossobuco wołowe, czyli goleń wołowa prosto z Mediolanu

Smakosze włoskiej kuchni mogą podać gościom goleń wołową, czyli ossobuco wołowe . Prawidłowo przygotowana potrawa pozwoli cieszyć się smakiem miękkiego, delikatnego, lekkiego i aromatycznego mięsa. Goleń możemy podać na wzór mediolański, z ryżem zaprawionym szafranem i odrobiną szpiku pozyskanego z przyrządzonej kości oraz z sosem. Oto potrzebne składniki:

· 2 plastry goleni wołowej o grubości około 2 cm,

· 1 posiekana cebula,

· 200 ml białego wina,

· 2 marchewki,

· 2 łodygi selera naciowego,

· 250 ml bulionu,

· mąka,

· 4 pomidory,

· 1 łyżka oliwy,

· 2 łyżki masła,

· 1 cytryna,

· 5 ząbków czosnku,

· 4 liście laurowe,

· pęczek natki pietruszki.

Najpierw przygotowujemy tradycyjny włoski sos, czyli gremolatę. W miseczce mieszamy drobno posiekaną natkę pietruszki ze skórką otartą z cytryny i dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Naczynie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki, aby sos się “przegryzł”. Plastry mięsa doprawiamy solą i pieprzem oraz oprószamy mąką. Obsmażamy je na patelni z masłem i oliwą, aż nabiorą brązowego koloru. Zdejmujemy mięso i na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, którą smażymy około minuty. Po tym czasie dodajemy do niej warzywa (marchew, seler, czosnek), podsmażamy 5 minut. Następnie wlewamy wino i redukujemy do połowy. Dodajemy bulion, pomidory, liście laurowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso i zalewamy je przygotowanymi warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Ossobuco podajemy polane gremolatą, z dodatkiem ryżu z szafranem lub naszej ulubionej kaszy. A jak przygotować ryż do ossobuco? Potrzebne składniki to:

· 1 szklanka ryżu arborio,

· 1 cebulka,

· 2 łyżki masła,

· 1 łyżka oliwy,

· 350 ml gorącej wody,

· lampka białego wytrawnego wina,

· 1 kostka rosołowa,

· 1 łyżeczka szafranu,

· 50 g sera typu pecorino lub parmezan.

Na maśle podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy suchy ryż. Podsmażamy chwilę i dodajemy wino. W części bulionu rozprowadzamy szafran. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn, a następnie dodajemy po łyżce bulionu i mieszamy do wchłonięcia. Pod koniec przyrządzania ryżu wlewamy bulion z szafranem. Gdy ryż jest miękki, dodajemy starty ser.

Ossobuco inaczej ‒ wersja z mięsem indyczym

Ossobuco z indyka to pomysł na nietuzinkowy obiad i ciekawa alternatywa dla popularnych mielonych i schabowych. Danie nie jest trudne do przygotowania, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Ta propozycja to ossobuco w sosie pomidorowym. Aby uraczyć rodzinę lub gości tym włoskim rarytasem, potrzebujemy następujących składników:

· 4 plastry pokrojonego udźca indyczego,

· 6 pomidorów,

· 100 ml białego, wytrawnego wina,

· 1 cebulę,

· 1 szklankę bulionu,

· 2 ząbki czosnku,

· sok z połowy cytryny,

· oliwę,

· sól, pieprz, tymianek,

· przyprawę “bouquet garni”, w skład której wchodzi cebula, czosnek, tymianek, liść laurowy, seler, goździki.

Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem i podsmażamy na oliwie. Na tej samej patelni smażymy cebulę, pomidory i czosnek. Do tak przygotowanego sosu wkładamy mięso, wlewamy bulion, wino, sok z cytryny i dodajemy przyprawy. Dusimy do czasu, aż mięso zmięknie i zacznie odchodzić od kości. W przypadku mięsa z indyka zajmie to około godziny. Opcjonalnie możemy w tym przepisie wykorzystać pieczarki, które podsmażamy razem z cebulą. Danie podajemy z dowolną sałatką.

Zobacz film: Domowy pasztet z mięs cielęcych i wieprzowych. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
87
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0