Łosoś pieczony to jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych form podania królewskiej ryby, która dzięki pieczeniu zachowuje soczystość i aromat. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Ze szpinakiem, cytryną, papryką lub z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego. Sprawdź, jak przyrządzić łososia.

Pieczony łosoś to jedna z prostszych, ale też smaczniejszych propozycji podania tej ryby. Podany z ziołami, świeżymi warzywami i masłem zachwyca aromatem i delikatnością. Łosoś pieczony w folii to najprostszy sposób na to, by ryba pozostała soczysta i zatrzymała w sobie sok z warzyw.

Łosoś w różnych odsłonach

Łosoś pieczony w piekarniku to pomysł na szybki i zdrowy obiad – na co dzień i od święta. Dodając do niego za każdym razem inne dodatki, możesz tworzyć nowe, niepowtarzalne dania. Łosoś lubi się ze szpinakiem, papryką, śmietaną, a nawet z miodem. Poznaj najlepsze i sprawdzone przepisy na pieczonego łososia i zainspiruj się.

Łosoś pieczony z warzywami (przepis na 3 porcje) – składniki:

· 500 g filetu z łososia bez skóry,

· 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,

· 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

· marchew pokrojona w słupki,

· pół pokrojonego w kostkę selera,

· por pokrojony na 3 części,

· 2 łyżki masła,

· sól.

Łososia oprósz solą i natrzyj czosnkiem. Ułóż na dnie naczynia i przykryj warzywami. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj wszystko przez 30 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu, najlepiej z kaszą bulgur lub pęczak.

Łosoś pieczony ze szpinakiem (przepis na 3 porcje) – składniki:

· 500 g filetu z łososia bez skóry,

· opakowanie świeżego szpinaku,

· 250 g śmietany,

· pół szklanki bulionu warzywnego,

· sok z cytryny,

· sól, pieprz.

Szpinak zalej gorącą wodą i dobrze wymocz przez kilka minut. Odsączony szpinak wyłóż na dno naczynia. Filet obsyp solą, pieprzem i ułóż na liściach szpinaku. Połącz ze sobą sok z cytryny, bulion i śmietanę, a następnie polej na łososia. Przykryj naczynie i wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu. Danie idealnie komponuje się ze schłodzonym wytrawnym białym winem.

Łosoś pieczony z koperkiem (przepis na 2 porcje) – składniki:

· 400 g filetu z łososia,

· pęczek drobno posiekanego koperku,

· 50 g masła,

· 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

· szczypta ziół prowansalskich,

· pokrojona w plastry cytryna,

· sól, pieprz.

W naczyniu utrzyj koperek z masłem, solą i czosnkiem. Odstaw do lodówki na 30 min. Następnie wyjmij i natrzyj rybę. Na dnie naczynia ułóż plastry cytryny, posyp je ziołami prowansalskimi i pieprzem. Na to połóż łososia. Wszystko szczelnie zamknij (ewentualnie przygotuj to danie w folii aluminiowej) i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Łosoś pieczony w sosie (przepis na 2 porcje) – składniki:

· 400 g filetu łososia bez skóry,

· 3 łyżki musztardy bawarskiej,

· 2 łyżki miodu,

· sok z połówki cytryny,

· sól.

Łososia natrzyj solą i skrop sokiem z cytryny. W miseczce połącz musztardę z miodem na gładki krem. Następnie dobrze wysmaruj nim łososia. Wszystko zawiń szczelnie w folię aluminiową. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Łosoś pieczony w całości – filet (przepis na 4 osoby) – składniki:

· 2 kg całych filetów z łososia,

· gałązka rozmarynu,

· gałązka tymianku,

· cała pokrojona w plastry cytryna,

· 3 łyżki masła,

· sól.

Filety posyp solą i natrzyj masłem. Na wierzch połóż pokrojoną cytrynę i gałązki ziół. Włóż filety do rękawa i szczelnie zamknij. Wstaw rybę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Łosoś pieczony w rękawie z pomidorami (przepis na 2 osoby) – składniki:

· 400 g łososia ze skórą,

· kiść pomidorków koktajlowych wraz z gałązką,

· pół słoika pomidorów suszonych,

· 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

· gałązka rozmarynu,

· 3 łyżki pestki dyni,

· 3 łyżki oliwy z pomidorów.

Łososia umieść w naczyniu żaroodpornym i polej oliwą z pomidorów. Na filecie ułóż gałązkę z pomidorkami, rozmaryn, rozdrobniony czosnek i suszone pomidory. Przykryj naczynie i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Łosoś pieczony w folii z masłem

Masło dodane do łososia pieczonego w folii nie tylko dodatkowo zmiękcza rybę, ale nadaje jej soczystość. Po upieczeniu zaś staje się naturalnym sosem. Aby zyskać na smaku i aromacie, do masła możesz dodać koper, czosnek, rozmaryn lub tymianek. Uzyskany maślany sos możesz wykorzystać do polania kaszy, z którą podasz łososia.

Zobacz film: Wędzony łosoś.


Zobacz film: Wędzony łosoś. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
53
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
05.12.2018
nick
???????