Przepisy kulinarne

Obiad jak u mamy

W każdy poniedziałek w naszej kuchni gościmy Monikę Mrozowską-Szaciłło, jej męża Macieja i ich córkę Karolinę. Tym razem rodzinka przygotowała obiad jak u mamy...

Dziwolaj

Składniki:


2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej


1/4 główki małej kapusty


1 mała cukinia


1 łyżka kminu rzymskiego


1 łyżeczka asafetidy


1/2 łyżeczki czarnuszki


3 łyżki koncentratu pomidorowego


sól, pieprz do smaku


5 łyżek oleju słonecznikowego


ciasto naleśnikowe:


1 szklanka mąki groszkowej


1/2 łyżeczki soli


1 łyżeczka kminu


1/2 łyżeczki asafetidy


1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


woda


bułka tarta


sos:


4 łyżki koncentratu pomidorowego


1 łyżka nasion kolendry


4 goździki


5 ziarenek ziela angielskiego


1 łyżeczka imbiru


1/2 łyżeczki asafetidy


1 łyżeczka kminu rzymskiego


1/2 łyżeczki cynamonu


1/4 łyżeczki chili


2 łyżki cukru brązowego


1/2 szklanki wody


sałata do dziwolaja:


1/2 główki sałaty karbowanej


1/3 główki sałaty dębowej


garść startego parmezanu


1/4 kostki miękkiej fety


2 średnie pomidory


6 plastrów suszonych pomidorów w oleju z ziołami


sok z 1/2 cytryny


2 łyżki oliwy z oliwek


1 łyżka oleju, którym zalano  suszone pomidory



Przygotowanie:

Na rozgrzany olej w garnku wrzucamy kmin rzymski, po chwili, gdy się przyrumieni, wsypujemy czarnuszkę, asafetidę i od razu drobno poszatkowana kapustę. Smażymy pięć minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod pokrywką, aż kapusta będzie miękka. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku i  ugotowaną kaszę jaglaną (na jedną szklankę kaszy 3 szklanki wody). Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy krokiety. Mąkę groszkową, sól, kmin, asafetidę i proszek do pieczenia mieszamy z wodą. Dodajemy jej taką ilość, aby uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Krokiety moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu, do uzyskania złotobrązowego koloru.


Sos: przyprawy mielimy w młynku do kawy na drobny proszek, wrzucamy całość na rozgrzany olej. Chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i cukier brązowy.


Sałata: sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidory kroimy w kostkę, suszone pomidory na małe kawałeczki, fetę w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami.



Bigos

Składniki:


0,7 kg kwaszonej kapusty


1/2 główki małej kapusty świeżej


6 suszonych śliwek(najlepiej wędzonych)


mały słoik(200 g) koncentratu pomidorowego


4 ziarenka jałowca


5 ziarenek pieprzu


1 liść laurowy


1 cebula


1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy "5 smaków"


1/3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek


kostka twardego tofu (około 200 g)



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przyrumieniamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy posztkowaną świeżą kapustę, kapustę kiszoną, drobno pokrojone śliwki, zmielony jałowiec i pieprz, liść laurowy i przyprawę "5 smaków". Całość dusimy na małym ogniu ok. 45 min. (jeżeli zacznie się przypalać, podlewamy wodą). Na patelni na łyżce oliwy przyrumieniamy pokrojone w kostkę tofu. Z kapusty wyjmujemy liść laurowy, dodajemy koncentrat i przysmażone tofu i dusimy kolejne 20 min. Przyprawa "5 smaków" jest wykorzystywana przede wszystkim w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Łączy w sobie 5 podstawowych wyróżnianych przez Chińczyków smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. W jej skład wchodzi: cynamon, ziarna kolendry, liście laurowe, anyż, pieprz.



Pomidorówka z bitą śmietaną

Składniki:


wywar warzywny:


1 mała pokrojona cebula


1 rozgnieciony ząbek czosnku


1/4 kostki masła


1 marchewka


1 korzeń pietruszki


1 mały por


1/2 małego selera


1 łodyga selera


1 l wody


5 średnich pomidorów


2 duże łyżki koncentratu pomidorowego


opakowanie śmietanki kremówki



Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na grubej tarce. Łodygę selera i pory kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie warzywa i dodajemy sól. Po 10 minutach duszenia pod przykrywką dolewamy wodę i całość gotujemy 30 minut. Następnie przelewamy przez sito. Do gotowego wywaru dodajemy drobno pokrojone pomidory i koncentrat i całość gotujemy ok. 10 min., następnie zupę miksujemy na krem. Śmietanę ubijamy i do każdej miseczki na górę dodajemy kleks z ubitej śmietany.



Szarlotka z cynamonem

Składniki:


ciasto:


1 szklanki mąki białej


2 łyżki mąki krupczatki


70 g masła


2 łyżki śmietanki


1/3 szklanki cukru trzcinowego


5 jabłek


kora cynamonu


mielony cynamon


1/2 szklanki cukru trzcinowego


ziarenka z połowy laski wanilii


1 łyżka masła


śmietanka 30% kremówka


1 łyżka cukru trzcinowego



Przygotowanie:

Cukier trzcinowy, który dodamy do ciasta mielimy w młynku. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce  i tak powstałą kulkę odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy w foremce do tarty, nakłuwamy widelcem, przykrywamy od góry kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypujemy groch (żeby ciasto podczas pieczenia przylegało do formy) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na termoobiegu w temp. 200 st aż rant stanie się złocistobrązowy. Przygotowyjemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka na roztopione masło. Dusimy na małym ogniu razem z cynamonem, cukrem i wanilią, aż jabłka staną się miękkie. Wyjmujemy laskę cynamonu i gotowy mus rozkładamy na przestudzonym cieście. Całość ponownie kilka minut zapiekamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy ciasto przestygnie, góre przykrywamy ubitą z 1 łyżką cukru śmietaną i posypujemy zmielonym cynamonem.



Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
93
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0