Menu weselne – jak wybrać idealne, aby zadowolić wszystkich gości?

Menu to jedna z ważniejszych organizacyjnych kwestii wesela. Musi być smacznie, ale i estetycznie. Trzeba też zadowolić jak największą liczbę gości. Jak je planować, żeby nie było wpadek, co się sprawdza, a co nie – podpowiedzą nam weselni eksperci Kamila Romanow, wedding planerka i Mariusz Piekarski, wodzirej.

Menu weselne

Zdaniem wedding planerki potrawy muszą być przede wszystkim smaczne.

Te przyjęcia, które ja organizuję, są planowane z dużą dokładnością. Menu jest układane w zależności od tego, jakie są preferencje gości, ale też jakie są upodobania pary młodej. Ja bym chciała odejść od tego, że wesele jest dla gości. Ono jest dla pary młodej. Przyjęcie weselne zaczęłabym od 4 - daniowej kolacji. Goście zasiadają i dostają serwis napoi oraz wina, później przystawkę. Następnie zupa, danie główne, a na koniec deser.

Najczęstsze błędy:

  • menu przekombinowane
    • przystawki w stole
      • brak menu ( najlepiej jeśli każdy z gości dostanie menu dokładnie takie jakie zostanie mu podane, menu powinno zawierać orientacyjne godziny serwisu)
        • kolacja otwierająca przyjęcie zdarza się, że nie jest serwowana na talerzach a na półmiskach. To bardzo ważne, aby kolacja otwierająca przyjęcie była podana do stołu dla każdego gościa osobno.
          • zbyt długi serwis kolacji
            • serwis kelnerski podczas przemów: przemowy pomiędzy posiłkami, najchętniej po daniu głównym przed deserem – wówczas wstrzymujemy serwis kelnerski
              • brak uwzględnienia diet dla gości
                • zbyt duża liczba serwowanych dań do stołu
                  Zobacz film: Byle zostało, czyli jedzenie na polskim weselu. Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Zobacz też:

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości