Oprócz receptur na ciasto, pokażemy jak jeszcze można wykorzystać je w potrawach - wyjaśniają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.Chleb międzypokoleniowy
Składniki:
1 kg mąki pszennej
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
3 szklanki pestek dyni
3 szklanki pestek słonecznika
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanki otrębów pszennych
1 l wody mineralnej gazowanej
1 l wody niegazowanej
Przygotowanie:
Proporcje można modyfikować. Ewentualnie można dodać suszone pomidory, oliwki, rozmaryn, czarnuszkę i orzechy.
Przepis na ów chleb, do pary z zakwasem, dostałem od mojej mamy. Rzecz jasna poddałem go pewnym modyfikacjom i do tego również Was zachęcam. Wystarczy kilka, łatwo dostępnych składników, trochę cierpliwości i piekarnik rozgrzany do 180 stopni.
Postawą jest zakwas i mąka – najlepiej pół na pół pszenna i razowa, może orkiszowa, trochę otrąb i do woli: słonecznik, dynia czarnuszka, mak, sezam i zioła. Mieszam osobno składniki suche i osobno zakwas i płyn. Dobrze zdaje egzamin mieszanka wody i piwa pszenicznego. Woda gazowana dodatkowo spulchni ciasto. Kiedy wyrobimy luźną masę, możemy dalej eksperymentować z konsystencją. Zwykle dodaję tyle mąki, by wciąż było mokre, ale nie kleiło się zanadto do rąk. Dodatki smakowe dodaję w trakcie wyrabiania. Kiedy buła jest gotowa transferuję ją na blaszkę lub do formy i odstawiam na 10-12 godz. do wyrośnięcia. Wyrośnięte Dobro, smaruję wodą lub oliwą i wkładam do piekarnika na 180 C na ok. godzinę. Sprawdzam stopień wypieczenia skórki i dopiekam wedle uznania. Po wyłączeniu pieca zostawiam jeszcze ciepły pachnący chleb w otwartym piekarniku by odpoczął. Gotowy jem z domowym masłem ziołowym i twarożkiem!
Lavash rolo sandwitch
Składniki:
2 szklanki wody
3 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
5 łyżek sezamu i maku
1 opakowanie drożdży lub ok. 1/3 kostki
Przygotowanie:
Cieniutkie elastyczne ciasto chlebowe idealnie nadaje się do rolowanych kanapek. W Iranie, Pakistanie czy Amenii stanowi ważny element diety. Wodę łączymy z cukrem i drożdżami – odstawiamy na chwilę, dodajemy olej. Mieszamy mąkę z solą i powoli dodajemy zaczyn cały czas wyrabiając – najlepiej w robocie około 10 min. Zbita kulę ugniatamy ręką i smarujemy olejem. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. Następnie ponownie wyrabiamy, rwiemy na 8 kawałków, formujemy kule i ponownie odstawiamy na 1 godz. Odpalamy piekarnik na całą moc, by upiec w nim posmarowane i posypane ziarnami cieniutko rozwałkowane chlebki. Grubości kartki papieru placki oryginalnie piecze się w piecach tandoori, gdzie temperatura sięga 400 C. Idealnie komponują się z humusem, falafelami lub składnikami włoskiej pizzy.
Przepis opracowali: Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"