Patelnia idealna. Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Patelni w sklepach jest mnóstwo, a wybór tej najlepszej może być trudnym wyzwaniem. Jak znaleźć patelnię idealną? Jak jej używać? Jak o nią dbać, aby długo służyła i nie była stwarzała zagrożenia dla naszego zdrowia? Na te pytania odpowiadała w naszym studiu dr Wiesława Grzesińska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

Patelnie do zadań specjalnych

Patelnie to temat - rzeka - przyznaje dr Wiesława Grzesińska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

Przed wszystkim powinniśmy się zastanowić, do czego patelnia nam będzie potrzebna. Zwracajmy więc uwagę na jej kształt, wyprofilowanie uchwytu oraz grubość dna.

Patelnia do naleśników ma bardzo niskie brzegi, małe patelnie są do pancake'ów lub placuszków, inne do jajek sadzonych

-wylicza gość Dzień Dobry TVN.

Ważnym kryterium jest materiał, z którego jest zrobiona patelnia . Najczęściej jest to aluminium.

Nie zaleca się używania patelni aluminiowych bez żadnego pokrycia, ponieważ aluminium jako metal jest tzw. pierwiastkiem amfoterycznym, który działa zarówno z kwasami, jak i zasadami. Więc przy smażeniu czy duszeniu aluminium by się wydzielało i spożywając je, narażalibyśmy swoje zdrowie. Badania udowodniły, że aluminium jest inhibitorem choroby Alzheimera

-podkreśla dr Wiesława Grzesińska.

Patelnie z różnymi powłokami

Ważna jest jakość powłoki (ceramiczna, teflonowa, tytanowa, stal nierdzewna i żeliwna) . Jeśli teflon jest nieoryginalny, to będzie wydzielać szkodliwe substancje. Patelni nim pokrytych nie należy nigdy przegrzewać, czyli nagrzewać powyżej 180 stopni Celsjusza.

Cena w wypadku patelni jest wyznacznikiem jakości . Ale jeśli nas nie stać na te z wyższej półki, czyli żeliwne czy tytanowe, to kupujemy patelnie z półki średniej. Unikajmy najtańszych.

Grubość dna powinna mieć w granicach 6 milimetrów , dzięki temu mamy możliwość równomiernego rozprowadzania ciepła. Unikniemy wówczas przegrzania miejscowego, szczególnie, gdy używamy palnika gazowego. Cienkie dno powoduje przegrzanie w miejscu, gdzie temperatura płomienia jest najwyższa i może dojść do przypalenia produktu.

Nie wszystkie patelnie możemy myć w zmywarce. Dobrze znoszą ją te wykonane ze stali nierdzewnej. Pozostałe, w szczególności żeliwne, zaleca się myć olejem lub solą.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości