Bushcraft, czyli biwakowanie to aktywna forma spędzania wolnego czasu, która cieszy się coraz większym powodzeniem. Pragniemy być bliżej przyrody, natury. Do tego biwakowanie zawsze idzie w parze z przygodą. Jak się do niej najlepiej przygotować? Tego uczyliśmy się w Ustroniu od grupy survivalowców, czyli ludzi zaprawionych w leśnych wycieczkach.
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz łańcuchowy duet przygotował wałówkę na drogę. Sycące i łatwe w konsumpcji pyszności, między innymi: spring rolls'y, muffinki marchewkowe czy chleb piknikowy. Smacznego!
Czy Małgorzata Rozenek-Majdan zawsze jest perfekcyjna, czy może czasem "odpina wrotki" i pozwala sobie na odrobinę luzu?
Już niedługo majówka. Wystarczy wziąć trzy dni urlopu, by odpoczywać przez dziewięć dni. Co w tym czasie robić? Gdzie warto wyjechać? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła specjalistka ds. PR Klaudyna Mortka z portalu wakacje.pl.
Dziś kończy się długi, majowy weekend. Ruch na drogach na pewno będzie wzmożony. Jak bezpiecznie wrócić z majówki do domu? Wyjechać wcześniej czy później? Czy w ogóle da się uniknąć korków? O strategii bezpiecznych powrotów do domu w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z mł. asp. Dawidem Marciniakiem z Komendy Głównej Policji.
Maja Sablewska w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębska przyznała, że na majówkę wybiera się do Londynu. Maja odwiedzi tam między innymi swoją siostrę, ale nie tylko. Po co jeszcze stylistka jedzie do Londynu i czy w podróż wybiera się sama?
Dłuuuuugie weekendy sprzyjają rodzinnym spotkaniom, podczas których, bardzo często, najlepsze imprezy odbywają się w kuchni. Adam Kozanecki, uczestnik programu „Masterchef”, postanowił takie spotkanie do kuchni Dzień Dobry TVN. Wspólnie z bratem - Tomaszem i siostrą - Martą przygotowali dziś: kotlety wołowe z koperkiem, duszonego królika w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie i kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. A co zagości dziś na waszym, "majówkowym" stole?
Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego
Tomasz Jakubiak i Katarzyna Olbińska przepędzają chmury i rozpoczynają długi majowy weekend od wielkim grillowaniem. Co dziś wrzucą na ruszt? Bez czego nasz kucharz nie wyobraża sobie grilla? Czy mięso przed grillowaniem należy marynować?
Blogerka Marta Dymek postanowiła udowodnić, że burger wegetariański smakuje znacznie lepiej niż burger mięsny i wcale "nie musi być mizerny". Co powiecie na burgery z nadzieniem z batata, buraka i ciecierzycy?
Jakie akcesoria zabrać ze sobą na wyjazd majowy? Co może okazać się najbardziej praktyczne? Pakując walizkę nie zapomnij także o zabawkach dla dzieci. Czym najłatwiej zająć maluchy na wyjeździe? O gadżetach ułatwiających życie, w studiu Dzień Dobry TVN, opowiedziała Anna Nowak Ibisz, Pani Gadżet.
Według wszystkich prawideł fizyki klasycznej czasu zatrzymać się nie da. Jednak w Polsce, miedzy czwartkiem a niedzielą, czas się zatrzymał. Zobaczcie, jak ojciec Filipa Chajzera świętował Dzień Flagi, jaką flagą wywijał, jak Polacy hartują się nad ogniem oraz, jak w czasie baaardzooo długiego weekendu radzili sobie biznesmeni.
To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!
Piknik to jej pasja, bo jak mówi Magda Gessler, jedzenie w naturze jest cudowne pod warunkiem, że nie ma komarów i mrówek. Jak wspomina rodzinne pikniki z rodzicami? Co jedli podczas takich pikników? Czy Magda Gessler ma czas, by organizować teraz pikniki dla swojej rodziny? Jakiego dania nie może zabraknąć na pikniku znanej restauratorki i kreatorki smaków? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska.
Niebo, dąb Bartek, ogród botaniczny, najpopularniejsze szlaki turystyczne, zoo, grill oraz rolki, a może tenis? Jak Polacy spędzają majówkę? Co determinuje ich wybór - przyzwyczajenie czy kreatywność? Gośćmi Dzień Dobry TVN byli: psycholog społeczny Konrad Maj, Tomasz Stockinger oraz Tomasz Niecik.
Plecak piknikowy, w którym możemy zmieścić kieliszki, sztućce i inne naczynia nieodzowne w czasie grillowania. Paszcza krokodyla, ekologiczna rozpałka, wodny widoczek, wędka teleskopowa, długopis na kleszcza. W studiu Dzień Dobry TVN Pani Gadżet, czyli Anna Nowak-Ibisz, zaprezentowała najnowsze zdobycze techniki w służbie majówce.
Stylistka Ewelina Rydzyńska radzi w Dzień Dobry TVN, co na siebie założyć wybierając się na rodzinny piknik. Chcesz wyglądać modnie i stosownie do swojego wieku, skorzystaj z jej porad! Przy okazji nasza stylistka zaobserwowała, że ludzie po trzydziestym roku życia tracą swoją indywidualność wizerunkową i zaczynają się postarzać. Dlaczego?
Smażone kiełbaski, żeberka, karkówka i boczuś! Trudno im się oprzeć. Zapach grilla unosi się w powietrzu w długi, majowy weekend. A do tego napoje, słodkie, gazowane i nie tylko... Jak pozostać na diecie, skoro dookoła tyle pokus? Zobacz, jak rodzi sobie Katarzyna Bosacka w podróży, na diecie. Jakie ćwiczenia wykonuje, czy przyjmuje tabletki wspomagające odchudzanie?
Samochodem, a może pociągiem. Nie ważne czym, ważne że z dala od miejskiego zgiełku. W długi weekend majowy każdy, kto ma wolne chce wypocząć. Wypocząć chcą także osoby niepełnosprawne. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić jak, nie korzystając z pomocy opiekuna, niepełnosprawny może dotrzeć nad jezioro. Jesteśmy w miejscowości Nieporęt pod Warszawą.
Beata i Paulina Kartowicz zaprosiły Marcina Sawickiego wraz z ekipą Dzień Dobry TVN na majówkę do swojego ukochanego domu w Grabianowie. Tam na świeżym, choć jeszcze trącącym zimną, powietrzu, w blasku majowego słońca przyrządziły chłodnik, udka kurczaka i drożdżowe bułeczki.