BURGERY BURACZANE:
Składniki:
2 szklanki startego buraka
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/2 szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
sól i czarny pieprz
do podania: ulubione bułeczki, liście rukoli, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ulepić kotlety i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 minut delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami.
BURGERY Z BATATA
Składniki:
1 batat lub 2 duże marchewki / 400 g
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 szklanki tahiny
1/4 szklanki uprażonego sezamu
1/4 szklanki bułki tartej
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostkę
2 łyżki mięty, drobno posiekanej
2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
sól i czarny pieprz
do podania: ulubione bułeczki, liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec. Upieczonego batata rozwinąć i przestudzić, piekarnik ustawić na 200 stopni. W międzyczasie wszystkie składniki odmierzyć i włożyć do dużej miski. Batata obrać ze skórki i przy pomocy blendera zmiksować na gładkie purée. Purée dodać do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrobić gładką masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy lepić nieduże burgery, następnie ułożyć je na blasze, wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie blachę wysunąć, każdego burgera obrócić i piec kolejne 8 - 10 minut. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami.
BURGERY CIECIERZYCOWE
Składniki:
400 g namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy
1 ziemniak
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
sól i czarny pieprz
olej do smażenia
do podania: ulubione bułeczki, liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Ziemniaka wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na koniec ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Ugotowaną ciecierzycę połączyć razem z ziemniakiem i przy pomocy blendera zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę.
Lepić nieduże burgery, następnie na dnie dużej patelni rozgrzać olej. Na gorącym oleju ułożyć burgery i smażyć z każdej strony po 4 - 5 minut. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN