Burger z kotletem, z batata, a może z buraka?

Blogerka Marta Dymek postanowiła udowodnić, że burger wegetariański smakuje znacznie lepiej niż burger mięsny i wcale "nie musi być mizerny". Co powiecie na burgery z nadzieniem z batata, buraka i ciecierzycy?

BURGERY BURACZANE:

Składniki:

2 szklanki startego buraka

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki prażonego słonecznika

1/2 szklanki prażonego sezamu

1 czerwona cebula

1/2 szklanki bułki tartej

1/4 szklanki oleju

3 łyżki mąki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

2 łyżeczki pietruszki

łyżeczka suszonego imbiru

1/4 łyżeczki chili

sól i czarny pieprz

do podania: ulubione bułeczki, liście rukoli, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ulepić kotlety i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 minut delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami.

BURGERY Z BATATA

Składniki:

1 batat lub 2 duże marchewki / 400 g

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1/4 szklanki tahiny

1/4 szklanki uprażonego sezamu

1/4 szklanki bułki tartej

1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostkę

2 łyżki mięty, drobno posiekanej

2 łyżki kolendry, drobno posiekanej

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1/2 łyżeczki chili

1/4 łyżeczki cynamonu

sól i czarny pieprz

do podania: ulubione bułeczki, liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec. Upieczonego batata rozwinąć i przestudzić, piekarnik ustawić na 200 stopni. W międzyczasie wszystkie składniki odmierzyć i włożyć do dużej miski. Batata obrać ze skórki i przy pomocy blendera zmiksować na gładkie purée. Purée dodać do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrobić gładką masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy lepić nieduże burgery, następnie ułożyć je na blasze, wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie blachę wysunąć, każdego burgera obrócić i piec kolejne 8 - 10 minut. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami.

BURGERY CIECIERZYCOWE

Składniki:

400 g namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy

1 ziemniak

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki chili

sól i czarny pieprz

olej do smażenia

do podania: ulubione bułeczki, liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Ziemniaka wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na koniec ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Ugotowaną ciecierzycę połączyć razem z ziemniakiem i przy pomocy blendera zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę.

Lepić nieduże burgery, następnie na dnie dużej patelni rozgrzać olej. Na gorącym oleju ułożyć burgery i smażyć z każdej strony po 4 - 5 minut. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości