Starcie tytanów, czyli patenty na najlepsze steki z grilla. "Ukryty, niepodkręcony solą smak"

Starcie tytanów, czyli patenty na najlepsze steki z grilla.
Źródło: Dzień Dobry TVN
Starcie tytanów
Starcie tytanów
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla

Kulturysta Robert Burneika i kucharz Patryk Galewski stoczyli pojedynek na najlepszy stek. Każdy z panów przygotował je według swoich własnych preferencji. Jak wybrać mięso? Czy solić je przed wrzuceniem na grill? Sprawdź.

Stek z grilla - jak wybrać mięso?

Przed nami majówka. Już dziś wielu Polaków rozpoczyna przygotowania do spotkań przy grillu. W Dzień Dobry TVN Patryk Galewski i Robert Burneika zaprezentowali najlepsze patenty na przygotowanie steków. Jak wybrać dobre mięso? - Nie jestem zwolennikiem kupowania już wykrojonych steków, jak już kupować w dużym kawałku, żeby dać możliwość samodzielnego wykrojenia - powiedział Patryk Galewski.

- Zwracajmy też uwagę na przekrój mięsa, patrzmy czy przerost tłuszczu jest w dużych ilościach, czyli wszystkie przerosty tłuszczyku wysyłają nam informację, że mięso po wysmażeniu będzie soczyste, suche i komfortowe do jedzenia. Ja dla siebie wybrałem stek rostbef i polędwicę, a dla Roberta antrykot - dodał.

- Ja najpierw patrzę, żeby mięso było duże i jak pokrojony to grubo, chociaż 3-4 cm grubości. Oczywiście antrykot i rostbef moje ulubione, żeby było co zjeść. Pieprz, sól posmarować oliwką i rzucamy na grilla - zaznaczył Robert.

Jak przygotować stek na grillu?

Kucharz zaznaczył, że nie jest zwolennikiem solenia mięsa przed grillowaniem. - Uważam, że gdy mięso nie jest posolone, to jesteśmy w stanie po zjedzeniu kawałka wyczuć prawdziwy, ukryty, niepodkręcony solą smak. Solę mięso po wypoczęciu, a przed smażeniem czy grillowaniem oliwa, trochę młotkowanego pieprzu - tłumaczył.

Kulturysta preferuje mięso średnio wysmażone. - Trzy minuty na stronę, to zależy tak naprawdę od grubości tego steka. Jak zaczyna powoli krew wyciekać z góry to stek jest medium i można go wyciągnąć, żeby odpoczywał - podsumował Robert Burneika.

Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości