Starcie tytanów, czyli patenty na najlepsze steki z grilla. "Ukryty, niepodkręcony solą smak"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Starcie tytanów
Starcie tytanów
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Kulturysta Robert Burneika i kucharz Patryk Galewski stoczyli pojedynek na najlepszy stek. Każdy z panów przygotował je według swoich własnych preferencji. Jak wybrać mięso? Czy solić je przed wrzuceniem na grill? Sprawdź.

Stek z grilla - jak wybrać mięso?

Przed nami majówka. Już dziś wielu Polaków rozpoczyna przygotowania do spotkań przy grillu. W Dzień Dobry TVN Patryk Galewski i Robert Burneika zaprezentowali najlepsze patenty na przygotowanie steków. Jak wybrać dobre mięso? - Nie jestem zwolennikiem kupowania już wykrojonych steków, jak już kupować w dużym kawałku, żeby dać możliwość samodzielnego wykrojenia - powiedział Patryk Galewski.

- Zwracajmy też uwagę na przekrój mięsa, patrzmy czy przerost tłuszczu jest w dużych ilościach, czyli wszystkie przerosty tłuszczyku wysyłają nam informację, że mięso po wysmażeniu będzie soczyste, suche i komfortowe do jedzenia. Ja dla siebie wybrałem stek rostbef i polędwicę, a dla Roberta antrykot - dodał.

- Ja najpierw patrzę, żeby mięso było duże i jak pokrojony to grubo, chociaż 3-4 cm grubości. Oczywiście antrykot i rostbef moje ulubione, żeby było co zjeść. Pieprz, sól posmarować oliwką i rzucamy na grilla - zaznaczył Robert.

Jak przygotować stek na grillu?

Kucharz zaznaczył, że nie jest zwolennikiem solenia mięsa przed grillowaniem. - Uważam, że gdy mięso nie jest posolone, to jesteśmy w stanie po zjedzeniu kawałka wyczuć prawdziwy, ukryty, niepodkręcony solą smak. Solę mięso po wypoczęciu, a przed smażeniem czy grillowaniem oliwa, trochę młotkowanego pieprzu - tłumaczył.

Kulturysta preferuje mięso średnio wysmażone. - Trzy minuty na stronę, to zależy tak naprawdę od grubości tego steka. Jak zaczyna powoli krew wyciekać z góry to stek jest medium i można go wyciągnąć, żeby odpoczywał - podsumował Robert Burneika.

Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: ddtvn

podziel się:

Pozostałe wiadomości