Stek z grilla - jak wybrać mięso?
Przed nami majówka. Już dziś wielu Polaków rozpoczyna przygotowania do spotkań przy grillu. W Dzień Dobry TVN Patryk Galewski i Robert Burneika zaprezentowali najlepsze patenty na przygotowanie steków. Jak wybrać dobre mięso? - Nie jestem zwolennikiem kupowania już wykrojonych steków, jak już kupować w dużym kawałku, żeby dać możliwość samodzielnego wykrojenia - powiedział Patryk Galewski.
- Zwracajmy też uwagę na przekrój mięsa, patrzmy czy przerost tłuszczu jest w dużych ilościach, czyli wszystkie przerosty tłuszczyku wysyłają nam informację, że mięso po wysmażeniu będzie soczyste, suche i komfortowe do jedzenia. Ja dla siebie wybrałem stek rostbef i polędwicę, a dla Roberta antrykot - dodał.
- Ja najpierw patrzę, żeby mięso było duże i jak pokrojony to grubo, chociaż 3-4 cm grubości. Oczywiście antrykot i rostbef moje ulubione, żeby było co zjeść. Pieprz, sól posmarować oliwką i rzucamy na grilla - zaznaczył Robert.
Jak przygotować stek na grillu?
Kucharz zaznaczył, że nie jest zwolennikiem solenia mięsa przed grillowaniem. - Uważam, że gdy mięso nie jest posolone, to jesteśmy w stanie po zjedzeniu kawałka wyczuć prawdziwy, ukryty, niepodkręcony solą smak. Solę mięso po wypoczęciu, a przed smażeniem czy grillowaniem oliwa, trochę młotkowanego pieprzu - tłumaczył.
Kulturysta preferuje mięso średnio wysmażone. - Trzy minuty na stronę, to zależy tak naprawdę od grubości tego steka. Jak zaczyna powoli krew wyciekać z góry to stek jest medium i można go wyciągnąć, żeby odpoczywał - podsumował Robert Burneika.
Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zrób grilla z Sebastianem Olmą. Poznaj jego sposoby na udaną ucztę
- Nigdy nie rób tego ze stekiem. Gordon Ramsay skrytykował internautę. "Jak moje stare trampki z liceum"
- Te dodatki do mięsa z grilla to absolutny hit. Przepisy Martyny Niemiec, zwyciężczyni "MasterChefa Nastolatki"
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn