Agata Jędraszczak jest autorką bloga kulinarnego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała jajka po benedyktyńsku, francuskie tosty i szakszukę. Do tego przygotował pyszne placuszki drożdżowe. Smacznego!
W Wielką Sobotę zapraszamy do naszej kawiarenki na rogu Marszałkowskiej i Hożej w Warszawie. Razem z zaproszonymi gwiazdami będziemy malować wielkanocne jajka w stylu pop-art! Czekamy na Was od 8:30!
Jutro do księgarń trafi nowa książka zakopiańskiego duetu: Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały- Zielińskiej „Zakopane. Nie ma przebacz”. A w Dzień Dobry TVN wystarczyło zjechać siedem pięter w dół, by poczuć się jak w góralskiej chacie! Jak górale obchodzą święta wielkanocne? O tym, jak wygląda Wielkanoc na Podhalu, w relacji Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały-Zielińskiej.
Jajko to najdoskonalszy wytwór natury. Według niektórych dwa jajka dziennie chronią przed wszelkiego typu infekcjami. A jak jest naprawdę? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy naukowca prof. Tadeusza Trziszka.
Temat rosnących cen jajek pojawiał się w ostatnim tygodniu w niemal każdej gazecie tradycyjnej, każdym portalu internetowym oraz w każdych wiadomościach telewizyjnych. Eksperci alarmują- będzie coraz drożej. Tuż przed świętami Wielkiej Nocy cena jajka może wynosić nawet złotówkę. Czy za wzrost cen odpowiadają producenci jaj, przepisy unijne czy może ekolodzy, a nawet celebryci? Rozgorzała dyskusja o kosztach ekonomicznych w opozycji do humanitarnego traktowania zwierząt. Powraca odwieczne pytanie: co jest pierwsze - jajko czy kura? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Beatę Tyszkiewicz i jej córkę Karolinę, która o kurach i jajkach wie wszystko.
A na pewno takie proponowane przez zwyciężczynię "Gotuj o wszystko" Annę Starmach. Według Ani "śniadanie na szczęście" powinno zawierać dużo sytego białka i węglowodanów oraz oczywiście coś słodkiego!