Materiał promocyjny

Bezstresowe kury Karoliny Wajdy

Temat rosnących cen jajek pojawiał się w ostatnim tygodniu w niemal każdej gazecie tradycyjnej, każdym portalu internetowym oraz w każdych wiadomościach telewizyjnych. Eksperci alarmują- będzie coraz drożej. Tuż przed świętami Wielkiej Nocy cena jajka może wynosić nawet złotówkę. Czy za wzrost cen odpowiadają producenci jaj, przepisy unijne czy może ekolodzy, a nawet celebryci? Rozgorzała dyskusja o kosztach ekonomicznych w opozycji do humanitarnego traktowania zwierząt. Powraca odwieczne pytanie: co jest pierwsze - jajko czy kura? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Beatę Tyszkiewicz i jej córkę Karolinę, która o kurach i jajkach wie wszystko.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Kogel- mogel

Składniki:

2 żółtka dać do szklanki, posypać 4 łyżeczkami cukru. Można dodać łyżeczkę kakao dla smaku. Wszystko zmiksować i gotowe.

Zabajone

Składniki:

6 żółtek

6 łyżek cukru

Szklanka półwytrawnego wina

Przygotowanie:

Zagotuj pół garnka wody. Żółtka wlej do metalowej miseczki, ubij z cukrem. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustaw miseczkę nad parą, tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Powoli wlewając wino, energicznie ubijaj mikserem. Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmij miskę z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty.

Omlet

Składniki:

2 jajka

1-2 łyżki masła

1 łyżeczka zimnej wody

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Całe jaja dobrze rozbić, dodając wodę, sól i pieprz. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną. Smażyć bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wówczas podważać je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Omlet smaży się nie dłużej niż 2 minuty.

Jajecznica

Składniki:

Łyżeczka masła

3 jajka

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Rozpuścić masło na małej patelni... Rozbić ostrym nożem skorupki jajek i zawartość wylewać na patelnię. Dodać trochę soli oraz pieprzu i mieszać, aż do momentu ścięcia się jajek.

Jajko w szklance

Składniki:

4 jaja

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

sól

pieprz

odrobina musztardy lub tabasco

Przygotowanie:

W garnku zagotować około 1 litr wody. Do wrzącej wody włożyć delikatnie 4 jajka. Gotować 4 minuty. Wyjąć i schłodzić przez 1-2 minuty w zimnej wodzie. Obrać ze skorupki i przełożyć do szklanki lub filiżanki. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smak jajek można dodatkowo zaostrzyć odrobiną musztardy.

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem

Składniki:

4 jajka

szczypior z dymki

sól i pieprz

2 łyżeczki majonezu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, jak ostygną obieramy ze skorupki. Każde jajko przecinamy na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miseczki. Szczypiorek kroimy drobno, dodajemy do żółtek. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Farsz jajeczny nakładamy w miejsce po żółtku.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości