Ogólnie wiadomo, że cytryna to skarbnica witaminy C, jednak mało kto wie, że można ją wykorzystać także podczas sprzątania. Z jakim więc brudem poradzi sobie ten owoc? Czy to prawda, że jej sok usunie kamień i rdzę? Czy nadaje się do odświeżenia powietrza? O zastosowaniu cytryny w porządkach domowych mówiła w Dzień Dobry TVN ekoblogerka Ewa Kozioł.
Z okazji Światowego Dnia Oceanów WWF alarmuje, że grozi nam plastikowa katastrofa. Okazuje się, że Polska jest szóstym krajem w Europie, jeżeli chodzi o zużycie plastiku. Jak temu zapobiec? I jak plastik wpływa na życie zwierząt? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Katarzynę Karpę-Świderek, rzeczniczkę WWF.
Kinga Rusin jest bardzo zaangażowana w ochronę przyrody. Dziennikarka do promowania ekologii używa głównie social mediów. Z jakim spotyka się odbiorem? Z Kingą Rusin rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
W 2017 roku 2 miliony ton nawozów trafiło na polskie pola i do polskich sadów. Jak wpływają one na rośliny? Powinniśmy się bać nawozów? Sprawdził to Michał Piróg. Natomiast w studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy prof. dr hab. Janinę Gajc-Wolską z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW. Zapytaliśmy ją, które warzywa mają najmniej niepożądanych składników, a które najwięcej.
Na Pomorzu powstał niskoenergetyczny dom, którego powierzchnia wynosi 50 m kw. Mimo że jest niewielki, to z powodzeniem mógłby spełnić oczekiwania czteroosobowej rodziny. Jak powstawał?
Zmywarka wymaga regularnego czyszczenia i konserwacji. Wielu z nas używa do tego chemii. Tymczasem do mycia zmywarki można wykorzystywać ocet i pastę z sody oczyszczonej. O ekoczyszczeniu zmywarek mówiła w Dzień Dobry TVN blogerka Ewa Kozioł.
W polskich rzekach i jeziorach pływa tysiące butelek, worków i innych śmieci. Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki wpływ na nasze środowisko mają śmieci? Ile czasu rozkładają się one w wodzie? W konsekwencji zaśmiecania w Morzu Bałtyckim jest coraz mniej ryb, roślin. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Jacka Bożka, szefa ekologicznego Klubu Gaja, który zajmował się m.in. ochroną polskich rzek. Co możemy zrobić, by polepszyć stan polskich wód? Od czego zacząć edukację?
Znany polski polarnik i podróżnik Marek Kamiński wybrał się do Japonii. Pracuje tam nad wyprawą No Trace Expedition. W jej trakcie zamierza samochodem elektrycznym przejechać całą Eurazję, pokonując tysiące kilometrów. Połączyliśmy się z nim za pośrednictwem Skype'a, aby powiedział o szczegółach swojego nowego projektu i filozofii życia.
Marnowanie żywności to już powszechny problem. Wśród produktów, które najczęściej wyrzucamy jest chleb. Jak zatem go przechowywać, aby jak najdłużej utrzymał świeżość? Co można zrobić z suchym chlebem, aby go nie wyrzucać? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN piekarza i cukiernika Tomasza Dekera. Który chlebak według naszego gościa jest najlepszy dla pieczywa?
Prognozuje się, że w 2025 roku po polskich ulicach będzie jeździło milion elektrycznych samochodów. Czy jest to bezpieczne dla środowiska. Czy serwisowanie auta elektrycznego jest droższe od samochodu spalinowego? O tym, czy elektryczne samochody mają w Polsce sens, w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Adamem Grzeszakiem, dziennikarzem specjalizującym się w tematyce motoryzacyjnej.
Olej palmowy znajdziemy zarówno w kosmetykach i jak produktach spożywczych wysokoprzetworzonych. Olej jest szkodliwy dla naszego zdrowia, a jego wyrób niszczy środowisko. Produkcja oleju palmowego jest jedną z najsilniejszych gałęzi gospodarki Indonezji. W ciągu ostatnich 20 lat, by zrobić miejsce pod palmy, wykarczowano i wypalono 2,5 mln hektarów lasów tropikalnych. Przez wycinkę lasów zagrożonych jest wiele gatunków zwierząt. Jak wielka jest to skala? Czy grozi nam katastrofa ekologiczna? Kilka dni temu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego. Co możemy zrobić, by zmniejszyć zapotrzebowanie na olej palmowy? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Małgorzatę Łupinę, Zastępcę Dyrektora Programowego TVN ds. kanałów tematycznych oraz Jakuba Skrzypczyka z Fundacji WWF.
Pomimo wzrastającej świadomości ekologicznej, Polacy są liderami w zużyciu plastikowych toreb. Rocznie zużywamy średnio od 300 do 500 foliówek. Dla porównania Duńczycy zużywają tylko 4. Kary pieniężne czy wysokie opłaty za foliówki? Co zrobić, by zmienić mentalność społeczeństwa w sprawie używania foliowych toreb? Gościem Dzień Dobry TVN był Sławomir Brzózek z fundacji Nasza Ziemia.
Część Polaków nie zawraca sobie głowy segregacją śmieci, bo nie widzi w tym sensu. Główny argument? "Po co mam to robić, skoro sąsiad i tak wyrzuca wszystko razem." A może by tak spróbować zmotywować się nawzajem i zacząć globalne segregowanie śmieci? Ale jak zacząć? Najlepiej w domu. W Dzień Dobry TVN Michał Piróg pokazał które śmieci powinny trafiać do poszczególnych pojemników i jak zorganizować minisortownię w szafce pod zlewem.
Jak mówią studenci: "Piątek - tygodnia koniec i początek". W letnie dni dobrze wypić coś orzeźwiającego na świeżym powietrzu, na przykład na nadwiślańskich bulwarach w Warszawie. Alkohol trzeba przynieść ze sobą, ze sklepu. Ale co zrobić z pustymi butelkami? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer poświęcił swój weekendowy poranek, by zobaczyć, jak wygląda brzeg Wisły po imprezie. Co tam znalazł? Brak słów...
Ich ekologiczne gospodarstwo jest niemal samowystarczalne. Do sklepu chodzą sporadycznie. Gośćmi Dzień Dobry TVN byli Mieczysław i Aleksandra Babalscy. Jak zaczęła się ich przygoda z ekorolnictwem? Dlaczego hodują stare odmiany zbóż takie jak płaskurka i samopsza i co myślą o chwastach? "Każda roślina potrzebuje tego, żeby ją pogłaskać, żeby coś ładnego powiedzieć. Ona się odwdzięczy, albo ładnie urośnie, zakwitnie, albo wyda jakiś fajny plon".
Dziś na stadionie Legii Warszawa odbywa się finał ogólnopolskiej akcji ekologicznej. Z naszą kamerą wybrała się tam Agnieszka Jastrzębska. Jak Honorata Skarbek i Kasia Cichopek promują ekologiczny styl życia? Zobaczcie.
Ponoć miód pochodzący z pasiek w centrach miast jest zdrowszy od tego powstającego na wsi. Dlaczego pszczołom lepiej żyje się w mieście niż na łonie natury? Czy każdy "mieszczuch" może mieć ul na balkonie? Kiedy jest to bezpieczne dla ludzi? A może pszczoły wcale nie są agresywne? W Dzień Dobry TVN Katarzyna Jagiełło z Greenpeace i pszczelarz Marian Dyczkowski opowiedzieli o życiu pszczół w wielkim mieście. Jakie rośliny warto hodować na balkonach?
Do 2022 r. na Mierzei Wiślanej ma powstać kanał. Planom sprzeciwiają się ekolodzy. Na miejsce wysłaliśmy prezentera pogody Dzień Dobry TVN Bartka Jędrzejaka.
W Watykanie niedawno zakończyła się międzynarodowa konferencja o wymieraniu gatunków. Według części naukowców pod koniec XXI wieku może wyginąć 50 proc. żyjących obecnie roślin i zwierząt. W jaki sposób te wnioski można przełożyć na nasze życie? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN ks. prof. Piotra Mazurkiewicza z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
Bhrugu Aranya to położona z dala od miejskiego zgiełku jedyna w Polsce ekologiczna wioska. Jej założycielem jest Jarek Bizberg. Zamieszkują ją ludzie w różnych stron świata. Zobaczcie, jak tam żyją i w co wierzą.
O tym, jak zdrowo żyć Anna Kalczyńska i Andrzej Sołtysik rozmawiali z prowadzącą Dzień Dobry TVN i autorką Ekoporadnika Kingą Rusin, znaną z ekologicznego podejścia do życia. W poradniku znajdziecie skuteczne i łatwe przepisy Kingi Rusin na zdrowie i urodę.
Ekologia w domu wcale nie musi być trudna. Udowadnia to blogerka Ewa Kozioł. Jak zrobić kosmetyki do ciała lub środki czystości z produktów, które mamy w kuchni? Z blogerką rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz.
Marnowanie jedzenia to obecnie jeden z powszechniejszych ekologicznych problemów. Statystycznie wyrzucamy aż 1/4 żywności. Jak temu zapobiec? Robiąc zakupy warto je odpowiednio wcześniej zaplanować, ale to nie wszystko. Swoimi sposobami podzieliła się z nami Katarzyna Dulko-Gaszyna, ekspert IKEA.
Holandia zrezygnowała z kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych. Gościa Dzień Dobry TVN Katarzynę Bosacką zapytaliśmy, czym różni się kurczak z hodowli ekologicznej od tego z hodowli standardowej i jaki wpływ na zdrowie człowieka ma soja, którą karmione są kurczaki z ferm przemysłowych.
Jakiś czas temu Reni Jusis promowała modę na ekologię. Czy dalej jest ekomamą? Czy filozofia jej się nie znudziła? Czy jej dzieci znają inne życie - nie eko? Z wokalistką porozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Biurokracja to chleb powszedni polskich firm i urzędów. Statystycznie każda firma musi co roku wypełnić i zanieść do urzędów 200 druków i pism. Każda polska instytucja publiczna zamawia 3 tys. papieru formatu A4 na rok. Zalicza się również do nich tradycyjna poczta, która stosuje papierową dokumentację potwierdzającą odbiór. Ekologicznym rozwiązaniem, dzięki któremu można zaoszczędzić czas i papier jest system EPO. Jak działa?
Dzięki samodzielnemu przygotowaniu preparatów do sprzątania oszczędzamy przede wszystkim pieniądze. Jak przygotować dezynfekujące roztwory w domu? Jakie zastosowanie ma soda, ocet czy olejek z drzewa herbacianego? Czy przygotowane samodzielnie proszki i płyny są tak samo skuteczne, jak te kupione w sklepie? Swoimi sposobami na eko sprzątanie podzieliła się w Dzień Dobry TVN Ewa Kozioł, blogerka ekologiczna i autorka książek.
Dzień Dobry TVN postanowiło być programem samowystarczalnym i ekologicznym, dlatego zainwestowało we własny generator prądu :)
Już niedługo egzotyczne ryby i piękne rafy koralowe będzie można zobaczyć za oknami hotelu. A to wszystko dzięki polskiej firmie z Trójmiasta, która zaprojektowała podwodny hotel. Projekt wsparło Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Innowacyjna Gospodarka. Hotel trafi na Malediwy. Jak będzie przymocowany do dna? Czy spełnia wymagania ekologiczne? Ile będzie kosztowała doba w hotelu? W Dzień Dobry TVN gościliśmy: dziennikarza naukowego Karola Wójcickiego i prezesa Deep Ocean Technology Arkadiusza Majerskiego.
Mało kto wie, że ma swój hektar ziemi i uprawia ekologiczna kapustę. W studiu dzień Dobry TVN Magda Gessler opowiedziała o zdrowym odżywianiu, o produktach ekologicznych oraz tym jak smacznie przyrządzić ekologiczne... mięso! W naszej kuchni przygotowała gołąbki z ziemniakami , dżem z cebuli, dżem pomidorowy oraz... tłuszcz z dzika. Oczywiście wszystko z ekologicznych produktów.