Cukrzyca jest nazywana "cichym zabójcą". Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jaki jest ich związek z koronawirusem? Wyjaśniał to prof. Krzysztof J. Filipiak, kardiolog, internista i farmakolog kliniczny z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Damian Kordas swoje umiejętności kulinarne miał okazję zaprezentować w programie MasterChef, gdzie ujął jurorów przygotowanymi przez siebie potrawami. W ostatnim czasie wydał e-booka "Niski Indeks Glikemiczny". O swojej ostatniej publikacji i cukrzycy opowiedział nam w wywiadzie. Zdradził nam też jeden z przepisów ze swojej najnowszej książki.
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą i może prowadzić do licznych powikłań. Charakteryzuje się głównie podwyższonym poziomem glukozy we krwi. W Polsce cierpi na nią aż 5 procent populacji. W Światowym Dniu Walki z Cukrzycą poznaj 10 sposobów na zmniejszenie ryzyka zachorowania.
Ryzyko zgonu u diabetyków może być większe w razie zakażenia koronawirusem oraz zachorowania na COVID-19. Jednak - jak przekonują eksperci - na tak ciężki przebieg są narażeni chorzy ze źle kontrolowaną cukrzycą i z powikłaniami.
Od 2006 obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy, którego celem jest zwrócenie uwagi na rosnącą liczbę zachorowań na cukrzycę. Oficjalne dane pokazują, że w Polsce około 3 miliony ludzi cierpi na cukrzycę, a według nieoficjalnych liczba ta może wynosić nawet 4 miliony. O objawach i skutkach nieleczenia cukrzycy opowiedzieli goście Dzień Dobry TVN: Michał Figurski oraz Prof. dr hab. n. med. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz.
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną spowodowaną nieprawidłowym wydzielaniem insuliny przez organizm. Po rozpoznaniu cukrzycy konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia. Zbagatelizowanie tego może wywołać powikłania cukrzycy wczesne i późne, które są nie tylko niebezpieczne dla zdrowia, ale i dla życia pacjenta. Nasz gość - Jerzy Magiera, który zmaga się z cukrzycą od ponad 20 lat, opowiedział nam jak wygląda codzienne życie z tą chorobą.
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Z tej okazji zaprosiliśmy do Dzień Dobry TVN diabetologa dra n. med. Arkadiusza Krakowieckiego, współpracującego z Roche Diabetes Care Sp. z o.o. i lekkoatletę Sebastiana Bednarczyka, aby opowiedzieli o innowacyjnej technologii, która pomaga stale kontrolować poziom cukru we krwi. Z jakich elementów się składa? W jaki sposób urządzenie alarmuje, że poziom cukru jest zbyt niski lub za wysoki?
Mleko od wielbłąda ma mniej tłuszczu od mleka krowiego, smakuje jak kremówka i mimo że jest słodkie, zalecane jest chorym na cukrzycę. Jakie jeszcze ma zalety? O właściwości mleka wielbłądziego zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Annę Radowicką.
Jak pokazują najnowsze badania, na cukrzycę choruje coraz więcej dzieci. Niestety problem z roku na rok będzie narastał. Państwowe przedszkola i szkoły mają obowiązek przyjąć każde dziecko w swoje szeregi. Niestety duża część placówek odmawia współpracy. Czego obawiają się nauczyciele? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Iwonę Sierant, z Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci Chorych na Padaczkę oraz Aleksandrę Świerzy, z Towarzystwa Pomocy Dzieciom o Młodzieży z Cukrzycą.
Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła szefuje konsorcjum, które prowadzi innowacyjne w skali świata badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. W zespole powołanym przez doktora jest lekarz Andrzej Berman. Obu Panów zaprosiliśmy do Dzień Dobry TVN, aby zapytać o ich projekt. Na jakim etapie są prace? Za ile lat możemy podziwiać jej efekty? Czy są jedynymi naukowcami na świecie, którzy pracują nad bioniczną trzustką? Jak oceniają stan transplantologii w Polsce?
Swego czasu wiele osób zaniepokoił wygląd Michała Kamińskiego. Widać było, że polityk zrzucił bardzo dużo kilogramów. Okazało się, że powodem zmiany jego wyglądu jest cukrzyca. Kto go zmusił do zrobienia badań? Jak sobie radzi z tą chorobą? Michała Kamińskiego gościliśmy w Dzień Dobry TVN. Właśnie ukazała się jego druga książka. O czym jest?
Wszyscy wiemy, że cukier niszczy nasze zdrowie i sylwetkę, ale czy faktycznie przyspiesza starzenie skóry? W Dzień Dobry Wakacje spytaliśmy o to dr. Marcina Ambroziaka - lekarza medycyny estetycznej. Ale jak żyć bez słodkości? Czy "zdrowe" zamienniki cukru są faktycznie takie zdrowe? Czy cukier należy wyeliminować z diety całkowicie? I jak go najłatwiej ostawić? Zobacz, co do powiedzenia na ten temat ma dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Czy cukrzyca to znamię naszych czasów? Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy diabetolog dr n. med. Annę Jeznach-Steinhagen, by powiedziała o tej chorobie. Jakie są jej objawy? Kto powinien regularnie badać poziom cukru we krwi i jak często należy to robić? Co sprawia, że możemy się znaleźć w grupie ryzyka? Czym może skutkować niezdiagnozowana lub źle leczona cukrzyca? I czym różni się życie codzienne cukrzyka od osoby zdrowej?
Półtora roku temu Michał Figurski przeszedł udar wywołany cukrzycą. Jak to wydarzenie zmieniło jego życie i priorytety? Jak się czuje? Dziennikarza gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Przez cukrzycę przez jakiś czas musiał poruszać się na wózku inwalidzkim. Prawie stracił nogę. Dariusz Gnatowski walczy o zdrowie. "Kiedy jest się pięknym, młodym i zdrowym, to ludzi chorych się nie widzi" - powiedział Dziennikarce Dzień Dobry TVN Katarzynie Olubińskiej. Jak edukuje ludzi na temat cukrzycy? Co Dariusz Gnatowski będzie jadł w nadchodzące święta?
Są badania, według których nadmierne spożywanie mięsa wywołuje m.in. cukrzycę i nowotwory. Tymczasem przeciętny Polak zjada go rocznie ok. 70 kg, a Amerykanin - ok. 125. Dlaczego jesteśmy uzależnieni od mięsa? Czy przez spożywanie burgerów grozi nam zagłada? O tym w Dzień Dobry TVN dziennikarka naukowa Marta Zaraska.
Zatkane tętnice, otyłość brzuszna, cukrzyca, bezpłodność a nawet rak - takie mogą być skutki spożywania dużych ilości rafinowanego oleju palmowego. Producenci żywności chętnie go stosują ze względu na niską cenę. Znajdziemy go w czipsach, słonych przekąskach, czekoladzie, kostkach rosołowych i wielu innych produktach. Czym naturalny olej palmowy różni się od rafinowanego? Dlaczego ten rafinowany nie został jeszcze zakazany? Czy możliwe jest całkowite wyeliminowanie go z diety? O tym w Dzień Dobry TVN dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH oraz prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka.
Zwycięzca MasterChefa Damian Kordas od dzieciństwa choruje na cukrzycę. Z tego też powodu musi zdrowo się odżywiać i tak komponować posiłki, aby unikać nagłych skoków cukru we krwi. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania odpowiednie dla diabetyków: mini fritatty z cukinią, pęczakotto z kurkami oraz batoniki z musli.
Światowej sławy lekarz prof. Farid Saad odwiedził Polskę. Prowadzi on badania nad zastosowaniem testosteronu w leczeniu mężczyzn. Jak testosteron może pomóc w leczeniu chorób serca, układu krążenia lub cukrzycy? Z lekarzem spotkał się dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.
Wiele osób czeka na nowe leki i nowatorskie zabiegi ratujące życie. W Dzień Dobry TVN członek Komitetu Zaawansowanych Terapii Europejskiej Agencji Leków doc. Dariusz Śladowski powiedział o przełomowych terapiach, które mogą być niebawem stosowane w medycynie. Dowiedzieliśmy się również, po jakim czasie regeneruje się nasza skóra i kości, a także, co możemy powiedzieć w banku, w którym trzy lata wcześniej wzięliśmy kredyt ;)
Cukrzyca typu I jest chorobą cywilizacyjną. W ciągu ostatnich 25 lat aż czterokrotnie wzrosła zachorowalność dzieci na tę chorobę. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedzialne są geny czy także czynniki środowiskowe? Czy możemy już mówić o epidemii? Naukowcy z Gdańska opracowali szczepionkę, która hamuje rozwój cukrzycy w początkowym stadium rozpoznania. Na czym polegać będzie leczenie? Gośćmi Dzień Dobry TVN byli współtwórcy terapii cukrzycy typu 1 komórkami Treg. Na naszych kanapach zasiedli: prof. dr hab Małgorzata Myśliwiec, kierownik Kliniki Pediatrii, Diabetologii i Endokrynologii w Gdańsku, prof. Piotr Trzonkowski i Natalia Marek –Trzonkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jesienią zmienny nastrój zazwyczaj łączymy z chandrą, która pojawia się o tej porze roku. Tymczasem może to być objaw problemów z hormonami. Z gościem Dzień Dobry TVN ginekologiem-położnikiem Grzegorzem Południewskim rozmawialiśmy o symptomach mogących świadczyć o tym, że kobieca gospodarka hormonalna szaleje. Co się dzieje z organizmem przy niskim poziomie hormonów, a co przy wysokim?
Aż 3 miliony Polaków cierpi na cukrzycę. Wielu z nich nawet nie wie, że na nią choruje. Cukrzyca jest szczególnie groźna dla dzieci. Jak rozpoznać cukrzycę na wczesnym jej etapie? Jak wygląda dieta cukrzycowa? Czy dziecko chorujące na cukrzyce może jeść słodycze? Jak żyć z tą chorobą? W Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Budzyńską - mamę Jasia chorującego na cukrzycę oraz dr Martę Wysocką-Mincewicz - kierownika Oddziału Diabetologii w Centrum Zdrowia Dziecka.
Historia ta wydarzyła się w centrum dużego miasta. Bohaterzy zdarzenia: Filip Chajzer i "pijany" kierowca. Jak się okazało - w jego krwi nie było ani grama alkoholu.
Chińscy naukowcy uważają, że drzemki w ciągu dnia są groźne dla naszego zdrowia i mogą prowadzić do różnych chorób. Jakich? Kto potrzebuje snu w ciągu dnia? O komentarz w Dzień Dobry TVN poprosiliśmy Tadeusza Piotrowskiego z Kliniki Psychiatrycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownika Pracowni Elektroencefalografii i Badań nad Snem.
Jej elementarne objawy to: wielomocz, zmiany ropne na skórze, wzmożona senność i nieustępujące zmęczenie. W Polsce jest już 3 miliony chorych na cukrzycę. Jedna trzecia z nich nie wie, że choruje. Gośćmi Dzień Dobry TVN byli: aktor, który choruje na cukrzycę Dariusz Gnatowski oraz prof. Leszek Czupryniak, Prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Dlaczego cukrzyca to jedna z najbardziej podstępnych chorób?
Dlaczego powinniśmy badać dno oka i jak często należy to robić? - Schorzenia siatkówki oka to trzecia, po zaćmie i jaskrze, najczęstsza przyczyna ślepoty na świecie - wyjaśnia Patryk Sucharda, koordynator VII Tygodnia Schorzeń Siatkówki Oka. To bardzo proste, nieinwazyjne - zapewnia. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Roberta Korzeniowskiego, ambasadora akcji „Niewidomi już widoczni”, a w naszej kawiarence na rogu ulicy Marszałkowskiej i Hożej można było dziś zbadać dno oka.
Z opublikowanego dwa lata temu raportu prof. Grażyny Cichosz z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wynika, że przeciętny Polak zjada 50-70 kg cukru rocznie, czyli około dziesięciokrotnie więcej niż nasi dziadkowie. Zdaniem naukowców epidemia otyłości i cukrzycy jest ściśle powiązana ze zwiększonym spożyciem cukrów, zwłaszcza tzw. syropu glukozowo-fruktozowego. Według prof. Grażyny Cichosz spowodowana jest także stosowaniem diety fit. Regularne spożycie produktów słodzonych tym syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, insulinooporności i cukrzycy typu 2.