COVID-19 - dla kogo jest szczególnie groźny?
Naukowcy z Tufts University w Medford (Massachusetts, USA) wyliczyli, że wśród niemal 907 tysięcy pacjentów hospitalizowanych z powodu COVID-19 w USA do 18 listopada 2020 r.:
- 30 proc. stanowiły osoby z otyłością,
- 26 proc. z nadciśnieniem,
- 21 proc. z cukrzycą,
- 12 proc. z niewydolnością serca.
Ogółem aż 64 proc. (czyli około dwóch trzecich) hospitalizacji z powodu COVID-19 było powiązanych z tymi dolegliwościami. Amerykanie, którzy nie borykają się powyższymi chorobami mają większe szanse na bezobjawowe przejście zakażenia koronawirusem.
Naukowcy oszacowali, że gdyby w USA zmniejszyć rozpowszechnienie każdej z czterech chorób o 10 proc. to można by uniknąć 11 proc. wszystkich hospitalizacji z powodu COVID-19.
Jak przypominają autorzy badań, każda z przeanalizowanych przez nich chorób została wcześniej powiązana z wyższym ryzykiem cięższego przebiegu COVID-19 i hospitalizacji z jego powodu.
- Choć ostatnio zatwierdzone szczepionki na COVID-19 ostatecznie zredukują liczbę zakażeń, jeszcze długa droga przed nami do osiągnięcia tego celu – skomentował kierujący badaniem Dariush Mozaffarian.
Jak dodał, konieczne jest zbadanie, czy poprawa zdrowia kardiometabolicznego ograniczy liczbę hospitalizacji i zachorowań na COVID-19.
- Wiemy, że same zmiany w jakości diety, nawet bez utraty na wadze, szybko poprawiają zdrowie metaboliczne w ciągu 6-8 tygodni. Kluczowe jest sprawdzenie, czy takie podejście zredukuje liczbę ciężkich przypadków COVID-19 – podkreślił badacz.
Zdaniem głównej autorki pracy Meghan O'Hearn pracownicy służby zdrowia powinni edukować pacjentów zagrożonych ciężkim przebiegiem COVID-19 w temacie profilatkyi. Aktywność fizyczna i lepsza dieta mogą wpłynąć na poprawę zdrowia metabolicznego.
Mozaffarian ocenił, że praca jego zespołu wskazuje też na potrzebę priorytetowego szczepienia osób z chorobami kardiometabolicznymi.
Czy kolor skóry wpływa na przebieg COVID-19?
Naukowcy wyliczyli ponadto, że na ryzyko hospitalizacji w związku z analizowanymi chorobami wpływały istotnie: wiek oraz przynależność rasowa. Na przykład, u dorosłych poniżej 50. roku życia 8 proc. hospitalizacji miało związek z cukrzycą, podczas gdy w grupie osób w wieku 65 lat i starszych odsetek ten wyniósł 29 proc.
Co ciekawe, otyłość miała jednakowo silny wpływ na ryzyko hospitalizacji z powodu COVID-19 we wszystkich grupach wiekowych.
Ryzyko pobytu w szpitalu z powodu COVID-19 w powiązaniu z czterema schorzeniami było wyższe – niezależnie od wieku - wśród osób rasy czarnej niż osób rasy białej. W przypadku cukrzycy było ono wyższe również w grupie Latynosów.
Polska szczepionka na koronawirusa
Zobacz także:
Chcesz odżywiać się zdrowo? Postaw na sezonowe owoce i warzywa. Które z nich warto wybierać w marcu?
Sczepienia przeciw COVID-19. Na jak długo zyskujemy odporność?
Zaostrzenie obostrzeń w kolejnych województwach? Minister zdrowia odpowiada
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: PAP