Martwa natura – szkic „owoce w koszu” krok po kroku. O czym musisz pamiętać?

Martwa natura to jeden z najpopularniejszych stylów w sztuce, powstały w XVII wieku w Holandii. Polega na malowaniu bądź rysowaniu nieruchomych i zazwyczaj nieożywionych przedmiotów.

Jednym z najpopularniejszych motywów, pojawiających się w dziełach martwej natury, jest kosz z owocami . Artyści często sięgają również po takie elementy, jak kwiaty, naczynia kuchenne, książki, produkty spożywcze, broń czy instrumenty muzyczne. Czasem zdarza się, że na obrazie lub rysunku martwej natury pojawia się postać człowieka lub zwierzęcia. Zawsze odgrywają one jednak rolę poboczną, nie stanowią głównego tematu dzieła.

Zobacz też: Gdy sztuka przynosi ukojenie. Na czym polega arteterapia i jakie są jej efekty? >>>

Jak namalować owoce, kwiaty lub książki? Kompozycja

Zanim zabierzesz się za rysowanie swojej pierwszej martwej natury, dokładnie zaplanuj kompozycję . Najlepiej, jeżeli na papier będziesz przenosił rzeczywiste przedmioty, na które możesz patrzeć z różnych perspektyw. Jeżeli nie masz takiej możliwości, znajdź zdjęcie lub rysunek martwej natury, który będziesz chciał odwzorować.

Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy chcesz samodzielnie stworzyć kompozycję przedmiotów, których nie masz pod ręką. Możesz wówczas odszukać osobne zdjęcia lub rysunki każdego z nich. Możesz wydrukować je i przykleić do papieru – ułożone według twojego zamysłu.

Zobacz też: Artystyczne malowanie ścian – jak dobrać odpowiednie farby i technikę? >>>

Pamiętaj, że kadr jest jednym z najważniejszych elementów martwej natury . Zdecyduj, jaką część kompozycji chcesz przedstawić na obrazie czy rysunku. Zastanów się również, z jakiej perspektywy będzie widoczna dla potencjalnego odbiorcy dzieła.

Jak wykonać szkic owoców lub innych elementów obrazu?

Kolejną fazą tworzenia martwej natury jest szkicowanie . Każdy z przedmiotów, które mają znaleźć się na obrazie lub rysunku, powinien zostać zaznaczony w odpowiednim miejscu, przy pomocy podstawowej formy.

Oznacza to, że na etapie szkicu jabłko powinieneś narysować jako kulę, kosz na owoce jako półkulę, książkę jako prostokąt, dzban jako cylinder itd. Na tym etapie najważniejsze jest zaznaczenie odpowiedniego miejsca dla każdego z owoców, wskazanie jego wielkości oraz kształtu.

Kiedy naszkicujesz wszystkie elementy obrazu, spójrz na kompozycję jako całość. Zwróć uwagę, czy odległość pomiędzy poszczególnymi owocami lub innymi przedmiotami znajdującymi się na rysunku, jest odpowiednia. Sprawdź, czy udało ci się zachować odpowiednie proporcje pomiędzy poszczególnymi elementami – czy każdy z nich jest odpowiedniej wielkości.

Jeżeli zauważysz, że coś w kompozycji obrazu się nie zgadza, nanieś poprawki. Na późniejszych etapach może to być już niemożliwe. Jeżeli kompozycja jest odpowiednia, możesz nadać poszczególnym elementom rysunku ostateczne kształty.

Zobacz też: Nauka malowania obrazów – jak malować akwarelą i innymi farbami? Lekcje dla dzieci >>>

Jak narysować owoce i warzywa – cieniowanie ołówkiem lub węglem

Jeżeli rysunek wykonujesz przy pomocy ołówka (bądź węgla i białej kredy), ostatnim etapem pracy jest cieniowanie. To właśnie w ten sposób najczęściej podkreśla się kształty poszczególnych elementów w martwej naturze – w przeciwieństwie do innych stylów w malarstwie, gdzie wykorzystuje się np. obrysowywanie.

Aby odpowiednio wykonać cieniowanie, powinieneś określić, w jaki sposób światło pada na przedstawione przedmioty . Zastanów się, w jaki sposób rozkładają się cienie owoców. Pamiętaj, że owoce o gładkiej powierzchni (winogrona, jabłka, śliwki) będą odbijać światło. Owoce lub inne przedmioty o wyraźnej teksturze (ananas, wiklinowy kosz, pomarańcza) będą je pochłaniać.

Przy pomocy kreskowania możesz zaznaczyć miejsca najbardziej zacienione, teksturę, a także ciemne kolory. Przy pomocy gumki lub białej kredy zaznacz refleksy światła i najjaśniejsze elementy kompozycji.

Jak narysować koszyk z owocami przy pomocy pasteli?

Jeżeli chcesz, by twoja martwa natura była kolorowa, zamiast po ołówek lub węgiel i kredę, możesz sięgnąć po kredki pastelowe. Pamiętaj jednak, że decydując się na ich wykorzystanie, powinieneś rysować na odpowiednim, gruboziarnistym i nieco szorstkim papierze.

Kiedy naszkicujesz elementy kosza z owocami, zacznij nanosić na obraz kolor przy pomocy pasteli. Zacznij od najintensywniejszych barw, najpierw zaznaczając najciemniejsze elementy kompozycji – cienie, elementy o ciemnej barwie czy wyraźnej teksturze. Na owocach o gładkiej powierzchni rozcieraj pastele palcami. Na przedmiotach o wyraźnej strukturze używaj ostrej strony kredki, rysując wyraźne linie.

Tworząc delikatne przejścia kolorystyczne, np. od żółci poprzez pomarańcz i róż aż po czerwień na brzoskwini, rozcieraj palcami (lub papierem) granice, które rozdzielają poszczególne barwy.

Pamiętaj, by ukończony rysunek utrwalić przy użyciu fiksatywy. Zapobiegnie ona rozmyciu się linii i wytarciu koloru.

Autor: Filip Yak

podziel się:

Pozostałe wiadomości