Tajska zupa z kurczakiem to tradycyjne danie kuchni tajskiej - rozgrzewające, bardzo sycące i aromatyczne. Skład tajskiej zupy jest bardzo prosty - często podaje się ją z krewetkami, kurczakiem lub miesza się oba mięsa. W zależności od regionu podawana jest z różnymi warzywami i ma różne stopnie ostrości. Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym jest popularna i lubiana na całym świecie. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Kuchnia tajska to bogactwo smaków i aromatów. Z założenia jest prosta i oparta na składnikach łatwo dostępnych i tanich. Zupy tajskie, podobnie jak w całej kuchni azjatyckiej, są bardzo gęste, treściwe i sycące. Mogą więc być połączeniem naszego pierwszego i drugiego dania. Bulion w zupie tajskiej stanowi jedynie dodatek, bo jej głównymi składnikami jest mięso i warzywa. To, jakie są dodane, zależy od regionu Tajlandii i pomysłowości gospodyni. Prosta zupa tajska obecna jest w każdym domu, a do jej przygotowania wystarczy niewiele składników. Zupy tajskie swój smak zyskują poprzez wygotowywanie warzyw i mięsa. Bardzo popularna jest zupa tajska z kurczakiem curry, której smak uzyskuje się dzięki paście curry. Z kolei zupa tajska na ostro to efekt gotowania bulionu z dodatkiem papryki chilli lub papryczek piri piri. Tajowie lubią mieszać mięso ryb i drobiu, dlatego najpopularniejszą jest zupa tajska z kurczakiem i krewetkami.

Zobacz film: Zupa tajska. Źródło Dzień Dobry TVN

Zupa tajska z kurczakiem - przepis

Zupy tajskie występują w wielu odsłonach. Z dodatkiem warzyw, grzybów czy curry - każda z nich tworzy swój niepowtarzalny smak i aromat. Przedstawiamy najpopularniejsze przepisy na tajskie zupy z kurczakiem.

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami:

· litr bulionu drobiowego,

· 400 ml mleka kokosowego,

· 300 g filetu z kurczaka pokrojonego w kostki,

· 3 marchewki pokrojone w cienkie paski,

· 5-centymetrowy korzeń imbiru pokrojonego w plasterki,

· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,

· 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,

· 5 różyczek kalafiora,

· 1 pomidor pokrojony w cząstki,

· 1 puszka kukurydzy,

· łyżeczka papryczki chilli,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· łyżeczka kurkumy,

· pół łyżeczki curry,

· 4 łyżki sosu sojowego,

· sok z 1 limonki,

· pęczek szczypiorku drobno posiekanego,

· szalotki ze szczypiorku (też drobno posiekane),

· 3 łyżki oliwy.

Podsmaż pokrojoną pierś z kurczaka, a następnie dodaj czosnek, szalotkę, przyprawy, kukurydzę, kalafior, marchew, imbir, pomidor i słodką paprykę. Wszystko polej sosem sojowym i smaż, mieszając przez 10 minut. Następnie zalej wszystko bulionem i zagotuj. Do wrzącego wywaru dodaj mleko kokosowe. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Przelej zupę w miseczki i przed podaniem posyp jej wierzch szczypiorkiem, dodaj kilka kropli soku z limonki.

Zupę tajską z warzywami możesz modyfikować, zamieniając lub dodając warzywa. Popularna jest wersja zupy tajskiej z kurczakiem i cukinią. Zamiast pomidorów i kalafiora dodaj pokrojoną w plastry cukinię. Zupa tajska nabierze bardziej wyrazistego smaku, jeśli do podanego przepisu dodasz papryczki piri piri (1 małą łyżeczkę). Tym sposobem zyskujemy szybki przepis na pikantną zupę tajską z kurczakiem.

Zupa tajska z kurczakiem i pieczarkami to wersja dla osób, które nie przepadają za warzywnym smakiem zupy. Wystarczy zamiast podanych w przepisie warzyw dodać 300 g pieczarek pokrojonych w grubsze plastry. Pamiętaj, aby smażyć je na małym ogniu, aż uzyskają złocisty kolor i dopiero wtedy dodać do nich bulion.

Zupa tajska z kurczakiem i trawą cytrynową:

· 500 ml bulionu z kurczaka,

· 200 ml mleka kokosowego,

· 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,

· 2 łodygi trawy cytrynowej pokrojone na kawałki o długości ok. 3 cm,,

· 5-centymetrowy korzeń imbiru pokrojony w plasterki,

· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,

· 1 cebula drobno posiekana,

· pół łyżeczki papryczki chilli,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· 1 łyżeczka curry,

· 3 łyżki sosu rybnego,

· sok z 1 limonki,

· sól, pieprz,

· 3 łyżki oleju.

Rozgrzej oliwę, dodaj do niej cebulę, czosnek, przyprawy (papryka, kurkuma, curry), imbir i kurczaka. Smaż wszystko około 5 minut, mieszając. Następnie wlej bulion, mleko kokosowe i sos rybny. Gotuj na małym ogniu kolejne 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową, sok z limonki, przykryj i na małym ogniu gotuj przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zupa tajska z kurczakiem mlekiem kokosowym i zielonym curry:

· 400 ml bulionu warzywnego,

· 200 ml mleka kokosowego,

· 200 g piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki,

· 200 g krewetek,

· 100 g fasolki szparagowej zielonej,

· 3 łyżki zielonej pasty tajskiej curry,

· 2 łyżki sosu rybnego,

· 1 łyżka sosu sojowego,

· 1 ząbek czosnku drobno posiekanego,

· sok z połowy limonki,

· 1 łyżka cukru brązowego,

· 2 łyżki oleju.

Kurczaka i krewetki zamarynuj w czosnku, a następnie usmaż. Podczas smażenia dodawaj po trochu pastę curry. Smaż wszystko przez 3 minuty. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolkę, sos rybny i sojowy, sok z limonki, cukier. Wszystko gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj od razu. Zupa tajska z kurczakiem wyśmienicie smakuje podawana z makaronem ryżowym.

Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0