Wraz z Andrzejem Polanem wspominamy smaki kuchni PRL-u.A to ci klops, czyli pieczeń rzymska
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g mięsa mielonego cielęcego
2 jaja
4 jaja gotowane
1 cebula
1 łyżeczka musztardy
1 bułka paryska
120 g grzybów mrożonych
150 g pomidorów suszonych
240 g boczku wędzonego
natka pietruszki
majeranek, tymianek
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle. Bułkę, a ściślej tylko jej środek namaczamy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. W maszynce mielimy cebulkę, bułkę i dodajemy do mięsa. Jeszcze musztarda, przyprawy, zioła, krojona natka, surowe jajka i wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. Masa, jak na typowe mielone kotlety, ale musi posiadać gęstą strukturę. Na folii układamy kratkę z boczku, na to wykładamy mięso, rozklepujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż jednego boku układamy jajka gotowane, przesmażone grzyby z cebulką, pomidory suszone. Zawijamy wszystko razem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Racuchy na drożdżach, ale na ostro ze śmietaną
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
20 g drożdży
2 jaja
papryka czerwona
80 g pieczarek
1 cebula
sól
Przygotowanie:
Z drożdży wody i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawimy na bok niech zwiększy swoją objętość. Po wyrośnięciu, dodajemy go do pozostałej mąki wraz z resztą ciepłego mleka, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto dokładnie. Pieczarki, cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy białka ubite na pianę i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na patelni, nakładając je łyżką prosto z garnka. Super smakują ze śmietaną, plastrami smażonej kiełbasy i tartym serem żółtym. Obowiązkowo szklanka kompotu.
Wuzetka, czyli czarno na białym
Składniki:
15 jaj
75 g mąki
75 g kakao
125 g masła
250 g cukru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli obowiązkowo oraz z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao. Pieczemy w w prostokątnej blaszce w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
1 l śmietany 36 %
200 g cukru
cukier waniliowy
150 ml alkoholu
syrop z cukru do nasączenia
Przygotowanie:
Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa. Bardzo dokładnie nasączamy syropem wymieszanym z alkoholem. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym i wykładamy na jeden placek. Drugim przykrywamy. Dokładnie wyrównujemy ciasto.
Czekolada 200 g
Masło 100 g
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta. Kroimy w rozsądne kwadraty. Wierzch każdego kwadratu ozdabiamy charakterystyczną rozetką z bitej śmietany.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"