Profilaktyka zdrowia

Jedzenie skórki od banana wspomaga odchudzanie. Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości

Źródło: Naukowe odkrycie na temat… skórki od banana. Jedzenie jej ma niesamowite korzyści zdrowotne. Źródło: X-news. 

Profilaktyka zdrowia

Jedzenie skórki od banana wspomaga odchudzanie. Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości

Źródło: Naukowe odkrycie na temat… skórki od banana. Jedzenie jej ma niesamowite korzyści zdrowotne. Źródło: X-news. 

Jedzenie skórki od banana korzystnie wpływa na nasz organizm - badania na ten temat przeprowadziła dietetyk Susie Burrell. Jakie właściwości mają inne owoce tropikalne? Wiele z nich swoim wyglądem odstrasza, inne zaś wyglądają na tyle smakowicie, że nie sposób im się oprzeć. Owoce tropikalne to dla jednych zagadka, dla innych kulinarna inspiracja, a dla jeszcze innych prawdziwe wyzwanie czy rarytas.

Co chwilę dowiadujemy się o nowościach z dziedziny nauki. Ostatnio odkrycia dokonała dietetyk Susie Burrell, która twierdzi, że jedzenie skórki od banana ma niesamowite korzyści zdrowotne. Spożywanie zewnętrznej warstwy owocu może nawet pomóc zgubić zbędne kilogramy. Dodatkowo poprawia wygląd skóry i wpływa na jakość snu. Według Burrell kolor skórki ma znaczenie. Co jeszcze wiemy o owocach tropikalnych? Które z nich mogą gościć na naszych stołach i jakie wykazują działanie na nasz organizm? 

Popularne owoce tropikalne i ich właściwości

Owoce tropikalne królują w menu każdego z nas. Bez problemu można je znaleźć w polskich sklepach i wielu z nich nie trzeba nikomu opisywać. Nie każdy jednak wie, jakie mają działanie odżywcze.

Banany – są cennym źródłem potasu, a do tego zawierają witaminy A, C, E i K. Pomagają obniżać poziom cholesterolu, chronią układ krążenia, regulują ciśnienie i odkwaszają organizm. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny, więc nie nadają się dla diabetyków. Dzięki zawartości magnezu wspomagają układ nerwowy.

Figi – zawierają witaminy z grupy B, a także witaminy A, K, C i E oraz wapń, żelazo, magnez, cynk i fosfor. Regulują działanie przewodu pokarmowego, wątroby i naczyń krwionośnych. Ten fioletowy owoc tropikalny gotowany w mleku może także sprawdzić się jako skuteczny lek na gardło. Suszone figi regulują perystaltykę jelit oraz chronią przed miażdżycą i chorobami serca. Polecane są także w leczeniu anemii.

Ananasy – zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i PP, a także miedź, mangan, potas, żelazo i cynk. Ten owoc tropikalny ułatwia trawienie, wspomaga metabolizm, ale także wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo oraz wspomaga leczenie dny moczanowej.

Granat – ma w swoim składzie witaminę C i niacynę oraz krzem, wapń, jod, potas, cynk, mangan i żelazo. Znany jest z tego, że zapobiega chorobom nowotworowym, wspomaga układ krążenia, przyspiesza leczenie infekcji, reguluje trawienie, ale także obniża poziom cholesterolu, wykazuje właściwości antynowotworowe i jest polecany nadciśnieniowcom.

Papaja – ten żółty owoc tropikalny ma w swoim składzie witaminy A, C i te z grupy B, a ponadto magnez, potas, miedź czy żelazo. Papaja pomaga w wyeliminowaniu toksyn z organizmu, wspomaga trawienie, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, korzystnie działa na wzrok, przyspiesza gojenie ran, a także zapobiega zawałom i wylewom.

Mango – zawiera witaminy A, E, C i te z grupy B, magnez, potas i miedź. Wspomaga leczenie zakażeń dróg moczowych, zapobiega rozwojowi nowotworów i chorobom sercowo-naczyniowym, korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz ma działanie przeciwzapalne.

Owoce tropikalne mniej znane

Są dostępne w wielu marketach, więc można po nie sięgać, nawet nie wybierając się w dalekie podróże. Po czym poznać owoce tropikalne? Nazwy niektórych z nich na pewno niejednego zaskoczą, a wygląd może wywołać czasem niemałe zdziwienie na twarzy niewprawnych w znajomości egzotycznych rarytasów ze świata. Przedstawiamy kilka typów:

Pitaja – wiele osób nazywa ją „truskawkową gruszką”. Bardziej popularne określenie to „smoczy owoc”, czyli dragonfruit. Budowa jego skórki przypomina bowiem łuski smoka. Mało kto wie, że pitaja rośnie na… kaktusach, a kwiaty tej rośliny kwitną tylko nocą. Rejonem jej pochodzenia jest Meksyk i Ameryka Środkowa. Uprawiana jest także w Azji Południowo-Wschodniej. Występuje w kolorach żółtym, czerwonym i różowo-fioletowym. Miąższ z czarnymi jadalnymi pestkami przypomina nieco nasiona chia, zaś smak owocu jest słodki. Pitaja dzięki niskiej kaloryczności (w 100 g jest ok. 50 kcal) sprawdza się w walce z otyłością, cukrzycą, a także chroni przed stłuszczeniem wątroby i chorobami serca. Ten owoc tropikalny zawiera witaminę C, B6, niacynę czy ryboflawinę, a także zaopatruje organizm w fosfor, żelazo i wapń. Do tego naturalne barwniki w nim zawarte zapobiegają kardiotoksyczności, a błonnik przyspiesza trawienie.

Kiwano – występuje w Afryce, a jego nazwa pochodzi od połączenia kiwi i banana i faktycznie owoc smakuje podobnie. Często nazywa się go „afrykańskim ogórkiem” lub „kolczastym ogórkiem”. Ma owalny kształt i żółto-zielony miąższ. Zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także magnez, cynk, sód, mangan czy żelazo. Wspomaga funkcjonowanie wątroby i nerek, pracę serca i chroni przed miażdżycą.

Jagodzian rambutan – rośnie w Malezji, Chinach i Indonezji na wysokich drzewach dochodzących do 30 metrów wysokości. Owoce mają kształt jajowaty i pokryte są skórzastą skórką z włoskami. Kremowy miąższ jest soczysty, orzeźwiający i dość słodki. Ten czerwony owoc tropikalny zawiera sporo witaminy C, a także żelazo, fosfor i miedź, przez co wzmacnia i oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości i stawów oraz usprawnia działanie nerek.

Liczi chińskie – zwane często „śliwką chińską”. Pochodzi z Wietnamu i Filipin i rośnie na długowiecznych drzewach o pierzastych liściach. Te owoce tropikalne są zebrane w grona i kształtem nieco przypominają truskawki. Skórka ma kolor brązowo-czerwony z małymi twardymi wypustkami. Z galaretowatego miąższu często robi się syropy, konfitury i kompoty. Liczi są źródłem witaminy C, więc wpływają korzystnie na odporność.

Wśród innych nazw owoców tropikalnych warto wymienić także: salak, timarillo, durian, nashi, cytron czy yangmei.

>>> Zobacz też: Paco Pérez. Katalończyk zakochany w Gdańsku. W polskiej kuchni ceni kiszonki

Zobacz film: Jak myć warzywa i owoce, być usunąć to, czego nie widać? Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0