Kleń to zamieszkująca rwące wody ryba sportowa. Jest trudna do złapania, chociaż daje się złowić niemalże na wszystko, dlatego też przez wielu wędkarzy nazywana jest trofeum. Wędkarze używają woblerów, mięsa, owoców, warzyw i roślin. Jej mięso nie jest wartościowe i nie należy do najlepszych w smaku.

Ryba kleń to stadna ryba z rodziny karpiowatych , występująca w rzekach i strumieniach górskich. Jest jedną z najpopularniejszą ryb wśród wędkarzy. Dieta klenia jest zróżnicowana, w zimie ryba żywi się bezkręgowcami i małymi rybami, co czyni go drapieżnikiem, natomiast latem chętniej wybiera pokarm roślinny.

Charakterystyka klenia

Kleń przeciętnie osiąga masę 2-3 kg i długość 40-50 cm . Ciało ryby jest bocznie spłaszczone i pokryte w całości srebrno-czarnymi łuskami. Brzuch klenia jest jasny, następnie kolor ku grzbietowi przechodzi w ciemniejszy, osiągając ciemną barwę. Okres tarła przypada na kwiecień, gdy ryba opuszcza zamieszkiwane dno rzeki lub strumienia. Kleń składa zazwyczaj około 120 tys. jaj ikry. Kleń nie jest objęty ochroną, natomiast w ymiar ochronny klenia to 25 cm. Z kolei dobowy limit połowu klenia to 10 sztuk łącznie z jaziem.

Jak złowić klenia? - najważniejsze informacje o przynęcie

Kleń podobnie jak karp jest rybą wszystkożerną , dlatego nie ma ograniczeń w wyborze przynęty na klenia : chętnie wabi się na chleb, owoce, ser, a nawet kiełbasę. Co więcej daje się również złapać na przynęty gumowe i małe woblery. To czyni go rybą, która niczym odkurzacz wciąga wszystko co napotka na swojej drodze. Skutkiem tego mięso, które ma do zaoferowania, może mieć różny skład. Zależy to od pokarmu jaki występował w środowisku, w którym żył dany kleń.

Sezon na klenia - kiedy najlepiej go łowić?

Kleń lubi słońce i ciepło. Najbardziej dogodna dla niego temperatura powietrza oscyluje w granicach 20 st. C. Kleń lubi wody z kamienistym dnem i rwącym nurtem, dlatego często można go spotkać w górskich strumieniach i rzekach. Gustuje w płytkich wodach, więc pływa tuż przy powierzchni. Okres zimowy spędza przy dnie, jednak już w kwietniu wypływa na powierzchnię wody i tam z chęcią zostaje do połowy jesieni.

Kleń jest przez wędkarzy nazywany rybą sportową . To z powodu jego prędkości i zwinności. Szybko przepływając z miejsca na miejsce jest trudny do złapania.

Poza tym kleń jest rybą czujną i pomimo swojej słabości do niemalże każdego jedzenia, zawsze podchodzi do niego ostrożnie. Odpowiada za to jego instynkt drapieżcy, który sprawia, że kleń często się skrada i podchodzi swoje ofiary z ukrycia.

Woblery kleniowe

Woblery to sztuczne przynęty imitujące rozmiarem i kolorami naturalny pokarm ryb drapieżników. Woblery mogą imitować wiele organizmów, od rybki po owady i płazy. Woblery kleniowe to głównie małe rybki w wielkości od 2 do 7 cm. Wykonane są z plastiku. Ich główną cechą jest to, że toną. Sklepy dla wędkarzy oferują woblery płaskie lub tzw. 3D, które są wierną kopią małych rybek. Najczęściej występują z dwoma haczykami, umożliwiającymi przejęcie większej kontroli nad złapaną rybą.

Smużaki na klenie , to szczególna grupa woblerów. Imitują one owady, które prowadzi się po powierzchni wody po to, aby ją marszczyły. Ich wielkość wynosi od 1,5 do 4 cm (podobnie jak owady). Szczególnie dobrze można je wykorzystać w czasie rojenia się owadów.

Kleń jako trofeum wędkarskie

Ze względu na trudność w złowieniu klenia, wędkarze postrzegają go przez pryzmat podnoszenia swoich umiejętności wędkarskich. Mięso klenia nie należy do najsmaczniejszych, dlatego złapany kleń to wędkarskie trofeum, a nie potencjalny posiłek.

Jesienny okres połowów

Wczesna jesień to czas, kiedy wędkarze chętnie wybierają się na łowy. Ryby żyjące w jeziorach, rzekach i strumieniach, po lecie są dobrze odżywione, stąd też chętnie łowione przez miłośników wędkarstwa. Jesień to jeszcze ten czas, kiedy jest ciepło, a więc jest to również ostatnia chwila na złapanie upragnionych okazów ryb. Wraz z odejściem słońca i spadkiem temperatur kleń odpłynie na dno zbiornika. Najbardziej sprzyjająca pora na łowienie kleni to wieczór .

Pora ostatniej aktywności klenia to czas od września do listopada. Wędkując na woblery, należy udać się w miejsce, gdzie znajdują się skały, kamienie lub pnie i tam trzymać zanurzoną przynętę. Kleń to ryba ostrożna i nie dająca się tak łatwo zwabić. W przypadku, kiedy chcemy złowić rybę na naturalną przynętę, wcześniej warto przygotować tzw. zanętę i regularnie o tej samej porze podrzucać ją rybom.

Klenie jedzą wszystko co spotkają, jednak najbardziej upodobały sobie śliwki węgierki i mirabelki. Ten słodki i aromatyczny posiłek to gwarancja podpłynięcia klenia.

Zobacz film: Rey jak ryba w wodzie.


Zobacz film: Rey jak ryba w wodzie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
68
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0