Dieta roślinna – pyszne posiłki i proste zasady, które w krótkim czasie prowadzą do poprawy stanu zdrowia całego organizmu

Warzywa i owoce na desce, przygotowywanie posiłku
Ograniczenie spożycia kalorii
Źródło: Konstantin Postumitenko/ Getty Images
Zdrowa, smaczna i prosta dieta. Bez dodatku mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. W jaki sposób skomponować jadłospis wegański, aby w pełni wykorzystać właściwości zdrowotne roślin? Jakie efekty przynosi stosowanie diety wegańskiej?

Osoby stosujące na co dzień dietę roślinną cechuje niezwykła witalność. To dowód, że całkowite odstawienie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Efekty diety wegańskiej bywają spektakularne – od wyleczenia alergii, aż po cofnięcie stanów nowotworowych. Jadłospis wegański oparty jest o różne składniki pochodzenia roślinnego. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska może służyć kobietom w ciąży, osobom starszym, a nawet dzieciom. Wszystko zależy jedynie od właściwego doboru składników i dobrze ułożonego jadłospisu wegańskiego .

Jadłospis wegański – co można jeść, będąc na diecie roślinnej?

Jadłospis wegański opiera się na diecie roślinnej. Można go skomponować ze wszystkich składników, które są zgodne z zasadami weganizmu. Będą to zatem głównie różnego rodzaju warzywa, owoce, zboża, ziarna i kiełki. W jadłospisie diety wegańskiej nie ma natomiast miejsca na mięso, ryby, owoce morza, jaja i wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego (w tym także nabiał i miód).

Przykładowy tygodniowy jadłospis diety wegańskiej może być ułożony w następujący sposób:

Dzień I

  • śniadanie: kanapki z pastą z białej fasoli, jabłko
    • drugie śniadanie: koktajl owocowo-warzywny z jarmużem
      • obiad: burgery z ciecierzycy
        • podwieczorek: marchewka
          • kolacja: pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy ze śliwką

            Dzień II

            • śniadanie: owsianka z owocami
              • drugie śniadanie: hummus z chlebem żytnim
                • obiad: zupa z soczewicy
                  • podwieczorek: koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą
                    • kolacja: kasza gryczana z gotowanymi warzywami

                      Dzień III ( dieta wegańska bezglutenowa )

                      • śniadanie: granola z owocami
                        • drugie śniadanie: koktajl z ananasa i selera naciowego
                          • obiad: papryka nadziewana pieczarkami, ryżem i natką pietruszki
                            • podwieczorek: pasta sojowa z ogórkiem
                              • kolacja: sałatka z miksem sałat, oliwkami i orzechami włoskimi

                                Dzień IV

                                • śniadanie: cykoria z guacamole
                                  • drugie śniadanie: koktajl marchewkowo-szpinakowy
                                    • obiad: makaron pełnoziarnisty z brokułami, marchewką, pietruszką i sezamem
                                      • podwieczorek: bruschetta z pomidorami i bazylią
                                        • kolacja: zupa krem z pomidorów
                                          • Dzień V (dieta wegańska bezglutenowa)
                                            • śniadanie: jaglanka z bananem
                                              • drugie śniadanie: deser z tapioką
                                                • obiad: zupa krem z dyni z pomarańczą
                                                  • podwieczorek: cukinia pieczona
                                                    • kolacja: sałatka z quinoa i dynią

                                                      Dzień VI

                                                      • śniadanie: naleśniki gryczane bez mleka i jaj
                                                        • drugie śniadanie: kanapka z jaglanym hummusem z burakami
                                                          • obiad: placki z cukinii pieczone z mąką gryczaną
                                                            • podwieczorek: koktajl z awokado, banana i soku jabłkowego
                                                              • kolacja: zapiekany bakłażan z pomidorami, kaszą jaglaną i oregano

                                                                Dzień VII

                                                                • śniadanie: kanapka z pastą z cukinii i awokado
                                                                  • drugie śniadanie: placki gryczane z sosem owocowym
                                                                    • obiad: zapiekanka z dyni, marchwi i buraków
                                                                      • podwieczorek: sok ze świeżo wyciśniętych marchewek
                                                                        • kolacja: sałatka z awokado i komosą ryżową

                                                                          Dieta roślinna to szerokie spektrum możliwości. Dużym jej plusem jest to, że można ją dostosować nawet dla potrzeb osób z nietolerancją glutenu. Poniżej dwa proste przepisy diety wegańskiej (w tym także diety wegańskiej bezglutenowej ).

                                                                          Kanapka z pastą z cukinii i awokado

                                                                          Składniki (dla 1 osoby):

                                                                          • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego,
                                                                            • 1 dojrzałe awokado,
                                                                              • 1 cukinia,
                                                                                • olej rzepakowy uniwersalny,
                                                                                  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,,
                                                                                    • gałka muszkatołowa,
                                                                                      • sól,
                                                                                        • pieprz.

                                                                                          Wykonanie:

                                                                                          Cukinię poddusić przez maksymalnie 5 minut na patelni z łyżką oleju (w międzyczasie dodać odrobinę wody, żeby uniknąć przypalenia). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i usunąć skórę. Połączyć cukinię z awokado, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać kilkanaście kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać. Posmarować pastą kromki chleba.

                                                                                          Jaglanka z bananem (dieta wegańska bezglutenowa)

                                                                                          Składniki (dla 1 osoby):

                                                                                          • 5 łyżek kaszy jaglanej,
                                                                                            • 1 banan,
                                                                                              • 1/4 łyżeczki cynamonu.

                                                                                                Wykonanie:

                                                                                                Kaszę jaglaną dwukrotnie przepłukać gorącą wodą, zalać szklanką zimnej wody i gotować przez ok. 15 minut. Po odparowaniu, dodać banana pokrojonego w plastry i cynamon. Wszystko wymieszać.

                                                                                                Podstawowe zasady diety wegan

                                                                                                Weganizm to dieta roślinna, oparta w dużym stopniu o surowe produkty. Najważniejsze jest jednak, aby była to zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta wegańska. Z uwagi na wykluczenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, weganie muszą bardzo dbać o podaż wysokowartościowego białka roślinnego , stąd w jadłospisie wegańskim często widuje się np. soczewicę czy produkty sojowe. Poza tym, dieta wegan powinna być suplementowana preparatami zawierającymi witaminy B12, D, wapń i żelazo .

                                                                                                Dieta wegańska – efekty

                                                                                                Dobrze zbilansowana dieta wegańska stoi na straży zdrowia. Pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych przez lata toksyn i doskonale wpływa na jego regenerację od wewnątrz. Efekty diety wegańskiej to m.in. zmniejszenie ryzyka wystąpienia:

                                                                                                • chorób układu krążenia,
                                                                                                  • cukrzycy typu II,
                                                                                                    • raka jelita grubego,
                                                                                                      • kamicy żółciowej,
                                                                                                        • alergii,
                                                                                                          • hemoroidów,
                                                                                                            • próchnicy zębów.

                                                                                                              Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących

                                                                                                              Zobacz film: Kuchnia wegetariańska dla początkujących. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Konstantin Postumitenko/ Getty Images

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości