Do Ligurii turystów z całego świata przyciąga zarówno piękna pogoda, pyszne jedzenie, malownicze miasta pełne zabytków, jak i wyjątkowe górskie widoki. Co warto zwiedzić w tym regionie? O czym warto wiedzieć, nim wybierzemy się w ten urokliwy zakątek Włoch?

Liguria to region w zachodnich Włoszech, który swoim zasięgiem obejmuje cztery prowincje: Genuę, La Spezię, Savonę i Imperię. Ostatnio liguryjski region Cinque Terre zasłynął w mediach, bo wprowadził kary dla turystów w klapkach. Kara do 2500 euro, czyli równowartość około 11 tysięcy złotych, grozi turystom, którzy w nieodpowiednich butach wybiorą się na trasy spacerowe w parku narodowym Cinque Terre. To reakcja na liczne wypadki, którym ulegają zwiedzający.

Liguryjskie miasta i ich zabytki

Zwiedzanie Ligurii można rozpocząć od wizyty w jej stolicy, Genui. Leży ona u podnóży Apeninu Liguryjskiego i Alp Liguryjskich. Republika Genui przez wieki była jedną z największych potęg morskich. Jej najsłynniejszym mieszkańcem był Krzysztof Kolumb. Miasto zamieszkuje obecnie prawie 700 tys. osób, co czyni je szóstym największym pod względem liczby mieszkańców ośrodkiem miejskim we Włoszech. Genua słynie z malowniczego starego miasta, pełnego wąskich, krętych uliczek i uroczych kamienic. Warto też odwiedzić ulicę Garibaldi, na której znajdują się pałace. W Genui nie brakuje historycznych budynków, warte zobaczenia są m.in. dom Krzysztofa Kolumba, pałac dożów Genui czy katedra Świętego Wawrzyńca. W mieście można też odwiedzić największe w kraju akwarium.

Kolejnym pięknym miastem w Ligurii jest niewielka Savona (liczy nieco ponad 60 tys. mieszkańców). Osada o nazwie Savo istniała w tym miejscu już w epoce brązu. Miasto słynęło niegdyś z produkcji ceramiki. Dzisiaj różnorodne wyroby ceramiczne możemy podziwiać w lokalnym muzeum. Wśród najważniejszych zabytków Savony można wymienić twierdzę genueńską z XVI w. i średniowieczne wieże. Znajduje się tu też wiele świątyń, m.in. katedra wybudowana na przełomie XVI i XVII w., Kaplica Sykstyńska, XVI-wieczne sanktuarium Panny Marii czy kościół św. Jana Chrzciciela. Savona słynie też z licznych, reprezentacyjnych pałaców – XV-wiecznego Della Rovere, Gavotti (obecnie znajduje się w nim galeria sztuki) czy Ferrero-Colonna-Cambiaso, w którym zatrzymał się Napoleon Bonaparte.

Imperia to z kolei malownicze miasteczko ze słynną dzielnicą Porto Maurizio. Powstało z połączenia w 1923 roku dwóch miejscowości: Oneglii i właśnie Porto Maurizio. W mieście tym możemy odpocząć na piaszczystych, czystych plażach, uważanych za jedne z najpiękniejszych w Ligurii i poddać się niespiesznemu stylowi życia jej lokalnych mieszkańców.

Liguryjskie San Remo to z kolei słynny kurort , który jest znany na całym świecie ze względu na odbywający się tutaj Festiwal Piosenki Włoskiej. Jeszcze do niedawna do San Remo przyjeżdżali najbogatsi mieszkańcy nie tylko Włoch, ale i całej Europy. Wciąż można zrobić tu zakupy w jednym z licznych ekskluzywnych butików czy zjeść pyszny posiłek w wykwintnej restauracji.

La Spezia, położona we wschodniej części Ligurii, to portowe miasto słynące z zadbanych parków i ogrodów miejskich , w których można odpocząć od letnich upałów. Wśród najważniejszych zabytków miasta należy wymienić Zamek św. Jerzego, kościół Chrystusa Wiecznego Króla i kościół Wniebowstąpienie NMP.

Jaka jest pogoda w Ligurii?

Ligurię najlepiej odwiedzić pomiędzy majem a październikiem. W tym czasie temperatura w ciągu dnia nie spada poniżej 24℃, a w nocy wynosi ona minimalnie 17℃. Najgorętszym i najbardziej suchym miesiącem jest lipiec. W tym okresie możemy spodziewać się dużych upałów i braku opadów. W zachodniej części Ligurii często występują silne wiatry, przez co wysokie temperatury są bardziej znośne. Z kolei najchłodniejszym miesiącem jest styczeń – wtedy temperatury wynoszą średnio 9℃. W zimie występuje też więcej opadów.

Liguryjskie jedzenie i wina

Kuchnia liguryjska to dania śródziemnomorskie w najlepszym wydaniu. Opiera się ona przede wszystkim na świeżych rybach i owocach morza. Składnikami potraw są również warzywa, zioła, przyprawy (głównie bazylia), oliwa z oliwek, mięso i drób pochodzące z lokalnych hodowli.

Zobacz film: "Kuchnia liguryjska". Źródło: Dzień Dobry TVN

Liguria słynie z wyrobu makaronu, głównie z mąki pszennej. Będąc na miejscu, warto spróbować tradycyjnych pierożków pansòuti , testaroli (czyli podpłomyków), fregamài , które są podobne do naszych kopytek czy picagge , dania przypominającego nieco lasagne . Inne popularne liguryjskie dania to farinata, czyli tarta z mielonej ciecierzycy i oliwy. Liguria ma również swoją pizzę – dell'Andrea, której głównymi składnikami są czosnek, cebula, pomidory i oliwki. Możemy skusić się też na słodką wersję pizzy, którą jada się tutaj na deser. Inne lokalne słodkości to ciasteczka canestrelli i friscieu , czyli placki z jabłkami. Będąc w Ligurii, trzeba też spróbować lokalnych win, szczególnie tych z Cinque Terre i Vermentino.

Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0